Camping med historisk sus

Norges eneste fortidslandsby kan by på museum i kombinasjon med camping og husdyr. Her foregikk landets største arkeologiske utgraving på 1980– og 90–tallet.

Publisert: Publisert:

Husfrua Monica Johannesen og den kanadiske minigrisen Cindy ønsker turister velkommen på Landa Park. Foto: Tor Inge Jøssang

  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Tre forhistoriske bygninger er gjenreist. Drømmen er å bygge 14 til. Foto: Tor Inge Jøssang

Hestene Puma og Seter Linda og det nye føllet holder til i fortidslandsbyen. Foto: Tor Inge Jøssang

Monica Johannesen kjøpte fortidslandsbyen for 1 krone. Foto: Tor Inge Jøssang

Geitekillingen setter hodet fast i gjerdet mange ganger daglig. Ikke rart den heter Tulla. Foto: Tor Inge Jøssang

Aft-20070721-1-B-29-60-1.jpg

— Nå kan turistene overnatte ved en av våre seks gravhauger, sier Monica Johannesen.

Hun er husfrua som sammen med to andre ildsjeler overtok fortidslandsbyen Landa for 1 krone. For den prisen fikk de et museum som består av tre forhistoriske bygninger. Selger var Forsand kommune som ville kvitte seg med ansvaret. Selv om salgsprisen var symbolsk, overtok de nye driverne store utgifter til årlig grunnleie.

— For å ha råd til å drive museet, trenger vi flere inntektsmuligheter. Fra før driver vi med teambuilding, julebord og skreddersydde pakker for firma. Det er ikke mange i Ryfylke som kan ha 200 mann til bords. Nå har vi åpnet hobbykaféen Dillå og campingplassen Landa Park i tillegg, forteller 41-åringen, som har bosatt seg i Forsand.

Husfrua

De siste åtte årene har Monica Johannesen vært husfrue på Landa. Hun begynte som guide. Så ballet det på seg med selskapsdrift. Nå er hun både museumsguide, kafevert, kokk, resepsjonist, kontorist, renholder og dyrepasser for den kanadiske minigrisen Cindy som bor i landsbyen sammen med geiter, høner og hester.

Cindy vralter mellom teltene til en gruppe nederlendere. De er på aktivferie i regi av selskapet No sun, som lokker med Preikestolen, Kjerag, Bergen, imponerende fossefall og ville elver. Hver uke kommer det en ny gruppe med 8-16 nederlendere på Norgessafari.

Tillatelsen til å starte camping på gamle tufter kom så sent at det ennå ikke er kommet opp skilt på Landa. Likevel har turistene allerede fått med seg det nye tilbudet. Det er nå turistsesongen starter for alvor.

— På grunn av museumsdelen kan vi gi turistene mange kjekke Viking–aktiviteter. De kan skyte med pil og bue, kaste slegge, brenne bål, koke lammelår i kokegroper, lage keramikk, bake, spinne eller kose med dyra. Dessuten ligger vi nær Preikestolen og de andre attraksjonene de er kommet for å besøke. Dette er en meget spesiell campingplass, men vi må legge stein på stein for å bygge opp tilbudet, forteller Monica Johannesen.

Flere hus

Drømmen er å gjenreise flere historiske hus. Arkeologene har laget tegninger for 14 nye bygninger.

— Så hvis noen millionærer har lyst på sitt eget bronsealderhus, er det bare å komme, oppfordrer husfrua.

Inge Håvard Aarskog er en av de andre «trellene» som driver Landa på fritiden.

— Vi har planer om overnatting i et par av husene. I Sverige er det halvannet års ventetid på overnatting i slike forhistoriske hus, sier han.

Dagens bygninger krever mye arbeid. Hver vinter herjer vinden og ødelegger tak og gjerder.

— Sist vinter blåste stråtaket av bronsealderhuset. Dører og gjerder faller ned. Vi har laget nytt sanitæranlegg for turister og ny resepsjon. Så det er nok å gjøre, erkjenner Aarskog.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kvinne fra Stavanger omkom i fallulykke i Sirdal - navnet er frigitt

  2. Par fra Jørpeland var på Hurtigruten: – Smittevernet ble tatt på største alvor

  3. Bergingsbil rykket, men ble bedt om å snu – i mellomtiden vokste køene

  4. Tusenvis av skadde og mange døde i Beirut-eksplosjoner

  5. Mange fulgte klassisk flyperle hjem

  6. Nytt korona-tilfelle i Stavanger: – Var på reise i rødt land

  1. Ryfylke