Reagerer på feil i «Kampen om tungtvannet»

Historikeren Jostein Berglyd mener NRK tar seg vel store kunstneriske friheter i tv-serien "Kampen om tungtvannet". Særlig reagerer han negativt på henrettelsesscenen ved flyet på Helleland.

Publisert: Publisert:

Jostein Berglyd Foto: Arnt Olav Klippenberg

svp://11287

Den kritikerroste serien "Kampen om tungtvannet" ruller nå over norske tv-skjermer. Da Jostein Berglyd hørte om serien for noen år siden, tok han kontakt med NRK for å advare mot fallgruver og samtidig tilby sin ekspertise. Jostein Berglyd er en av dem som kan mest om Operasjon Freshman i Norge. Han har skrevet bok om da tungtvannsanlegget på Vemork skulle ødelegges.

— Men jeg hørte aldri noe fra NRK, sier Berglyd.

Denne opplysningen står i rulleteksten på serien. Foto: NRK

Grusomt

21. november 1942 satt guttungen Jostein Berglyd og spiste frokost. Norge var okkupert av tyskerne. På Slettebø, like utenfor Egersund sentrum, hadde de etablert en stor leir for soldatene.

— Ryktet begynte å gå i Egersund. Jeg husker bestefar fortalte til frokost at noe grusomt hadde skjedd i Slettebøleiren.

Operasjon Freshman er den mest dramatiske hendelsen som skjedde i Dalane under 2. verdenskrig. To trekk— og to glidefly tok av fra en base i Skottland. De skulle ødelegge tungtvannsanlegget på Vemork. På Rjukan ble de møtt av et lavt skydekke. Det førte til at de måtte snu. Det ene glideflyet styrtet i Ryfylkeheiene. Den andre enheten med glidefly og trekkfly styrtet på Helleland. Mannskapet på sju i trekkflyet ble drept umiddelbart. 14 av soldatene i glideflyet overlevde og ble tatt til fange. De ble ført til leiren på Slettebø og skutt.

Både måten de ble henrettet på og stedet det skjedde, er feil.I tv-serien blir de henrettet ved flyet.

— Det er helt bort i veggene å vise at de ble henrettet ved flyet. Jeg har snakket med tre tyskere som var vitner til det som skjedde. Både måten de ble henrettet på og stedet det skjedde, er feil, sier Berglyd.

Den omstridte scenen kan du se her - spol fram til 41.16

I en av scenene kunne man dessuten se en moderne bil og mennesker i moderne klær, skriver Dagbladet.

I Aftenposten fremmer Thor Brynildsen, tidligere avdelingssjef ved Forsvarsmuseet, også kritkk mot seriens framstilling av at Tyskland hadde et program for å lage en atombombe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I 1945 ble soldater som døde i forbindelse med Operasjon Freshman gravlagt på Eiganes i Stavanger. Foto: Ukjent

PositivBerglyd har ofte vært kritisk til filmer og bøker om hendelsen. Det har vært for mange feil. Særlig filmen "Heltene fra Telemark" synes han er tynn.

— Derfor ble jeg positivt overrasket ved mange sider av denne tv-serien. Den er underholdende og så langt den klart beste som er laget om hendelsen. Filmen overrasket gledelig ved at den viet "Freshman" så stor oppmerksomhet. Det hadde jeg ikke forventet, sier Berglyd.

Les også

Her styrtet «Operasjon Freshman»

I ettertid ble det påvist hvor soldatene ble henrettet utenfor Slettebøleiren. I dag er det mange som kjenner området som Bakkebø. Alle 14 ble henrettet dagen etter flystyrten. Etter krigen ble det satt opp en minnetavle i fjellet. Av de ni overlevende fra styrten i Ryfylke havnet fem på Grini. De ble senere henrettet. Fire ble fraktet til Lagård fengsel i Stavanger. De ble utsatt for hard tortur og til slutt henrettet. Til sammen døde 41 personer i denne mislykkede aksjonen.Mannskapet i trekkflyet som styrtet på Hestadfjellet ligger gravlagt på Helleland kirkegård. Hvert år på 17. mai blir de hedret av lokalbefolkningen.

Aftenbladet har forsøkt å få kommentarer fra NRK på kritikken fra Jostein Berglyd, uten å lykkes.

I rulleteksten på serien står dette:

«Denne TV-serien bygger på faktiske hendelser, men av fortellertekniske hensyn har det vært nødvendig med dramatiseringer og forenklinger. Likeledes er enkelte karakterer i serien fiktive.»

Teamene Grouse og Gunnerside forent i en hytte på fjellet: Fra venstre Tobias Santelmann, Torstein Bjørklund, Christian Rubeck, Benjamin Helstad, Audun Sandem, Mads Sjøgård Pettersen og Ole Christoffer Ertvaag. Foto: Filmkameratene AS/Robert Holand Dreier

svp://11287
Publisert: