Frifunnet i seks år gammel voldtektssak

SANDNES: I tingretten ble 37-åringen dømt til 2 år og 3 måneders fengsel for å ha voldtatt eks-kjæresten. Lagmannsrettens flertall mener at mannen må frifinnes.

Flertallet i lagmannsretten mener at 37-åringen ikke kan dømmes for voldtekt selv om han fortsatte den seksuelle omgangen etter at eks-kjæresten hadde sovnet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

En 37 år gammel mann er i Gulating lagmannsrett frifunnet for en voldtekt som ifølge tiltalen skal ha funnet sted en gang i perioden 2010 til 2012.

LES OGSÅ: Dømt for voldtekt etter frivillig sex

Politiet ble kjent med saken ved en tilfeldighet. I forbindelse med etterforskningen av en annen sak, ble det funnet en videosnutt på 39-åringens datamaskin. Videoen viste at tiltalte hadde seksuell omgang med sin ekskjæreste mens hun sov.

Frivillig sex

I Jæren tingrett ble 37-åringen dømt til 2 år og 3 måneders fengsel for voldtekt. Denne dommen ble avsagt under dissens. Det vil si at rettens leder og de to meddommerne var uenige i om den seksuelle omgangen var å anse for voldtekt. Tingrettens mindretall, en av meddommerne, mente at 39-åringen måtte frifinnes. Flertallet ville dømme.

Det spesielle i denne saken er at den seksuelle omgangen mellom de to i utgangspunktet var frivillig. Spørsmålet retten har tatt stilling til er om tiltalte gjorde seg skyldig i voldtekt som følge av at han ikke stanset da fornærmede sovnet.

Advokat Bent Endresen i Advokatfirma Endresen Brygfjeld Torall AS er 37-åringens forsvarer.

Også dommen fra lagmannsretten er avsagt under dissens. I motsetning til flertallet i tingretten, mener flertallet i lagmannsretten at tiltalte må frifinnes.

Ikke voldtekt

Både under hovedforhandlingene og under ankeforhandlingene pekte påtalemyndigheten på at tiltalte, etter at fornærmede hadde sovnet, tok frem et kamera og filmet omgangen. Mens tiltalte og fornærmede fremdeles var sammen skal fornærmede ha motsatt seg slik filming.

Les også

Tiltalt for å ha mishandlet sin Parkinson-rammede far

Les også

44-åring tiltalt etter dødsfall i Egersund

Påtalemyndigheten mener at den seksuelle omgangen endret seg etter at fornærmede sovnet og at tiltalte derfor må dømmes for voldtekt. Under ankeforhandlingen la aktor, statsadvokat Henriette Kvinnsland, ned påstand om at 37-åringen må dømmes til 2 år og 6 måneder.

Lagmannsrettens flertall er uenig.

«Flertallet legger avgjørende vekt på at tiltalte og fornærmede hadde frivillig sex med hverandre, og at den seksuelle aktiviteten, som fortsatte etter at fornærmede var sovnet, ikke var av en slik karakter at man her står overfor et tilfelle av voldtekt», står det i dommen.

Vurderer anke

Om den frifinnende dommen sier Kvinnsland følgende:

- Jeg registrerer at lagmannsretten har vurdert loven annerledes enn tingretten. Vi vurderer nå om vi skal anke dommen til Høyesterett, sier statsadvokaten.

Publisert: