– Cruise på Preikestolen vil lokke flere filmfolk

Dersom Tom Cruise viser seg på Preikestolen, vil det bli langt lettere å selge Norge som film-lokasjon framover.

Tom Cruise i «Mission Impossible 3».
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Vi har jobbet i mange år for å få slike produksjoner til Norge, så fra vårt ståsted betyr det utrolig mye at vi får slike innspillinger til Norge, sier Sigmund Elias Holm, leder i Vestnorsk filmkommisjon.

Filmkommisjonen jobber med å selge Vestlandet inn som lokasjon for internasjonale produsenter.

– Det vil bli et signal om at Norge kan levere produksjonskvalitet på høyeste nivå, sier Holm.

Som Aftenbladet har skrevet, har Forsand kommune mottatt søknad om filmopptak og bruk av helikopter på Preikestolen. Truenorth Norway har sendt søknaden på vegne av Jupiter Springs Productions Limited.

Det er grunn til å tro at søknaden gjelder storproduksjonen «Mission: Impossible 6».

Et eventyr

Legges innspillingen av «Mission Impossible» til Preikestolen, blir det en viktig referanse for det videre arbeidet med å markedsføre Norge som filmlokasjon.

– Et eventyr som så vidt har begynt, sier Holm.

Skal han trekke fram andre storfilmer som har blitt spilt inn i Norge, går han langt tilbake i tid.

– «The Vikings» med Kirk Douglas i 1958 har scener fra Sognefjorden og Hardangerfjorden. Og i «Star Wars» fra 1979 er det scener fra Finse, sier Holm.

Ny ordning har effekt

Incentivordningen som kom på plass i fjor, som innebærer at internasjonale filmproduksjoner får refundert en andel av kostnadene i Norge, har gjort at flere nå har fått opp interessen for Norge.

– Mangelen på en slik ordning har gjort at Island og New Zealand har blitt foretrukket som lokasjon foran Norge. Nå opplever vi imidlertid en økende interesse for Norge, sier Holm.

Nylig ble «Snømannen» spilt inn i Oslo og Bergen. I fjor ble også filmen «Downsizing» med Matt Damon spilt inn i Norge, blant annet i Lofoten.

Milepæl

– Om «Mission Impossible» skulle komme, blir det helt klart en milepæl. Det vil bety mye for filmbransjen, og for andre næringer. Dette er store prosjekter, gjerne med budsjett på 2–3 milliarder kroner. Det vil gi Norge synlighet globalt. Vårt mål er at vi skal få en stadig større bit av disse storfilmene - det arbeidet er vi nå i gang med.

Publisert: