Regjeringen må svare for utsatt milliardfond i Stortinget

Næringsminister Monica Mæland (t.h.) avbildet under Arendalsuka. Her ble hun kontaktet av Geir Pollestad (Sp) om fornybarfondet. Dette ledet til et møte med en Stavanger-delegasjon rett før regjeringens budsjettkonferanse der rammene for statsbudsjettet legges.

Fornybarfondet ble bestilt av Stortinget i 2015 og skulle vært på plass innen april i år. Nå bryter næringsministeren tausheten i Aftenbladet.

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Stortinget ga regjeringen marsjordre i 2015 om å starte opprettelsen av fondet.

I statsbudsjettet for 2017 heter det at det «tas sikte på at selskapet kan opprettes i løpet av første kvartal 2017.»

Fortsatt er verken sjef, ansatte, lokaler, investeringer eller et midlertidig styre kommet på plass.

Må svare Stortinget

Nå må næringsminister Monica Mæland (H) gi Stortinget detaljer om forsinkelsene i saken etter spørsmål fra næringskomitéleder Geir Pollestad (Sp), som viser til omtale i Aftenbladet.

Etter en samtale under Arendalsuka mellom Mæland (H) og Pollestad, kom det i stand et møte mellom en Stavanger-delegasjon og Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) dagen før regjeringens budsjettkonferanse.

Tidspunktet ble oppfattet som svært viktig, nettopp fordi det er der føringene for statsbudsjettet legges.

Stavanger-delegasjonen ønsket fortgang i saken og advarte mot sentrale deler av fondets innretning.

Forutsetningen så langt har vært å sette av 35 prosent eller mer for hver investerte krone til mulig tap.

Det kan bety at Stortinget i årene framover totalt må sette av minst 7 milliarder kroner i en sikkerhetsventil på veien mot en forvaltningskapital på 20 milliarder.

Departementet ble blant annet rådet til å droppe hele sikkerhetsventilen og gå bort fra maks eierandel for fondet på 49 prosent i investeringer.

Les også

Trine Skei Grande (V) frykter fornybarfondet går tapt for Stavanger

Les også

Det hemmelige spillet om fornybarfondet: Kan bli opptil 15 milliarder større etter møtet i Stavanger

– Minner om trenering

– Det virker som om regjeringen bare har tatt én beslutning i saken, og det er lokalisering i Stavanger-området. Når ikke departementet vil snakke om fondet en gang, selv ikke etter budsjettkonferansen regjeringen hadde mot slutten av august, så blir jeg veldig urolig for om regjeringen har til hensikt å følge opp dette i det hele tatt, sier Pollestad.

– Dette viser også det store problemet med tilknytningsformen som Venstre og KrF har valgt å ha til regjeringen. Venstre og KrF kan gjerne få gjennomslag for noen formuleringer, men de har ingen kontroll med gjennomføringen, og om regjeringen stritter imot, så er det vanskelig å få gjennomført sakene. Her har Venstre egentlig seg selv å takke i og med at de har valgt å stå på utsiden.

– Mener du regjeringen har trenert saken?

– Det minner mye om trenering. Det virker hvert fall på meg som om at her finner den på all slags grunner til å drøye dette ut i tid. Det som gjør meg mest urolig, er at departementet ikke vil gi noen tydeligere svar, sier Pollestad.

Han synes også det er oppsiktsvekkende at Venstre «nå sprer usikkerhet om saken etter at de i to år har latt Frp og Høyre trenere den.»

– Et regjeringsskifte vil gi fart i prosessen, sier han.

Les også

Rogaland ga blaffen i Politihøgskolens over 900 studieplasser og jobber

Les også

Rogaland gikk ikke i krigen for 40 statlige UD-jobber

Les også

Regjeringen peker ut vinner i Bonde-Idol etter ferien

Mæland: – Ta det helt med ro

Nå slår næringsminister Mæland slår tilbake:

– Senterpartiet og Geir Pollestad kan ta det helt med ro. Fornybar AS er vår topp prioritet å få på plass. Jeg skjønner at panikken har tatt Sp i valginnspurten, men det er ingen grunn til å lage valgkamp på noe som ikke er valgkamp, sier hun til Aftenbladet.

Hun sier at selskapets mandat ble vedtatt i forbindelse med statsbudsjettet for i år og at hun har fått overført ansvaret fra Olje- og energidepartementet for saken.

– Men marsjordren fra Stortinget ble gitt i 2015?

– Marsjordre ble gitt, og så ble det vedtatt i desember 2016. Jeg kan forsikre om at det kommer detaljer rundt dette nå til høsten, sier hun.

– Det har fått bevilgning til oppstart, og det har fått på plass et mandat. Nå jobber vi selvfølgelig med å få på plass et interimstyre og detaljene knyttet til oppstart. Dette må vi gjøre skikkelig. Jeg er mer opptatt av å gjøre en grundig jobb enn hvilken dato dette skal presenteres. Dette vil vi komme grundig tilbake til i forbindelse med statsbudsjetter, sier statsråden.

