Biltema og Eureka møbler: Forus-etablering fortsatt i det blå

Politikerne i fylket har nok en gang sagt ja til at både Biltema og Eureka møbler får flytte til Forus, men siste ord er fortsatt ikke sagt.

Publisert: Publisert:

Møbelgründer Byrge Hodne vil flytte møbelbutikken sin fra Kvål i Sandnes til Stokkamyrveien på Lura/Forus. Nå har fylkesutvalget gitt sin velsignelse. Foto: Rune Vandvik

 • Camilla Bjørheim
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Biltema og Eureka møbler var på ny tema da fylkesutvalget møttes tirsdag.

Begge aktørene ønsker å etablere seg på Forus, men fordi etableringene strider mot intensjonene i regionalplan Jæren, har saksgangen vært både lang og kronglete.

Både Fylkesmannen i Rogaland, rådmannen i Stavanger og fylkesordføreren har frarådet etableringene. Fra politisk hold har det imidlertid blitt gitt grønt lys i flere omganger.

Fylkespolitikerne sier ja

Denne uken fikk både Biltema og Eureka møbler på ny velsignelse fra fylkesutvalget:

 • Flertallet (FrP, Ap, H, KrF, Sp) vedtok at Biltema skal få etablere seg på Forus, nærmere bestemt i Maskinveien der Kverneland tidligere hadde Volvo-utsalg.
 • Flertallet vedtok også å la Eureka møbler, i dag på Kvål i Sandnes, få etablere seg i Stokkamyrveien 26 på Forus/Lura, der Kverneland tidligere solgte biler. Handel med andre detaljvarer enn møbler kan utgjøre maksimalt 10 prosent av salgsarealet.

Fylkesutvalget overser dermed klagene fra Fylkesmannen i Rogaland.

Tommel opp til Eureka

Eureka møbler, med daglig leder Byrge Hodne i spissen, har også tidligere fått politisk velsignelse til Forus-etablering - både i Sandnes og fra fylkesutvalget.

Møbelgründer Byrge Hodne vil flytte møbelbutikken sin fra Kvål i Sandnes til Stokkamyrveien på Lura/Forus. Nå har fylkesutvalget gitt sin velsignelse. Foto: Rune Vandvik

Bakgrunnen for at denne saken på ny var tema i fylkesutvalget, er at Fylkesmannen har klaget på Eureka-etableringen. Fylkesmannen mener etableringen er klart i strid med regionalplan for Jæren og anfører at handel skal lokaliseres til sentrum. Videre heter det i klagen at etablering på Forus vil generere mer biltrafikk.

Fylkespolitikerne valgte likevel å gi dispensasjon til Eureka-etablering. Det betyr at Eureka-klagen nå går videre til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som er klageinstans, opplyser Knut Harald Dobbe hos Fylkesmannen.

LES OGSÅ: Gründer får ikke møblere gammel bilbutikk

Ny runde om Biltema

Heller ikke i Biltema-saken er sist ord sagt. Stavanger kommune vedtok 1. juni å gi dispensasjon for etablering av Biltema.

På ny har fylkesutvalget vedtatt at Biltema skal få etablere seg på Forus, nærmere bestemt i Maskinveien der Kverneland tidligere hadde Volvo-utsalg. Foto: Rune Vandvik

Fra fylkesadministrasjonene påpekes det i ettertid at kommunen ikke har hjemmel til å fatte dispensasjonsvedtak før fylkeskommunen eventuelt har gitt samtykke, derfor ble saken på ny et tema i fylkesutvalget denne uken.

I tillegg har Fylkesmannen i Rogaland også klaget på dispensasjonen gitt av kommunen.

LES OGSÅ: Nye kjepper i hjulene for Biltema

Etter vedtaket i fylkesutvalget denne uken, går saken nå i retur til Stavanger kommune, som må behandle klagen fra Fylkesmannen, opplyser Dobbe hos Fylkesmannen.

Anita Egeli.

– For oss er det viktig at det blir skapt arbeidsplasser. Vi har ligget nede, og ser at folk ønsker å utnytte situasjonen. Vi kan ikke være en brems. Sier vi nei til Biltema, blir det forskjellsbehandling, sa Anita Egeli (Frp) i fylkesutvalget.

Hun foreslo at utvalget frafalt klagen, og fikk altså flertallet med seg.

– Fornuftig med Forus-etablering

Marianne Chesak (Ap) mener uenigheten mellom politikere og byråkrater i stor grad handler om tolkningen av hvilke varer det skal være lov å selge på Forus.

– Her er det en tvist mellom å ri prinsipper eller finne praktisk politikk. Det virker fornuftig å tillate etableringene, bygningene finnes allerede. Vi vil også ha levende sentrum, men er det Biltema i sentrum vi vil ha? sier Chesak, og legger til at med bussveien blir det enda lettere å komme seg til varehusene på Forus.

Marianne Chesak (Ap) er for levende bysentrum, men tror ikke varehus som Biltema er det som skal til for å styrke sentrumshandelen. Foto: Aasland, Jarle

John Peter Hernes, høyrepolitiker i Stavanger, er enig.

– Det er firkanta hvis det å redusere veksten i biltrafikken innebærer at folk ikke lenger skal få kjøre bil når de skal handle noe de faktisk trenger bil for å få med seg. Vi må heller redusere på bilturer med matpakken i passasjersete til og fra jobb, mener Hernes.

John Peter Hernes (H) vil heller få folk til å kjøre mindre bil til og fra jobb, enn å ta fra dem bilen på handleturen til Forus. Foto: Pål Christensen

Han synes det er lite forutsigbarhet i planleggingen av handel og tar til orde for en revidering av regionplanen.

– Vi må ta en hel ny diskusjon på hva vi tenker om handel. Planen er gått ut på dato og måten vi tenker og definerer handel på er gammeldags, sier Hernes.

Publisert:

Les også

 1. Gründer får ikke møblere gammel bilbutikk

 2. Nye kjepper i hjulene for Biltema

Mest lest akkurat nå

 1. Haaland hyller sitt store idol: – Det er vilt. Den mannen er ikke normal

 2. 65 færre ansatte i skolen: – Vi er alvorlig bekymret

 3. Thorbjørn Lea ble korona­smittet i mars. Slik preges han av sykdommen åtte måneder senere

 4. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

 5. Eidsvåg gir Adam og Eva oppreisning

 6. Rolf Kristian Larsen med hovedrolle i filmen om alle norske katastrofers mor: «Nordsjøen»

 1. Biltema
 2. Sandnes
 3. Fylkesmannen i Rogaland
 4. Kommunal- og moderniseringsdepartementet
 5. John Peter Hernes