Gladmatfestivalen er i gang for 20. år på rad

Allerede før åpningen klokken 12.00 onsdag var gatene fulle av mat-glade mennesker.

Onsdag åpnet Norges største matfestival, Gladmaten i Stavanger, for 20. år på rad. Foto: Jan Inge Haga

  • Pernille Filippa Pettersen
    Journalist
Publisert: Publisert:

Fram til og med lørdag er Stavanger sentrum omgjort til et mat-mekka. I år strekker festivalen seg gjennom torget, områdene rundt hele Vågen, Øvre Holmegate og deler av Pedersgata. Med bod på bod med spennende retter og rundt 20 grader på termostaten, ser året festival ut til å få en god start.

I løpet av en times tid etter åpningen var sjøpølsen utsolgt. Det forteller Michelle Jia Engesbak som jobber i toetasjesteltet til Eir of Norway.

– Vi skal få ny runde senere i dag, kokkene står og lager mer nå, forteller hun. Som foreløpig erstatning serverer de peking and som Gladmat-retten.

– Det er mange som venter på å smake sjøpølsen nå, fortsetter Engesbak. Og hun har ikke før sagt det før en gryte med suppe skaper ny tilstrøm av mennesker som lurer på om innholdet kanskje kan være sjøpølsen.

Michelle Jia Engesbak forteller at det er mange som venter spent på den nye runden med sjøpølser. - Vi feilberegnet nok det første partiet litt. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

Siste finpuss

Selv om festivalen formelt åpnet klokken 12.00 med musikkinnslag, prisutdelinger og taler på scenen i Skagen, hadde mange funnet veien til utstillernes boder før den tid. Og det er nok å velge mellom med over 100 forskjellige boder.

Mens utstillerne gjorde siste finpuss før åpning, strømmet folk til for å smake på nye og mer kjente smaker.

Hos Hage til Mage og Iver & Evne i Strandkaien skal barn få muligheten til å være kokker for en dag. Torill Hoel setter på plass egg, friske grønnsaker og brosjyrer i vinduet.

– Vi gjør de siste forberedelsene nå, sier Hoel, som forteller at hun skal holde matkurs tre ganger om dagen.

– Vi vil lære barn å lage pasta, gode desserter og gjærbakst.

Torill Hoel gjorde siste finpuss i utstillingsvinduet før de åpnet dørene. De neste dagene skal hun være med å holde matkurs for barn. Foto: Jan Inge Haga

Hva gleder du deg mest til?

– Det må bli å lage pasta, selv om jeg også er veldig glad i dessert og søtsaker.

Les også

Laksekongen Mikal Viga fra Hjelmeland fikk hederspris på Gladmat

GLADMAT: Gladmat-festivalen er offisielt åpnet, og under åpningsseremonien på Torget fikk Mikals Laks to…
Les også

Fisketorgets Karl Erik Pallesen vinner årets Matkulturpris

GLADMAT: Gladmat-festivalen er offisielt åpnet, og under åpningsseremonien på Torget ble det delt ut heder og ære.

Teppesalg

Langs Strandkaien står det også en båt. Den skiller seg ut fra alle matbodene ved å være fylt med tepper. Det er Cathrine Hærem og Thomas Hærem Wesnes som prøver å selge tepper fra Ledaal teppeveveri.

– Og så har vi vafler da, sier Hærem Wesnes. Han kan fortelle at teppene er lokalproduserte med stoffer fra Norge, Danmark og Italia.

Cathrine Hærem vever tepper på 140 år gamle maskiner på Våland. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

– Vi har vært med her i rundt 15 år, kan Hærem fortelle. Hun synes det er kjekt å kunne tilby noe litt annerledes.

– Vi tenker vi er et kulturinnslag. Maskinene vi bruker til å veve med er fra 1880, forteller hun.

Etter hvert som Zouq fikk tandoorien i gang, ble det nanbrød på kundene. Her er Hatiz Abdull i full gang. Foto: Jan Inge Haga

Litt lenger opp i gata, nærmere Fisketorget, har den pakistanske restauranten Zouq satt opp bod. De holder på å montere tandoorien, som skal sørge for ferskt nanbrød.

– Akkurat nå prøver vi å få den til å virke, sier Khuram Imtiaz og smiler. En halvtime senere er de i full gang, og et dusin mennesker har stilt seg rundt boden.

Sigrun Aasen (venstre) og Inger Rise Engevik har besøkt Gladmaten mange ganger. I år er planen å smake på fisk. Foto: Jan Inge Haga

– Vil smake på litt av hvert

Men ikke alle stiller seg i kø med en gang. Inger Rise Engevik og Sigrun Aasen har etablert seg i en retro sofa ved en av utstillerne. De var litt tidlig ute, så matserveringen hadde ikke startet riktig enda da de kom. Ifølge damene gjør det ingenting.

– Vi har gått litt rundt og sett på hva som frister, sier Rise Engevik, som forteller at planen er å smake på litt av hvert.

– Jeg har lyst å prøve kveite. Det går mye i fisk hos meg, legger Aasen til.

Men først skal de sette seg ned i solsteiken, og forhåpentligvis få tak i noe godt å drikke.

Les også

For 40 kroner kan du prøve en kinesisk delikatesse med svimlende høye kilopriser

Men det er i stor grad tilsetningene som gir sjøpølsa smak.
Les også

Tre tusen cruisegjester til Gladmat

To cruiseskip besøker Stavanger onsdag. De kommer fra morgenen av og blir liggende lenge nok til at passasjerene får med…

Mai Kristin Helleland og Lillian Helleland besøker Gladmaten hvert år. De gleder seg spesielt til å smake på sterk mat. Foto: Jan Inge Haga

Sterk mat og godt øl

Det er de ikke alene om. Mai Kristin Helleland tenker seg til Fargegata for å få nettopp det.

– Der har de mye godt øl, så vi må innom en tur, forteller hun og ler.

Hun besøker festivalen hvert år sammen med datteren Lillian Helleland. Deres favoritt er mat av den sterkere varianten.

– Jeg elsker at det er litt sterkt, og prøver å oppsøke boder med utenlandsk mat, sier Helleland.

Nytt i år er at Pedersgata er med på festivalen med «smak på verden».

– Vi skal til Pedersgata, siden de har mye spennende utenlandsk mat.

Har dere smakt noe så langt?

– Ja, vi har prøvd samosa fra Express, forteller Helleland, og sier hun er fornøyd med retten.

Andrea Nelson besøkte tidlig den etiopiske restauranten Gådjås bod. Det er en av hennes favoritter. Foto: Jan Inge Haga

Nytt og spennende i Pedersgata

I Pedersgata møter vi May Jørgensen og Ellen Tønnesland som har tatt seg en matbit fra buddhistisk forening sin stand etter å ha gått gaten opp og ned.

– Vi startet her siden det var nytt. Nå skal vi ned til Vågen og ta en titt der, forteller Jørgensen. Begge venninnene pleier å være på Gladmat omtrent hvert år.

– Stemningen er god og folk er så blide, sier hun.

Da Jørgensen var liten bodde hun på Storhaug og hun forteller at hun har mange barndomsminner fra Pedersgata.

– Jeg synes det er veldig kjekt at de tar den i bruk under Gladmat-festivalen nå, sier hun.

May Jørgensen og Ellen Tønnesland tar seg en matbit etter å ha vandret gjennom Pedersgata. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

Litt lenger borte i Pedersgata er de snart ni år gamle tvillingene Michael og Charlotte Næss travelt opptatt med å prøve ut grafitti på både brett og papir.

– Det er veldig gøy å kunne prøve dette, sier Michael. Han har også fått smakt litt mat:

– Pommes fritesen dyppet i sjokolade var veldig god, erklærer han.

Anna Balashova driver Fine Arts Studio. Hun synes det er gøy å la ungene prøve noe nytt under Gladmat, som ikke bare er mat. F.v.: Michael Næss (9), Charlotte Næss (9), Anna Balashova, Johannes Smedvig (10). Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

Arrangementer fra morgen til kveld

Onsdag og frem til fredag vil bodene holde åpent fra 12.00 til 21.00. Lørdag åpner bodene en time tidligere, men er åpne like lenge.

Det vil også være forskjellige arrangementer utover dagen. Blant annet konsert med Maria Toresen klokken 14.00, og kokkekamp klokken 1500. Begge på Hovedscenen.

Du finner dagens program i sin helhet her.

Publisert:

Les også

  1. Bilder fra Vågen - mens vi venter på Gladmat

  2. Lager over 1000 liter chili con carne til Gladmat

Mest lest

  1. Anja tar toget fra Sandnes til Stavanger hver dag. Nå er det én ting som gjør henne bekymret

  2. Da koronaen slo til, tok skuespiller­paret ekstra grep om hagen

  3. Pengestrid etter flyplass­brannen: – Ytterst oppsikts­vekkende, og direkte illojalt

  4. Skjult koronasmitte bekymrer FHI

  1. Restaurant
  2. Råvarer
  3. Grønnsak
  4. Fargegata
  5. Festival