Peter Fusdahl i SB Advisory i Stavanger foreslår å endre på innretningen av Fornybar AS. Trine Skei Grandes Venstre er initiativtaker bak fondet som skal lokaliseres i Stavanger-området.

Vil endre på innretningen

Pollestad sier Sp vil sikre realisering av Fornybar AS om Sp kommer i regjering.

– Vi vil også vurdere å gjøre selskapet og mandatet mer fleksibelt enn de signaler som er kommet så langt.

– Hva mener du med «mer fleksibelt»?

– Både på hvor tungt fondet kan gå inn i enkeltinvesteringer og på eierandel. Tapsavsetningen som det nå kreves, mener jeg bare er et påskudd for å gjøre fondet dyrt og slik slippe å etablere det. Vi vil ha en mindre tapsavsetning, men likevel gjøre det mulig å gjøre investeringer både med høy og liten risiko. I noen prosjekter må man kunne gå inn med en betydelig høyere eierandel enn 49 prosent.

– Peter Fusdahl (SB Advisory) vil ikke ha tapsavsetning i det hele tatt. Er det å dra det litt for langt?

– Altfor langt. I perioder må man regne med å gjøre investeringer som en taper på. Et nytt «Apple» vil gjerne ligge ti år fram i tid fra første investering. Tapsavsetning bidrar til langsiktighet, og dette vil svinge over tid, sier Pollestad.

Peter Fusdahl i SB Advisory i Stavanger vil ikke ha tapsavsetning i det hele tatt, fordi han mener det vil hindre fondets suksess.

Fusdahl mener en slik innretning vil demotivere ansatte fra å levere internasjonale toppresultater samt gjøre det mindre eller lite attraktivt for:

 • de beste fondskandidatene å arbeide i fondet
 • porteføljeselskaper å bli eiet av fondet
 • private investorer å investere sammen med fondet

Næringsminister Mæland har registrert ulike syn på såkalt risikoavsetning, altså de pengene Stortinget må sette av i tilfelle det skulle gå åt skogen med investeringene.

– Når samarbeidspartiene har vedtatt å opprette dette i statlig regi, så er det fordi man mener markedet ikke er fullt ut klart for fornybarinvesteringer alene. At staten går inn, skal være en viktig utløsende faktor for å få private med. Det innebærer en risiko, og den risikoen må vi sette av midler til. Vi kan alle håpe at dette er et selskap som tjener penger fra første investering og som ikke går på tap. Men siden det er en risiko knyttet til dette, så har stortingsflertallet avklarten risikoavsetning, sier hun.

– Er det avklart at det blir 35 prosent eller mer?

– 35 prosent er avklart i statsbudsjettet.

– Er det ikke oppe til diskusjon verken det eller maksimalt 49 prosent eierandel?

– Selvsagt kan ting diskuteres etter hvert som selskapet får resultater, men nå er det grunnlaget i oppstartsfasen.

– Har dere penger til sikkerhetsventilen?

– Som sagt detaljene kommer i statsbudsjettet. Stortinget blir også informert om dette, sier Mæland.

Iselin Nybø (V) diskuterte fornybarfondet i Stavanger denne uken sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h.).

Venstre slår tilbake

Nybø svarer dette om Pollestads betraktninger på epost:

«Fornybarfondet var Venstres idé, og det er Venstre som har kjempet det inn i statsbudsjettet. Venstre var også helt sentrale for å få lokalisert det til stavangerregionen.

Pollestad og Senterpartiet har verken bidratt til opprettelsen eller lokaliseringen.

Det er forsåvidt fint at Geir Pollestad fortsatt vil jobbe for Venstres ideer dersom de vinner valget, men det er ikke overraskende at han som rogalandsrepresentant vil jobbe for noe som kan bli så bra for regionen vår.

Utspillet fra Geir Pollestad illustrerer egentlig bekymringen vår på en god måte. Det er ingen i Senterpartiets eller Aps ledelse som har engasjert seg og forsikret oss om at arbeidet med fornybarfondet vil fortsette. Da oppfatter jeg det mest som et valgkamputspill at Pollestad prøver å komme med dette nå, tre dager før valget.

Fornybarfondet er Venstres baby og det er avgjørende at vi fortsatt er i posisjon etter valget dersom vi skal sikre at dette blir en suksess.»

Publisert:
 1. Geir Pollestad
 2. Nærings- og fiskeridepartementet
 3. Monica Mæland
 4. Olje- og energidepartementet
 5. Stortinget

Mest lest akkurat nå

 1. Åpner i morgen: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

 2. Full klinsj igjen: Går hardt ut mot Viking-speakeren

 3. Kilder til Aftenbladet: – Ingen nedstengning av samfunnet

 4. Snart øker takstene i bomringen

 5. Har kontroll på brannen, vil fort­sette etter­slukking i flere timer

 6. Wiig gartneri sier opp 15, stenger all vinterproduksjon av tomat og agurk