Hvordan døde Sissel Gugarden?

Henrik Einar Seglem fant kvinnen da han skulle vaske båten sin. Hun lå i båtstøet i Feylingbue som er et av de mest brukte festlokalene i Egersund. Hvorfor har ingen sett henne før?

 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

I sist uke var mor til Sissel Karin Gugarden i Egersund sammen med en klarsynt person. Det ble gjort et siste forsøk på å finne Sissel. En rekke synske kvinner har kontaktet familien med tilbud om hjelp. Aftenbladet har lest brevene. De er til dels meget fantasifulle. De er i tillegg motstridende. Noen av dem sier at det dreier seg om et mord og de peker samtidig ut morderen. I tillegg beskriver de i detalj hvordan Sissel ble myrdet.

I dag vet vi at samtlige synske led av mangel på klarsyn. Ingen av dem så at Sissel lå på grunt vann, under en båt, i et båthus. Det må ha vært en fryktelig tilleggsbelastning for familien å få disse henvendelsene.

Hun ble funnet lørdag da Henrik Einar Seglem skulle vaske båten sin. Han forteller at han visste umiddelbart at det var henne. I lommen lå lommeboka og bankkortet. Det gir politiet et viktig svar.

Veska ble funnet i vinter på havbunnen like i nærheten. Det at lommeboka manglet, fikk spekulasjonen til å gå i retning av en kriminell handling. Nå er pengemotivet ute av saken, og ingenting peker mot en kriminell handling som handlet om penger.

Hun ble funnet i Feylingbue. Lørdag var det bryllup i bue. Det er nesten daglige arrangementer her. Hvorfor har ingen funnet på å kikke i båtstøet? Seglem sier at han flere ganger har tenkt at hun lå akkurat der. Hvorfor tenkte ikke letemannskapene det samme? Det er bare 50 meter fra stedet der veska ble funnet til Feylingbue.

Gugarden ble funnet omtrent der all logikk tilsier at hun burde ligge. Hun ble funnet der dykkere saumfarte bunnen meter for meter utenfor bue. Mysteriet er selvsagt hvorfor hun ikke ble funnet før. Forklaringen til politiet er at hun lå på grunna inne i bue der det ikke var naturlig for dykkere å lete. Men svaret er ikke godt nok. Selv om politiet gjorde en god jobb, er det ikke bra nok når folk som leter langs land ikke finner et lik i et båthus.

Dykkerne var svært nøye. De fant veska. De fant til og med en liten mobil som en arbeider i nabobygget hadde mistet. Men de fant altså ikke Sissel Gugarden.

Hva forteller funnstedet? Hun ble funnet i nærheten av veska. Det viser at veska gikk til bunns sammen med Gugarden. Hvis veska hadde blitt kastet på sjøen, eller havnet i sjøen sammen med en død person, ville den flytt bort.

Funnstedet svekker teorien om at det ligger noe kriminelt bak forsvinningen. Det er ikke logisk at Gugarden ble med en person omveien om brygga i det forferdelige været som var denne kvelden. Hva skulle de der? Hvis noen hadde tvunget henne med, ville mange i nabolaget hørt bråket.

Vi vet at Gugarden hadde humørsvingninger og at hun ikke traff en venninne som hun hadde en avtale med. Det kan ha utløst handlingen som fikk et tragisk utfall.

Uansett hva svaret blir, er det viktig at offentligheten får greie på det. Gugarden hadde sine venner og kjæreste i et miljø som før denne kvelden var lite kjent i Egersund. I dag er de veldig synlige. Det er ingen grunn til å legge skjul på at miljøet har vært utsatt for en rykteflom. Nå kan det vise seg at den var helt ubegrunnet.

arnt.olav.klippenberg@ aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 3. - Foreløpig har vi rikelig med hurtigtester. Men det kan endre seg

 4. Leteaksjon på Stord - bilfører savnet etter ulykke

 5. Viking-unggutt bytter klubb

 6. Politiet har en klar formening om hva som var årsaken til ulykken