Sykkelklubb reiste på treningsleir til Spania- langt over halvparten av syklene fikk ikke være med flyet

Over 60 medlemmer i Tasta & Omegn Sykkelklubb reiste med SAS fra Sola til Alicante lørdag klokken 17. Da de kom frem manglet syklene til 37 personer i reisefølget. Søndag ettermiddag var syklene fortsatt ikke kommet frem.

Medlemmer fra Tasta & Omegn Sykkelklubb er på treningsleir i Spania. De venter fortsatt på syklene som ikke kom med flyet fra Sola klokken 17.00 lørdag. På bildet noen av personene i reisefølget. Her prøver de å leie sykler, men det var ikke en eneste sykkel tilgjengelig. Foto: Privat

 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Så mye dyrere er hotellene i Bergen under sykkel-VM

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Medlemmene i sykkelklubben hadde gledet seg til en uke med trening i fjellene i Spania. De bestilte turen via SAS Sportsreiser allerede i fjor høst.

Frustrert og fortvilet

– Vi er frustret og fortvilet, sier en av deltagerne, Jan-Petter Helland til Aftenbladet på telefon fra Spania søndag formiddag.

– SAS har ikke gitt oss noen forklaring, og informasjonen fra flyselskapet er lik null, sier han.

Les også

Nå kan det bli sykkel og gangsti fra havet og helt opp til Høg-Jæren

SAS legger seg helt flat og beklager

Aftenbladet har undersøkt saken nærmere hos SAS. Flyselskapet legger seg helt flat.

– Vi beklager at noen av syklene ble igjen på Stavanger lufthavn, Sola, sier pressevakt Tonje Sund i SAS til Aftenbladet. Hun sier at selskapets primære fokus nå er å få syklene til Spania så raskt som overhodet mulig.

Byttet flytype

– Medlemmer av sykkelklubben sier at det var satt opp et mindre fly enn det opprinnelige, og at det derfor ikke var plass til alle syklene. Er det dette som er årsaken til at noen av syklene ble igjen i Norge?

– Vi jobber nå for å finne ut hva som har skjedd, sier Tonje Sund. Hun bekrefter at bytte av flytype kan være årsaken til at mange sykler ikke kom med flyet, men det er dette flyselskapet nå vil undersøke nærmere.

Må vente til neste uke

– Når sender dere syklene nedover til Spania?

– Vi er allerede i gang med å sende noen av syklene nedover.

– Når vil alle syklene være i Spania?

– Vi håper å få sendt syklene mandag, sier hun.

Vil ikke kommentere kompensasjon

– Vi de reisende får noen form for kompensasjon?

– Det kan jeg ikke kommentere i media, men vi kommer til å ha dialog med de som er rammet, sier pressevakten i SAS.

Sykkelklubben hadde planlagt å sykle opp i fjellene i grupper, og tilbakelegge 10–12 mil hver dag. Nå må 37 av deltagerne vente til SAS klarer å få syklene til Spania.

– Allerede fire timer før flyet skulle dra fra Sola, var vi på flyplassen for å sjekke inn syklene. Alt virket i orden, sier Helland.

– Men da alle var om bord i flyet, var det noen av oss som så ut vinduet. Der ser vi at de kjører et lass med sykkelkofferter tilbake fra flyet til hallen på flyplassen. Flyet sto fortsatt på bakken, og vi prøvde å spørre flyvertinnene på flyet hva det var som skjedde. Vi fikk ingen forklaring.

– Kansellerte opprinnelig avgang

– Vi registrerte at flyet vi satt i ikke var av de største, og forstår ikke helt at når så mange skal reise med sykler i bagasjen, så kan ikke SAS sette opp et fly som ikke har plass til all bagasjen, hvis det er det som er årsaken da, sier han.

– Egentlig skulle vi reist med et annet fly. SAS kansellerte den opprinnelige avgangen, og vi fikk beskjed om dette i god tid.

– Det er helt utrolig at det ikke er mulig å få med syklene til alle. Og hvis det er plassmangel i bagasjerommet, så er det nesten så vi ikke tror det. Noen av oss reagerte på det lille flyet som vi skulle reise med. Men flyselskapet visste at vi skulle ha med oss sykler, så dette er merkelig, sier han.

– Vi har heller ikke fått informasjon fra SAS etter at vi kom til Spania. Han legger ikke skjul på at informasjonen fra flyselskapet står til stryk.

Jan-Petter Helland har fått sykkelen sin, men det har ikke 37 medlemmer av sykkelklubben. Foto: Privat

Tomt for sykler

Jan-Petter Hellland har vært på treningsleir i Spania med sykkelklubben tre ganger tidligere. Alt har vært prikkfritt på disse turene. Denne gangen er alt annerledes.

Hva skal en sykkelklubb fra Rogaland gjøre når de sitter i Spania og ikke får det viktigste de skulle ha med seg på turen, syklene?

– Vi har prøvd å undersøke litt der vi bor, i Albir, en times kjøring nordover fra Alicante, ikke så langt fra Benidorm, sier han. Men det er tomt for sykler på stedene vi har oppsøkt.

Mange i reisefølget vårt mangler også hjelmer og annet nødvendig utstyr som ikke kom med flyet, sier han. De fleste som har reist på denne treningsleiren er menn, vi har også en håndfull kvinner med. Helland har med kona. Hun er en av dem som ikke har fått sykkelen med seg i flyet.

Les også

 1. Sykkelbyen Sandnes har druknet i biler

 2. Sykkeltunnel Stavanger–Sandnes: Billigere, enklere og raskere å bygge, god helseeffekt når langt flere vil sykle

 3. Så mye dyrere er hotellene i Bergen under sykkel-VM

Publisert:
 1. Alicante
 2. Spania
 3. Sola
 4. Fly
 5. Tur

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

 3. Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen

 4. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

 5. Bilselger til­talt for å ha svindlet over 40 privat­personer, egen arbeids­giver og flere bedrifter

 6. Politiet frigir navn på de fem omkomne i hyttebrannen i Andøy