Le Café Francais siktes for bruk av ulovlige innvandrere

Politiet mistenker den franske kafeen i Østervåg for brudd på utlendingsloven og for ansettelse av utlendinger uten gyldig arbeidstillatelse.

  • Isioma Daniel
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Dette bekrefter politijurist Øystein Paulsen overfor Aftenbladet.no.

Politiet, Arbeidstilysnet, Mattilsynet og Skatt Vest aksjonerte mot Le Café Francais 8. desember etter tips fra en tidligere ansatt på kafeen. Under aksjonen beslagla politiet en pc, penger, pass og flere timelister.

Kafeens innehaver Michel C. Jawad Kralkallah, norsk statsborger opprinelig fra Algerie, ble pågrepet under aksjonen og siktet for å ha ansatt utlendinger uten gyldig tillatelse. Han er nå løslatt. Siktelsen kan utvides under politiets etterforskning. Etterforskningen pågår ennå og kafeen stenges ikke. Det er ikke politiets oppgave å stenge restauranter så lenge de driver innenfor lovverket, og de forhold som etterforskes er fra i fjor og bakover i tid.

Fire innrømmer

Politiet har avhørt åtte personer som har jobbet på kafeen. Opptil fire personer har innrømmet at de har jobbet ulovlig på kafeen.

– Disse har laget mat, servert og betjent kunder og utført forskjellige oppgaver knyttet til den daglige driften av kafeen, sier Paulsen.

– Vi etterforsker ikke dette som en sak om menneskehandel, men vi ser allikevel etter elementer av utnyttelse. Mange av de som har jobbet på kafeen har vært i en sårbar posisjon. Flere av de er asylsøkere som har fått avslag, men blitt værende i landet, opplyser Paulsen.

– Dette er ikke en enestående sak. Det er grunn til å tro at det er flere som benytter seg av ulovlig arbeidskraft i distriktet vårt, sier Paulsen og minner om dommen i Jæren tingrett i fjor der en bedriftsleder fikk 16 måneder for bruk av ulovlig arbeidskraft.

— Vil bryte stillheten

Det var asylsøker «Sarif» fra Algerie som tok kontakt med organisasjonen Seif (Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger) om forholdene i kafeen. Deretter varslet han politiet i november. «Sarif» ønsker å være anonym fordi han oppholder seg i Norge illegalt, men han har fått innvilget retur til Algerie ved IOM (Internasjonal organisasjon for migrasjon).

63 år gammel «Sarif» hevder at han jobbet ulovlig på kafeen seks dager i uken fra klokken 10 til klokken 17. Torsdager var han på jobb til klokken 19. Mandag hadde han fri. Arbeidet ble lønnet med 6000 kroner som ble utbetalt i kontanter.

I de tre årene han hevder å ha jobbet på Le Café Francais ba han om tre lønnsøkninger. Han fikk 1000 kroner for hvert år fram til 2008. Da økte lønnen hans til 8000 kroner. I 2009 fikk han ikke lønnsøkning, men fikk til gjengjeld én ekstra fridag, hevder han.

– Jeg vil bryte stillheten rundt systemet og forholdene på Le Café Francais, sier «Sarif» på fransk til Aftenbladet.

– Misfornøyd slektning

Til Aftenbladet sier kafeens innehaver Kralkallah at «Sarif» er en misfornøyd slektning som tidvis har vært innom kafeen, men aldri vært ansatt.

– Han fikk beskjed om at han ikke kunne arbeide her grunnet manglende arbeids- og oppholdstillatelse, men han har på eget initiativ servert gjester. Han ble bortvist fra kafeen og deretter dro han til politiet, sier Kralkallah til Aftenbladet.

Kafeens forsvarer Odd Rune Torstrup vil ikke kommentere siktelsen.

– Vi avventer politiets etterforskning. Min klient erkjenner ikke straffskyld, og utover det har jeg ingen kommentarer til saken, sier advokat Odd Rune Torstrup.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. – Man er ganske alene hvis noe går galt

  2. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

  3. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

  4. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

  5. – Dette er en suksess

  6. Snart skal han hedres. Men hedersgjesten selv klarte ikke å holde sitt høytidelige løfte: Å ikke dø før 11. desember