Brede på topp for femte år på rad

Han tjener 400.000 i uka i verdens tøffeste liga – i verdens største idrett. Til tross for tendenser til stagnasjon, troner landslagskaptein Brede Hangeland igjen øverst på Aftenbladets årlige rangering.

Publisert: Publisert:

Ingen er i nærheten av å true Brede Hangelands posisjon som nummer én i Aftenbladets kåring av de 50 beste utøverne i vårt dekningsområde.

  • Knut Skeie Solberg
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Tradisjonen tro har sportsredaksjonen i Aftenbladet kåret de 50 beste idrettsutøverne i vårt dekningsområde.

Målet er at listen skal være et utgangspunkt for diskusjon. I vurderingen har vi lagt vekt på idrettens størrelse internasjonalt og hvor langt unna verdenstoppen utøverne er. Interessen for sporten blir også tatt hensyn til.

For å bli vurdert må utøverne være lokale eller utøve sin idrett for en lokal klubb. Utøvere fra Haugesund er ikke med. Fjorårets plasseringer står i parentes.

1. Brede Hangeland (1) fotball.

Kaptein på det norske landslaget. Og ruvende midtstopperskikkelse på Fulham – i verdens tøffeste liga. Har hatt en liten prestasjonsmessig nedtur sammenlignet med fjoråret, både på klubb— og landslag, men er likevel igjen soleklar ener i denne rangeringen.

2. Alexander Kristoff (2) sykling.

Debuterte i Giro d’Italia med en sterk fjerdeplass på enkeltetappe. Fullførte også det tøffe rittet - som spurter. Vant NM i fellesstart foran, blant annet Thor Hushovd, men ble likevel, noe omdiskutert, vraket til VM i København.

3. André F. Aguiluz (20) BMX.

Verdensmester i Time Trial i VM i København. Seiler opp som gullhåp til OL i London. Ble tildelt Norges Cykleforbunds Veteranklubbs pokal for 2011. Er i ferd med å skaffe seg et navn i en idrett som blir større og større.

4. Bjørnar U. Kristensen (4) friidrett.

Hinderløperen har hatt en spesiell sesong. Løp mot verdens beste i Diamond League og presterte sin beste Bislett-tid noensinne pålydende 8.23,19 – og sikret VM-billett i sitt første løp for sesongen. Floppet imidlertid I VM og røk ut i kvalifiseringen i Daegu i Sør-Korea. Vant NM igjen og presterer på høyt nivå.

5. Camilla Herrem (5) håndball.

På gullaget i VM i Brasil. Sedvanlig bidragsytende fra venstrevingen med kontringsvilje og frekke avslutninger. Markant skikkelse i Byåsen – både på og utenfor banen.

6. Martin Strandfeldt (ny) ishockey.

Toppscorer i eliteserien i 2010/2011-sesongen. Og fortsetter denne sesongen. Er igjen seriens mestscorende og leder an for landets klart beste offensive rekke – på landets klart beste lag. Tidenes poengkonge i Oilers.

7. Rune A. Jarstein (21) fotball.

Vikings soleklart beste spiller i 2011-sesongen. Har også befestet posisjonen som landslagets klare førstevalg. Klar for større oppgaver.

8. Sarah L. Rung (19) svømming.

Tok tre gull i EM i Berlin i svømming for handikappede. Har også satt fire nye verdensrekorder. Åpenbart gullhåp i Paralympics til sommeren.

9. Gunn-Rita Dahle Flesjå (37) terrengsykling.

Etter to år i motbakke kom terrengsykkeldronningen tilbake i år med EM-gull i rundbane. Hun tråkket også inn til 3. plass i verdenscupfinalen – og beviste dermed at hun er på vei tilbake i verdenstoppen.

10. Tonje Nøstvold (6) håndball.

Avsluttet proffoppholdet i FC Midtjylland med å vinne finalen i EHF-cupen i vår. Signerte deretter treårskontrakt med Byåsen. Var på gullaget i VM i Brasil. Presterte ustabilt.

11. Tore Vikingstad (3)ishockey.

Avsluttet sterkt på svært høyt nivå i Hannover Scorpions og produserte 55 målpoeng på 57 kamper i sin siste sesong. Men har ikke rukket å overbevise grunnet skade etter returen til hockey i Stavanger. Sa nei til landslaget.

12. Amund Gismarvik (ny) stup

Sola-gutten er den første norske stuperen i historien som har nådd en VM-finale på 1 meter sviktstup. I finalen i Shanghai endte han på en like historisk 10. plass.

13. Eirik Valheim (ny) stup.

Sammen med bror Espen Valheim stupte han til to Norgesrekorder i synkronstup under EM i Torino i mars. Der ble de nummer fem. Og kvalifiserte seg også til VM i Shanghai. Der fikk de en imponerende 11.plass. Synkront? Ja.

13. Espen Valheim (ny) stup.

Sammen med bror Eirik Valheim stupte han til to Norgesrekorder i synkronstup under EM i Torino i mars. Der ble de nummer fem. Og kvalifiserte seg også til VM i Shanghai. Der fikk de en imponerende 11.plass. Synkront? Ja.

15. Henriette Brekke (ny) svømming

Brekke kvalifiserte seg til to individuelle semifinaler og to stafettfinaler i kortbane-EM i Szczecin i Polen i stor idrett internasjonalt.

16. Henrik Ingebrigtsen (9) friidrett.

Startet sesongen med et knallsterke 3.39,50-løp på 1500 meter i nederlandske Nijmegen i april. Ble deretter skadet og fikk resten av sesongen preget av det. Mislykkes i U23-EM på bane. Deltok ikke i VM. Vant U23-EM i terrengløp for lag i desember.

17. Lise Nøstvold (31) sykling.

Fulgte opp kometsesongen i fjor med 13. plass i VM i København. Fikk også flere gode plasseringer i internasjonale ritt for sitt profflag. Ble nummer tre i NM i temporitt.

18. Christer Rake (10) Sykling.

Christer Rake, som sykler for Joker Merida-rytterne, vant avslutningsetappen i Tour of Norway. Habil syklist.

19. Anders Krohn (11) motorsport.

Har kjørt sin første sesong i Indy Lights, det nest øverste nivået i amerikansk formelracing, det viser at han er et helt spesielt talent. Sesongen har vært preget av mye tekniske problemer. Prøver igjen i 2012. ## 20. Sebastian Kartfjord (38) BMX.

Syklet for Norge i VM i København. Røk i kvalifiseringen. Ringreven med OL i Beijing på samvitttigheten, går for nye leker i London til sommeren.

21. Tarjei Skarlund (7) sandvolley.

Sammen med makker Martin Spinnangr ble han nummer 4 i verdensserieturneringen i Vågen i Stavanger. Ble også nummer 9 i EM i Kristiansand. Årets sesong har blitt en liten nedtur sammenlignet med fjoråret.

22. Rune Holta (12) Speedway.

Randaberg-karen med polsk statsborgerskap har takket av etter to år i polske Dackarna og gått tilbake til det svenske Indianerna-laget denne sesongen. Holta har vært mye skadet, men er fortsatt en stor profil i speedwaymiljøet.

23. Eirik T. Johansen (15) golf.

Startet året med 8. plass, karrierebeste og 230.000 kroner rett i golf-lommen på Europatouren i Sør-Afrika i 9. januar. Deretter gikk det svært trått, og i desember endte sesongen med at han nå er ute av det gode selskap – og i øyeblikket står uten jobb.

24. Valon Berisha (ny) fotball.

18-åringen tar stadig nye steg og har vært en av Vikings mest toneangivende spillere tross sin unge alder. Spiller fast på U21-landslaget og er tatt ut i sin første A-landslagstropp nå på nyåret.

25. Yann-Erik de Lanlay (ny) fotball.

Har vært en av de få store, positive overraskelsene på et grått og kjedelig Viking-lag. Har begeistret med sitt driv og sitt finteregister. Har fått flere kamper på U21-landslaget.

26. Kjetil Strand (17) håndball.

Kraftig plaget med skader etter hjemkomsten til Viking. Spiller stort sett bare kamper. Er likevel toppscorer i norske eliteserie. Unik.

27. Ryan Macmurchy (ny) Ishockey.

Amerikaneren har tatt norsk ishockey med storm etter ankomsten i sommer. Har 22 scoringer og 17 målgivende pasninger på sine 25 første kamper. Sterk bidragsyter til at Oilers leder serien så klart.

28. Pål Varhaug (18) motorsport.

Kom på 6. plass i Imola i Asia-serien, tok en 8. plass under Spania Grand Prix og avsluttet med 10. og 11.plass gode resultater i Monza Grand Prix i Italia. Fin sesong.

29. Jone Samuelsen (ny) fotball.

Har vært en av Odd Grenland og eliteseriens beste midtbanespillere i 2011. En av mange som har blomstret etter å ha forlatt Viking. Satte også verdensrekord for lengste heading i mål.

30. Fredrik Austbø (22) snøbrett.

Tredjeplass i NM i halfpipe. Er fortsatt en av landets beste på brett.

31. Stian Skjerahaug (29) turn.

Imponerte i år igjen. Vant gull i både mangekamp og bøylehest i senior-NM. 19-åringen kvalifiserte seg også til VM i Tokyo. Der var Sola-gutten imidlertid uheldig.

32. Are Strandli (ny) roing

Rodde inn til 3. plass i B-finalen i lettvekt dobbeltsculler sammen med Svein Urban Ringstad under VM i Bled og sikret dermed norsk OL-plass i London. Han ble også norgesmester i herrer lettvekt.

33. Dabaya Badhaso (25) friidrett.

Representerte Norge i VM i terrengløp i Punta Umbria i Spania. Satte løyperekord på 3-sjøersløp rundt Mosvatnet, Stokkavatnet og Hålandsvatnet på imponerende 1.08.21. Høyt nivå.

34. Ole Erevik (30) håndball.

Stavanger-gutten spiller for danske Aalborg og er fast inventar i den norske landslagstroppen.

35. Jørn Nygaard (26) svømming.

Bronse på 200- og 800 meter fri i kortbane-NM. Sølv på 200 meter i langbane-NM.

36. Lene Byberg (2) terrengsykling.

Åpnet verdenscupsesongen med 5. plass i Pietermaritzburg i Sør-Afrika og fortsatte med 8. plass i England. Brakk så benet i stygg velt og har nylig startet opptreningen til ny sesong.

37. Henrik Solberg (35) ishockey.

Landslagsbacken står igjen fram som en av Oilers mest solide spillere. God på landets suverent beste lag.

38. Lars Erik Malde (34) friidrett.

Sølv på 10.000 meter i NM. Flere råsterke plasseringer i store terrengløp i California. Deltakelse på 5000 meter U23-EM i Tsjekkia.

39. Ørjan Grønnevik (NY) friidrett.

Kvalifisert til U23-EM i terrengløp gjennom en strålende sesong i terreng og på bane. Spennende framtid.

40. Kari Schibevaag (23) kiting.

Stavanger-jenta tok VM-gull i kiting på snowboard i Italia i februar. Ville også stille i ski-klassen, men det møtte ikke opp nok deltakere. Også i verdenstoppen om sommeren – i bitte liten idrett.

41. Thomas Drange (35) håndball.

Ble i vår cupmester i Frankrike med Dunkerque. Spiller i den spanske 1. divisjonsklubben Toledo. Hans fjerde proffklubb siden han forlot Stavanger i 2006. Snuser på landslaget.

42. Tor H. Omland (26) styrkeløft.

Tok femteplass i 125-kilosklassen i styrkeløft-VM. 295 kilo i benkpress ga annenplass i den kategorien for styrkeløfteren fra Sandnes atletklubb.

43. Tore Torgersen (36) bowling.

Stavanger-karen er én av verdens beste utøvere i en sport som er stor internasjonalt. Tok EM-sølv sammen med Frogners Mads Sandbækken i dobbel.

44. Ragnvald Soma (42) fotball.

Har slitt litt med skader, og spiller ikke fast for Rapid Wien for øyeblikket. Har spilt 11 av 18 kamper denne sesongen for laget som hevder seg i toppen i Østerrike.

45. Indridi Sigurdsson (ny) fotball.

Kaptein på ei synkende Viking-skute, men har likevel stått fram med jevnt og stabilt spill. Én av Vikings beste.

46. Hanne Haugen Aas (48) volleyball.

Var med på å føre UiS Volley serie- og cupgull i vår. Ble kåret til årets norske kvinnelige volleyballspiller. Er nå proff i Schwerin i tysk Bundesliga.

47. Monessa Tørge (49) karate.

Var den eneste som vant sin kamp da Stavanger tok lagsølv i NM. Deltok for Norge i U21-VM i Malaysia. Røk ut i første runde.

48. Morten Eriksen (ny) fotball.

Den lynhurtige spissen ble toppscorer i Sandnes Ulfs opprykkssesong, og er på mange måter symbolet på klubbens framgang. Ble kåret til årets spiller i 1. divisjon av spillerne selv – legger nå opp.

49. Bettina Alstadsæther (50) karate.

Deltok for Norge i U21-VM i Malaysia. Røk ut i andre runde.

50. Marit Fjellanger Bøhm (ny) skøyter.

Fikk sitt lille, store gjennombrud med bronse på 5000 meter i NM i enkeltdistanser i Sørmarka Arena.

Espen Valheim.

  1. Lise Nøstvold.

  2. Sarah Loise Rung.

Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Tore Vikingstad.

André Fosså Aguiluz.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Mann i 60-årene kjørte gjennom bomringen med tildekkede skilt

  2. Så dypt skal det være under stupebrett

  3. Slik kan en politiker få kompensert «tapte inntekter» tross lønnshopp

  4. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

  5. 100 restauranter konkurs som følge av korona

  6. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning