Ja til vannscooter på visse plasser

Sandnes vil sidestille vannscooteren med båter i områder der konfliktnivået er lavt.

 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi har lenge kjempet for en forenkling av regelverket. Det er rart å behandle vannscooteren annerledes enn båt. Med et nytt regelverk tar vi også høyde for at det kommer nye fartøyer, sa Glenn Torkelsen (FrP).

Mandag diskuterte politikerne i bystyret om Sandnes skal støtte å oppheve dagens forskrift for bruk av vannscooter. Regjeringen ønsker å sidestille vannscooter med båter og dermed fjerne dagens regelverk. Klima og miljødepartementet ønsker å oppheve forskriften fra og med 1.mai. Saken er ute på høring.

Flertallet vedtok å støtte forslaget om oppheving av vannscooterforskriften, og vil at kommunen utarbeider lokale retningslinjer som i størst mulig grad likestiller vannscooter med annen småbåttrafikk. Flertallet ville skjerme utsatte områder og om mulig søke harmonisering av regelverket med nabokommuner.

Uenige i Høyre

– Vi kan ikke forby alt som er moro og gøy. Da får vi problemer med å få ungdommen til å gjøre annet enn å sitte innendørs med nettbrettet sitt. Det skal bli kjekt å kunne lage lokale forskrifter slik at vi også kan verne om de områdene vi ønsker, sa Thor Magne Seland (H).

Magne Frøyland i Høyre talte sitt eget parti midt imot da han tok til orde for å beholde forskriften.

– Det vil bli mer vannscootere og etter min mening er ikke dette det samme som en båt. Det er langt mer støyende og de kjører ofte i 100 km/t innover vågen i Hommersåk der jeg bor. Jeg støtter rådmannen sin innstilling om å beholde dagens regelverk, sa Frøyland.

Flere saker fra mandagens bystyre:

Les også

Nå blir det asfaltering i Arboretet

Les også

Dette blir neste bygg i Havneparken

Likt regelverk

Heidi Bjerga (SV) var også tydelig motstander av å oppheve forskriften.

– Det skjer mange ulykker med vannscooter og vi ser det samme med ATVer. Begge deler er kjekt å ha, men kan få store konsekvenser for mange. Jeg er veldig skuffet over posisjonen som vil oppheve dette, sa Bjerga.

Oddny Helen Turøy i KrF var mest opptatt av at nabokommuner bør ha samme regelverk.

– Vi kan få et lite problem ute i fjorden her om Stavanger og Sandnes skulle hatt ulike regler, så det er bra det blir lagt opp til at nabokommuner bør ha likt regelverk, sa Turøy.

Pål Morten Borgli (Frp) drømmer om vannscootere i Lysefjorden.

– Nå skal vi videreutvikle en kommune med nye spennende områder rundt Preikestolen og Lysefjorden. Tenk om vi kunne vært vertskap for mer vannsport enn vi er i dag. Dette må vi heie på, sa Borgli.

Rådmannen imot

Kommunen får årlig flere klager på støy og forstyrrelse av vannscooter. Rådmannen er derfor skeptisk til at en oppheving av dagens regelverk vil gi kommunen mer jobb på grunn av klager og saksbehandling. Rådmannen forventer også at flere vil bruke vannscooter dersom forskriften forsvinner, og at det dermed oppstår flere konflikter med friluftsbrukere og dyreliv.

Rådmannen frarådet en oppheving av vannscooterforskrifta selv om hun mener dagens forskrift er vanskelig å kontrollere og håndheve. Begrunnelsen er at en oppheving av gjeldende forskrift ikke avløses av et alternativ som ivaretar natur-, miljø- og friluftsinteresser på en god måte.

– Regjeringens forslag vil føre til mer vannscooterkjøring i høy fart nær land. Dersom vannscooterne skal følge samme regler som båter, blir det i praksis fritt fram til å kjøre overalt, har Erling Lae, styreleder i Norsk Friluftsliv tidligere uttalt.

AFTENBLADET MENER: Vannscooter må reguleres

Les også

 1. Regjeringen vil slippe vannscooterne fri

Publisert:
 1. Vannscooter
 2. Friluftsliv
 3. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

 2. DIREKTE: Her setter Karlsbakk inn sin første Viking-scoring

 3. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

 4. Test av fem elbiler. Og tre ting som bør inn i kjøpekontrakten.

 5. Ny direkterute fra Sola

 6. Her kan du søke i Aftenbladets dødsannonser