Påstand om forvaring for seksualforbryter (74)

74-åringen som i september i fjor skal ha forsøkt å kidnappe en prostituerte kvinne i Sandnes, kan bli dømt til forvaring for andre gang.

«Plommemannen» risikerer forvaring om han blir funnet skyldig i Jæren tingrett.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

En 74 år rogalending må i august møte i Jæren tingrett tiltalt for forsøk på frihetsberøvelse. Mannen, som for tiden sitter i varetekt i påvente av rettssaken er en gang tidligere dømt til forvaring på grunn av seksualforbrytelser.

Les også

74-åring i refleksvest angrep prostituert

Les også

Fikk lavere straff fordi voldtektsofrene var prostituerte

I tiltalen, som er tatt ut av statsadvokat Asbjørn Eritsland, heter det at 74-åringen forsøkte å berøve friheten til fornærmede ved at han tok tak i jakken hennes, slo henne på kroppen og/eller sparket henne i bena samt at han dro henne mot bilen sin.

Bortføringsforsøket skal ha skjedd i Langgata klokka 04.30 natt til 16. september i fjor. Forsøket mislyktes fordi fornærmede klarte å påkalle oppmerksomheten til andre personer. Til slutt klarte hun å rive seg løs og flykte fra stedet.

En gjenganger

74-åringen er flere ganger tidligere dømt for sedelighetsforbrytelser. I 1994 ble han, i en sak som gikk hele veien til Høyesterett, dømt til 2 års fengsel for å ha voldtatt to unge kvinner.

Les også

Den mørke siden av sexkjøpsloven

Begge voldtektene skal ifølge dommen ha skjedd ved at han kjørte rundt i bilen sin og tilbød kvinner skyss hjem under påskudd at han skulle samme vei.

I 2004 ble han i Gulating lagmannsrett dømt til 2 år og 6 måneders fengsel etter først å ha blitt dømt til 6 års forvaring i tingretten. I 2010 ble han dømt til nettopp 6 års forvaring, denne gangen i Dalane tingrett. Også disse dommene omhandler seksualforbrytelser.

I tiltalen legger statsadvokat Asbjørn Eritsland ned påstand om forvaring i 2 år, subsidiært at 74-åringen dømmes til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Gjentakelsesfare

Aftenbladet har tidligere omtalt hendelsen i Langgata i Sandnes. Bortføringsforsøket 74-åringen er tiltalt for skjedde bare et halvt år etter at han hadde ferdigsonet sin forrige forvaringsdom.

Les også

Dømt for å ha hjulpet prostituerte med sex-salg

Aftenbladet kjenner til at det er foretatt en judisiell observasjon av tiltalte som konkluderer med at det er fare for gjentakelse.

Tirsdag formiddag har det ikke lyktes Aftenbladet å få kommentarer fra advokat Sol Elden, som er den tiltalte 74-åringens forsvarer.

«Plommemannen»

74-åringen har tidligere uttalt at han vil bekjempe prostitusjon og at det hele er et kall fra Gud.

Les også

Straffnedsettelse ved voldtekt av prostituerte er et rettssikkerhetsproblem

Han har blitt omtalt som både «den falske brannmannen» og «plommemannen». Brannmann-navnet fikk han som følge av at han iført en stjålet brannuniform utøvde vold og voldtok prostituerte kvinner på Storhaug i Stavanger. Plommemann-navnet har sin forklaring i at han i forbindelse med en pågripelse, klatret opp i et tre og kastet plommer på politiet.

Tre dager er satt av til saken som starter i Jæren tingrett onsdag 23. august.

Publisert: