Regjeringen vil ha flere boliger og bedrifter i strandsonen

Regjeringen ønsker å gjøre det lettere å bygge i 100-meterbeltet langs norskekysten – unntatt i pressområder, som langs Oslofjorden.

Publisert: Publisert:

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) vil ha mer fleksibel forvaltning for å for å få mer bosetting og næringsvirksomhet i strandsonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • NTB

– Distriktene har veldige mange områder langs sjøen som ikke er under press. Der finnes det muligheter for å skape aktivitet og vekst, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) til NRK.

Oslofjorden er ikke et slikt området. Her er utbyggingspresset for lengst svært høyt. Men fra Sørlandet og opp hele Vestlandet, og deler av Trondheimsfjorden, er det områder med mange muligheter, mener hun.

Nye retningslinjer for hvordan strandsonene skal forvaltes – gjennom endringer i plan- og bygningsloven – er enklere, tydeligere og differensierte, ifølge kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Distriktskommunene får større mulighet til å legge til rette for næringsutvikling og bosetting langs kysten ved en mer «fleksibel forvaltning av strandsoner».

– Norge er langstrakt og forskjellig, derfor gir det ikke mening å ha lik forvaltning i hele landet, sier Astrup.

Miljøpartiet De Grønne mener Høyre er grådig «når det kommer til forbruk av natur».

– Dette handler om å stjele tilgang til havet fra vanlige folk. Det vil bli vanskelig å ta med familien på badetur, vanskelig å fiske og vanskelig å få naturopplevelser for folk flest, sier nestleder Kriss Rokkan Iversen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Folk fortsatte festen hjemme

  2. Ingenting er endret i det 100 år gamle huset. Her bor Carl Egil uten kjøleskap

  3. Leteaksjon på sjøen etter mann i natt - hadde svømt i land

  4. Her har hytte­salget doblet seg i sommer

  5. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

  6. Han trener 30 timer i uken. Nå skal han kutte skjermtiden på mobilen.

  1. Solberg-regjeringen