50-åring dømt for storstilt narkotikasalg

Hadde både store pengesummer og betydelige mengder amfetamin og hasj gjemt på arbeidsplassen.

I en truck på tiltaltes arbeidsplass fant politiet 267.000 kroner. I en bygning ble det også funnet store mengder narkotika.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En 50 år gammel mann bosatt i Hå kommune er i Jæren tingrett dømt til 8 år og 9 måneders fengsel for oppbevaring og salg av narkotika. Straffen er i tråd med aktor Øyvind Hauklands påstand.

50-åringen forklarte i retten at han bare hadde opptrådt som en «pengemann» for utenlandske kriminelle som han skyldte penger. At han selv disponerte store pengesummer, forklarte tiltalte med at han hadde solgt sex til middelaldrende kvinner på Jæren.

Les også

Tiltalt etter stort narkofunn på Høg-Jæren

I den 17 sider lange dommen omtales denne forklaringen som «hypotetisk».

Kjørte i rus

50-åringen er straffedømt en rekke ganger blant annet for narkotikakriminalitet. I 2010 ble han dømt til 7 års fengsel for oppbevaring av 15 kilo amfetamin. Han ble også dømt for å ha solgt 5 kilo av det narkotiske stoffet.

Den nye etterforskningen mot ham startet da det ble funnet både kontanter og narkotika i bilen han kjørte 25. februar i fjor. Han ble stanset av en politibetjent og erkjente umiddelbart at han hadde kjørt i ruspåvirket tilstand.

Les også

Kvinne fikk stortåa klippet av etter krangel

Ved bilen fant politiet en lynlåspose med noe cannabis i. I tillegg fant patruljen 75.000 kroner i kontanter.

Dagen etter ble det ransaket på 50-åringens arbeidsplass.

Mer narkotika

På mannens arbeidsplass fant politiet både amfetamin, hasj og store pengesummer. Pengene, totalt 267.000 kroner, ble funnet bak en gummilist under setet i en truck på det inngjerdede området. Narkotikaen, 951 gram amfetamin og 384 gram cannabis, ble funnet i et hulrom ved en vegg i andre etasje i en av bygningene.

Les også

Fant flere hundre tusen kroner i truck på Jæren

Tiltalte fingeravtrykk var på innsiden av plasten narkotikaen var pakket inn i. Politiet fant også narkotika i et skogholt nær Holmavatn på Jæren. Også dette partiet knyttes til 50-åringen. Blant annet fordi emballasjen som er benyttet er den samme som emballasjen narkotikaen på hans arbeidsplass ble funnet i.

Trafikkdata fra en av tiltaltes mobiltelefoner viser også at han ved to anledninger var i området på nattetid.

Akkurat dette forklarte 50-åringen med at han nok var på vei til en av kvinnene som hadde bestilt ham.

Kodespråk

En enstemmig rett finner det ikke troverdig at tiltalte hadde narkotika og penger på sin arbeidsplass fordi han på grunn av en gjeld til utenlandske kriminelle hadde påtatt seg oppdrag som en mellommann.

Les også

Politiet fant narkodepot på Jæren

Tvert om finner retten det bevist at 50-åringen selv oppbevarte og solgte narkotika. Ifølge dommen skal han ha hatt befatning med 3,8 kilo amfetamin og 4,7 kilo hasj.

Retten viser blant annet til flere kryptiske meldinger som er sendt til hans mobiltelefoner og også skrevet på hans facebook-vegg. Retten mener det her er benyttet et kodespråk hvor «opp», «en kvart sko» og «billett» står for amfetamin, «røyk» og «pot» står for hasj og «loiar» står for penger.

Ifølge dommen skal politiet også ha funnet flere lapper med notater som kan tyde på narkotikahandel hjemme hos tiltalte og også i hans lommebok. Selv sier tiltalte at disse lappene har ligget i lommeboka hans siden forrige narkotikasak han ble dømt for. Retten tror ham ikke.

Må i fengsel

50-åringen har gjennom en årrekke selv hatt et rusmisbruk. Tiltalte ba selv om å bli dømt til narkotikaprogram med domstolskontroll (se faktaboks). Kriminalomsorgen, som gjennomførte en personundersøkelse av 50-åringen, konkluderte imidlertid med at han ikke var i målgruppen for denne typen reaksjon og at han derfor ikke var egnet.

Selv om narkotikaprogram med domstolskontroll kan være aktuelt ved domfellelse for befatning med betydelig mengde narkotika, sier retten seg enig med kriminalomsorgen.

«Ut fra tiltaltes rolle og omfanget av narkotika saken gjelder, mener retten at allmennpreventive hensyn taler sterkt mot en dom på narkotikaprogram. Selv om tiltalte har misbrukt narkotika i mange år, fremstår ikke misbruket som årsaken til kriminaliteten han nå dømmes for. Hans befatning med narkotikaen i saken overstiger i sterk grad det som er nødvendig for å finansiere eget forbruk», skriver tingrettsdommer Gunn Elin Lode i dommen.

Advokat Brynjar Meling, som er 50-åringens forsvarer, sier at hans klient er utrolig skuffet over dommen fra Jæren tingrett. - Den vil bli anket til Gulating lagmannsrett, sier han.

I tillegg til den 8 år og 9 måneder lange fengselsstraffen dømmes 50-åringen til å tåle inndragning av tre motorsykler, rundt 550.000 kroner, et elektrosjokkvåpen, ni mobiltelefoner og sju vekter.

Utrolig skuffet

Mannens forsvarer, advokat Brynjar Nielsen Meling, sier til Aftenbladet at dommen vil bli anket.

– Dommen reiser prinsipielle spørsmål knyttet til politiets etterforskningsmetoder. Min klient har vært klokkeklar på sin rolle i saken. Han har på grunn av tvang knyttet til gjeldsforhold ikke sett at han har hatt muligheter til å motstå presset om å være «pengemann», altså en mellommann hvis eneste rolle har vært passiv mottaker av penger, sier forsvareren.

Les også

Påstand om 8 år og 9 måneders fengsel i stor narkotikasak

Konfrontert med at det også ble funnet narkotika på domfeltes arbeidsplass, sier advokat Meling at dette funnet knytter seg - slik domfelte forklarer det - til stoff som han var blitt bedt om å levere tilbake på grunn av at kunder ikke var fornøyde.

– Han ser at dette ikke innebærer at han skal frifinnes, men mener at retten ikke bare i alt for liten grad har vektlagt hans rolle i saken, men også tildelt min klient en helt annen, og betydelig større, rolle enn han har, sier Meling og fortsetter:

– Det er svært viktig for min klient å fremheve at han aldri har kjent til at det var et større parti stoff lagret i noe depot. Han er utrolig skuffet over ikke å bli trodd på dette punktet. Han er også bedrøvet over ikke å få muligheten til å få bukt med sitt rusproblem, gjennom å bli dømt til behandling med domstolskontroll.

Publisert:
 1. Amfetamin
 2. Narkotika
 3. Hasj
 4. Jæren tingrett
 5. Hå kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot å reise på hytta

 2. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 3. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

 4. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 5. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 6. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing