Vil de eldre ha velferdsteknologi?

De er spreke damer og vil bo hjemme og klare seg selv lengst mulig. Joda, noe velferdsteknologi kan nok bli nyttig, «men det må ikke ende med bare roboter», sier Anne Lise Øksnevad (69) og Kirsten Brekke (66).

Kristen Brekke (66) (t.v.) og Anne Lise Øksnevad håper det blir lenge til de blir så skrøpelige at de trenger hjelp. De ser både fordeler og ulemper med ny velferdsteknologi.
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Noen moderne hjelpemidler kan kanskje være nyttig når jeg blir så krank at jeg ikke kan komme meg ut. Jeg kjenner en del som har KOLS. De slipper å møte opp på sykehuset, de kan være hjemme og «skype» med de på sykehuset. Det er jo ikke dumt, sier Øksnevad.

Jeg leste i avisen om en robot som gir deg medisin. Min demente far hadde ikke klart seg med det. Han trengte hjelp til så mye. Men før du kommer så langt, kunne det kanskje ha vært nyttig, sier Brekke.

Det hun sikter til, er såkalte elektroniske medisindispensere som både lyser grønt og snakker til deg når du skal ta medisinen. Sola har ti slike. I Stavanger er 40 tatt i bruk på Hundvåg og Storhaug, de andre bydelene skal også få.

– Trygt for familien

Stavanger er også i ferd med å bytte ut 1900 trygghetsalarmer. De nye er digitale og knyttet til en server som også kan motta signaler fra 38 forskjellige sensorer: Hos en pasient som spiser lite kan kjøleskapsdøra gi beskjed hvis den ikke har blitt åpnet på et døgn, hos en dement som «vandrer» kan ytterdøra gi signal hvis den blir åpna etter klokka 23 osv.

LES MER OM DET HER:

Les også

Alarm! Stor omlegging på gang!

Må finne balansen

– Far gikk ut på feil tider av døgnet. Et sånt opplegg hadde spart oss pårørende for litt, ja. Det hadde vært en trygghet for familien, sier Brekke.

– Vi vet jo mange demente glemmer å spise. Det er viktig de får i seg mat. Men hvis det piper både her og der hjemme hos den gamle, er jeg redd de blir mer forvirra, at det skaper mer uro enn det er til hjelp, sier Øksnevad.

-Dette må balanseres, fordeler og ulemper må veies opp mot hverandre i hvert enkelt tilfelle, understreker Brekke.

Frihet til å gå ut

Et tredje virkemiddel Stavanger har tatt i bruk, er mobil trygghetsalarm med GPS-funksjon: Hvis du f.eks går en tur i nabolaget og plutselig kjenner deg dårlig, kan du trykke på den. Da vil den som mottar alarmen, (det kan være en pårørende eller folk i hjemmesykepleien eller personale på sykehjemmet), kunne snakke med deg. Hvis du ikke klarer å snakke og du ikke vet hvor du er, kan den som mottar alarmen se hvor du er. Alarmen har også en «gjerdefunksjon»: Hvis du går utenfor et forhåndsbestemt område, det kan være en farlig vei, går alarmen. Bortimot alle sykehjem i Stavanger har to-tre slike mobile trygghetsalarmer.

– Veldig bra. Det gir jo en form for frihet, for med denne kan de gamle gå ut hvis de har lyst. Mange føler seg innestengte, kommenterer Øksnevad.

–Vi vet jo at bemanningen har sjelden har tid til å følge dem ut. Så dette vil nok øke livskvaliteten for de gamle, tilføyer Brekke.

Satser på sprek alderdom: Anne Lise Øksnevad (69) (til høyre) og Kristen Brekke (66) trener på Skipper Worse.

Skeptiske

Et fjerde nytt virkemiddel er nattilsyn via kamera:

Bare tre brukere har dette nå, men ordningen skal utvides til tjue i løpet av et år. Kameratilsyn skal erstatte besøk av nattpatruljen. Det er kun personell med personlig innlogging som kan gå inn og se, og det skal skje til et fast, avtalt tidspunkt. Opplegget er godkjent av datatilsynet. De som trenger hjelp til å bli snudd i senga, gå på do osv, skal fortsatt få besøk av nattpatruljen.

– Jeg skjønner at dette er ressursbesparende for kommunen. Men jeg er litt skeptisk. Vi må ikke ta bort for mye av den menneskelige omsorgen, sier Øksnevad.

– Kommunen sier at hensikten er å bruke nye hjelpemidler der det er mest hensiktsmessig, for så å frigjøre personell til å hjelpe de som trenger det.

– Ja, jo, men det vil nok fort skje at det de sparer på ny teknologi går til nedbemanning, frykter Øksnevad.

– Eller til å hjelpe stadig flere hjelpetrengende?

– Er det løye vi må trene! Vi må jo holde oss oppegående lengst mulig. Vi sparer samfunnet for mye penger på den måten, sier de to damene som går jevnt og trutt på 60+ på Skipper Worse.

Les også

 1. 11 rogalandskommuner sammen om velferdsteknologi

 2. Superhjelp gjør eldre selvhjulpne

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Velferdsteknologi
 3. Eldreomsorg
 4. Robot
 5. Pleie og omsorg

Mest lest akkurat nå

 1. Her knuses drømmen om egen sjark

 2. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

 3. Stigende korona­tall: Flere inn­lagt og flere smittet

 4. Hvordan sparer man best til barn? Særlig én spare­måte bør unngå

 5. Rogaland Teater stenger dørene lørdag

 6. Monica Mæland har fått ny jobb