Biltema og Eureka møbler: Forus-etablering fortsatt i det blå

Politikerne i fylket har nok en gang sagt ja til at både Biltema og Eureka møbler får flytte til Forus, men siste ord er fortsatt ikke sagt.

Møbelgründer Byrge Hodne vil flytte møbelbutikken sin fra Kvål i Sandnes til Stokkamyrveien på Lura/Forus. Nå har fylkesutvalget gitt sin velsignelse.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Biltema og Eureka møbler var på ny tema da fylkesutvalget møttes tirsdag.

Begge aktørene ønsker å etablere seg på Forus, men fordi etableringene strider mot intensjonene i regionalplan Jæren, har saksgangen vært både lang og kronglete.

Både Fylkesmannen i Rogaland, rådmannen i Stavanger og fylkesordføreren har frarådet etableringene. Fra politisk hold har det imidlertid blitt gitt grønt lys i flere omganger.

Fylkespolitikerne sier ja

Denne uken fikk både Biltema og Eureka møbler på ny velsignelse fra fylkesutvalget:

  • Flertallet (FrP, Ap, H, KrF, Sp) vedtok at Biltema skal få etablere seg på Forus, nærmere bestemt i Maskinveien der Kverneland tidligere hadde Volvo-utsalg.
  • Flertallet vedtok også å la Eureka møbler, i dag på Kvål i Sandnes, få etablere seg i Stokkamyrveien 26 på Forus/Lura, der Kverneland tidligere solgte biler. Handel med andre detaljvarer enn møbler kan utgjøre maksimalt 10 prosent av salgsarealet.

Fylkesutvalget overser dermed klagene fra Fylkesmannen i Rogaland.

Tommel opp til Eureka

Eureka møbler, med daglig leder Byrge Hodne i spissen, har også tidligere fått politisk velsignelse til Forus-etablering - både i Sandnes og fra fylkesutvalget.

Møbelgründer Byrge Hodne vil flytte møbelbutikken sin fra Kvål i Sandnes til Stokkamyrveien på Lura/Forus. Nå har fylkesutvalget gitt sin velsignelse.

Bakgrunnen for at denne saken på ny var tema i fylkesutvalget, er at Fylkesmannen har klaget på Eureka-etableringen. Fylkesmannen mener etableringen er klart i strid med regionalplan for Jæren og anfører at handel skal lokaliseres til sentrum. Videre heter det i klagen at etablering på Forus vil generere mer biltrafikk.

Fylkespolitikerne valgte likevel å gi dispensasjon til Eureka-etablering. Det betyr at Eureka-klagen nå går videre til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som er klageinstans, opplyser Knut Harald Dobbe hos Fylkesmannen.

LES OGSÅ: Gründer får ikke møblere gammel bilbutikk

Ny runde om Biltema

Heller ikke i Biltema-saken er sist ord sagt. Stavanger kommune vedtok 1. juni å gi dispensasjon for etablering av Biltema.

På ny har fylkesutvalget vedtatt at Biltema skal få etablere seg på Forus, nærmere bestemt i Maskinveien der Kverneland tidligere hadde Volvo-utsalg.

Fra fylkesadministrasjonene påpekes det i ettertid at kommunen ikke har hjemmel til å fatte dispensasjonsvedtak før fylkeskommunen eventuelt har gitt samtykke, derfor ble saken på ny et tema i fylkesutvalget denne uken.

I tillegg har Fylkesmannen i Rogaland også klaget på dispensasjonen gitt av kommunen.

LES OGSÅ: Nye kjepper i hjulene for Biltema

Etter vedtaket i fylkesutvalget denne uken, går saken nå i retur til Stavanger kommune, som må behandle klagen fra Fylkesmannen, opplyser Dobbe hos Fylkesmannen.

Anita Egeli.

– For oss er det viktig at det blir skapt arbeidsplasser. Vi har ligget nede, og ser at folk ønsker å utnytte situasjonen. Vi kan ikke være en brems. Sier vi nei til Biltema, blir det forskjellsbehandling, sa Anita Egeli (Frp) i fylkesutvalget.

Hun foreslo at utvalget frafalt klagen, og fikk altså flertallet med seg.

– Fornuftig med Forus-etablering

Marianne Chesak (Ap) mener uenigheten mellom politikere og byråkrater i stor grad handler om tolkningen av hvilke varer det skal være lov å selge på Forus.

– Her er det en tvist mellom å ri prinsipper eller finne praktisk politikk. Det virker fornuftig å tillate etableringene, bygningene finnes allerede. Vi vil også ha levende sentrum, men er det Biltema i sentrum vi vil ha? sier Chesak, og legger til at med bussveien blir det enda lettere å komme seg til varehusene på Forus.

Marianne Chesak (Ap) er for levende bysentrum, men tror ikke varehus som Biltema er det som skal til for å styrke sentrumshandelen.

John Peter Hernes, høyrepolitiker i Stavanger, er enig.

– Det er firkanta hvis det å redusere veksten i biltrafikken innebærer at folk ikke lenger skal få kjøre bil når de skal handle noe de faktisk trenger bil for å få med seg. Vi må heller redusere på bilturer med matpakken i passasjersete til og fra jobb, mener Hernes.

John Peter Hernes (H) vil heller få folk til å kjøre mindre bil til og fra jobb, enn å ta fra dem bilen på handleturen til Forus.

Han synes det er lite forutsigbarhet i planleggingen av handel og tar til orde for en revidering av regionplanen.

– Vi må ta en hel ny diskusjon på hva vi tenker om handel. Planen er gått ut på dato og måten vi tenker og definerer handel på er gammeldags, sier Hernes.

Publisert: