9 av 37 drukningsulykker til nå i år var i Rogaland

37 mennesker druknet første halvår, melder Redningsselskapet. Ni av drukningene skjedde i Rogaland.

9 av 37 drukninger så langt i år har skjedd i Rogaland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Så langt i år har det vært 15 færre drukningsdødsfall enn i fjor.

– Vi oppfordrer alle til å løfte blikket og passe godt på hverandre i sommer. Det vil medvirke til at nedgangen fortsetter, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.

LES OGSÅ: Været blir bedre. Litt bedre.

I en pressemelding oppfordrer Redningsselskapet til å lære hvordan en utfører førstehjelp ved drukning. Det kan redde liv.

Fall fra land

Redningsselskapets drukningsstatistikk for første halvår viser at 20 personer druknet etter fall fra land eller brygge. Ni personer druknet fra fritidsbåt, hvor kajakk og kano er inkludert. To tenåringsgutter omkom under bading.

De resterende seks druknet etter at tre biler havnet i vannet, under dykking, et basehopp og fall fra passasjerbåt.

«Fortsatt preges statistikken av godt voksne menn, og kun to av dem som har druknet så langt i år er kvinner», skriver Redningsselskapet.

LES OGSÅ: Reddet 10-åring i siste liten - advarer mot livsfarlige strømninger

Færre har druknet i forbindelse med bading, bruk av fritidsbåt og etter fall fra land eller brygge. Det har heller ikke vært drukningsdødsfall fra yrkesfartøy så langt i år.

Dårligere vær

– Nedgangen i antall drukninger har vært tydelig i april, mai og juni. Været har vært langt dårligere enn i samme periode i fjor, så noe av forklaringen ligger nok her. Færre oppholdt seg på, ved og i vannet i denne perioden, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet.

Nedgangen fra tidligere år når det gjelder drukning fra fritidsbåt, fortsetter i år.

Les også

Mann omkom i drukningsulykke i Kopervik

Les også

Etterspør gjerder etter drukningsulykker i Stavanger sentrum

– Dette er veldig positivt. Økt oppmerksomhet rundt sikkerhet og gode holdninger, vestpåbud og at alle som er født etter 1980 må ha båtførerprøven, kan være medvirkende årsaker, mener Krangnes.

Flest badeulykker i juli

I 2018 druknet 18 personer under bading. Redningsselskapets gjennomgang av badeulykker de siste fem årene, viser at 70 prosent av alle slike drukningsdødsfall skjer i juli.

Barn i barneskolealder, ungdom og eldre mennesker er mest risikoutsatt.

LES OGSÅ: Får hedersmedalje for å ha reddet tiåring fra drukning

– Noen sekunders uoppmerksomhet kan være for mye. En drukningsulykke skjer forferdelig fort, så hold barna under konstant oppsyn på badetur, oppfordrer Krangnes, som også ber foreldre ta en badevett-prat med tenåringene.

– Tenåringer tar ofte sjanser, og tøffer seg for hverandre. Det er tøffest å ikke ta risiko, sier Krangnes.

En av tre som omkommer under bading er 70 år eller eldre.

– Tenk over om du er i like god form som før, hvis det er lenge siden du badet. Ta hensyn til egen helse, svøm langs land og unngå å bade alene, råder Krangnes.

Publisert: