Mener at pelsdyraktivister har løyet i retten

STAVANGER: Pelsdyrbonden som krever erstatning av fire dyrevelferdsaktivister, mener å ha bevis på at de fire ikke brukte nødvendig smittevernutstyr da de en natt i juni 2013 tok seg inn på minkfarmen hans.

Er dette en naken hånd? Ja, mener pelsdyrbonden. Bildet er hentet ut fra en film Nettverk for dyrs frihet laget da de inspiserte en minkfarm på Figgjo i juni 2013.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Jæren tingrett ble de fire aktivistene fra Nettverk for dyrs frihet dømt til 30 dagers betinget fengsel. Retten fant det bevist at de natt til 19. juni 2013 brøt seg inn i en pelsdyrbonde på Figgjo sin minkfarm.

Les også

- Absurd at vi blir straffet når pelsdyrbonden går fri

Les også

Pelsdyrnæringen krever erstatning

Kvartetten ble imidlertid ikke dømt til å betale erstatning til bonden. Etter innbruddet valgte bonden, i samråd med en veterinær, å sjekke alle dyrene i de to minkhallene for smitte. Bare to dager før aktivistene tok seg inn i Figgjo-bondens farm, inspiserte de farmen til en minkbonde hvor smitte var påvist.

Klippet bort

Aktivistene nekter ikke for at det var dem som tok seg inn på minkfarmen. De har imidlertid hele tiden vist til at det i henhold til dyrevelferdsloven foreligger en varslingsplikt om en mistenker lovbrudd.

Pelsdyrbonden har anket erstatningsspørsmålet til Gulating lagmannsrett. Både i tingrett og i lagmannsretten ble en film aktivistene laget fra inspeksjonen avspilt. Denne viser det aktivistene mener er brudd på dyrevelferdsloven.

Les også

33-åring tiltalt for drap og drapsforsøk

Det filmen imidlertid ikke viser, er om de fire har det nødvendige smittevernutstyret. Pelsdyrbonden og hans advokat, Christian Flemmen Johansen, anfører at aktivistene ikke hadde dette.

Fredag kunne pelsdyrbonden også legge frem for retten det han mener underbygger hans påstand. Filmen som er vist i to rettsinstanser er klippet. I den uredigerte filmen, mener bonden å se at aktivistene mangler både hansker og overtrekk til sko.

Viktig informasjon

Til Aftenbladet sier bonden at han natt til fredag ble sittende oppe og studere filmen. I noen korte glimt mener han blant annet å se en naken hånd i et minkbur. Advokat Flemmen Johansen sier til Aftenbladet at han er glad for at den nye informasjonen har kommet frem.

- Det er urovekkende at denne typen bilder er klippet bort fra filmen, sier Christian Flemmen Johansen, som er pelsdyrbondens advokat.

- Dette er slik vi ser det et svært viktig bevis i saken. Det viser at smittefaren etter at aktivistene tok seg inn i min klients minkfarm absolutt var reell, sier han.

Pelsdyrbonden krever at aktivistene skal betale regningen etter at samtlige dyr ble testet for smitte.

Pelsdyrbonden, som anket dommen fra Jæren tingrett, mener at dette bildet beviser at aktivistene ikke brukte sko-poser i forbindelse med inspeksjonen.

- Det er urovekkende at denne typen bilder er klippet bort fra filmen. Samtlige av aktivistene har under ed forklart at de brukte sko-poser og hansker. Bildene som min klient har tatt ut fra filmen, viser etter vår mening at dette ikke er tilfellet. Vi har en sterk følelse av at vi og retten er blitt forsøkt lurt, sier Flemmen Johansen.

Beviser ingenting

Aktivistenes advokat, Vegard Bø Bahus, er ikke enig med motparten i at bildene viser manglende bruk av smittevernutstyr. Tvert om gjentar han overfor Aftenbladet at hans klienter har strenge rutiner i forbindelse med sine inspeksjoner.

Les også

Nye funn av skadde dyr ved pelsdyrfarmer

- Bildene som nå blir lagt frem for retten er uklare. Opptaket er gjort om natten. Det brukes lite lys. Vi mener at dette materialet burde vært avvist som bevis både fordi det blir lagt frem for retten på et for sent tidspunkt, men også fordi det ikke beviser noen verdens ting, sier Bahus.

- Vi mener at dette materialet burde vært avvist som bevis både fordi det blir lagt frem for retten på et for sent tidspunkt, men også fordi det ikke beviser noen verdens ting, sier advokat Vegard Bø Bahus. Her sammen med Rune Ellefsen, som er en av de fire saksøkte aktivistene.

- I det minste burde vi fått inn sakkyndige som kunne sagt noe om bildekvaliteten, sier han.

- Veldig rart

Blant dem som vitnet i ankesaken fredag var den tidligere lederen av Dyrebeskyttelsen Norge. Hun mener det er veldig rart om Nettverk for dyr frihet ikke brukte nødvendig smittevernutstyr.

- Dyrebeskyttelsen har i 20 år jobbet for å få avviklet pelsdyrnæringen. Den strider mot dyrevelferdsloven. I dette arbeidet har vi samarbeidet blant annet med Nettverk for dyrs frihet, sier vitnet, som understreker at organisasjonen hun ledet bare benytter seg av seriøse samarbeidspartnere.

– Det er urovekkende at denne typen bilder er klippet bort fra filmen, mener pelsdyrbondens advokat, Christian Flemmen Johansen.

Videre sier hun at hun selv sett flere filmer hvor det fremgår at Nettverk for dyrs frihet bruker det nødvendige smittevernutstyret under inspeksjoner.

- Vår påstand er at de ikke hadde fotposer og smittevernutstyr da de gikk inn i min klients minkfarm. Hva sier du til det?

- De skal gjøre det. Vi har sett at de bruker dette, svarer vitnet.

Publisert:
 1. Figgjo
 2. Dyrebeskyttelsen
 3. Gulating lagmannsrett
 4. Jæren tingrett
 5. Pelsdyrnæringen

Mest lest akkurat nå

 1. Mann siktet for drapsforsøk etter knivstikking på Tasta – skal ha klaget på høy musikk

 2. Breivik begjærer seg fortsatt prøveløslatt

 3. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 4. Kraftig økning: 754 nye smittede på Nord-Jæren

 5. Avviser at kroppsbyggere er mer skeptiske til vaksinen: – Det er heller motsatt

 6. Grønt nivå i skoler og barne­hager i flere kommuner