Mener genmodifisert mat er gift

– Genmanipulert mat ikke skal inn i våre butikker og våre kropper, sier en av initiativtakerne bak demonstrasjon i Stavanger lørdag. Biologiprofessor mener frykten er ubegrunnet.

Publisert: Publisert:

Anne Kristine Thorsen, en av initiativtakerne til demonstrasjonen, delte ut flyers før demonstrasjonen kom i gang. Foto: Rolf Frøyland

  • Toralf Sandø
    Økonomijournalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

demo25.5 038.JPG Foto: Rolf Frøyland

Køen av demonstranter var godt synlig gjennom Stavangers gater lørdag ettermiddag. Foto: Rolf Frøyland

— For det første vet vi ikke langtidseffekten av genmodifisert mat, og for det andre er det tilsatt visse giftige ting, som bakterier og virus, og som vi ikke vet hvordan påvirker våre kropper, sier Anne Kristine Thorsen, en av initiativtakerne til demonstrasjonen på Domkirkeplassen i Stavanger lørdag ettermiddag.

Anne Kristine Thorsen, en av initiativtakerne til demonstrasjonen. Foto: Rolf Frøyland

Rundt hundre demonstranter deltok i toget som gikk fra Domkirkeplassen gjennom Stavanger sentrum.

Kritiserer oljefondet

Den amerikanske bioteknologigiganten Monsanto er dominerende i utvikling og produksjon av genmonifiserte planter og var blant de pionerene da de første genmodifiserte cellene ble laget i 1983. Monsanto har en årlig omsetning på rundt 65 milliarder kroner.

— Jeg synes det er underlig at økologisk, sunn mat skal være den dyreste maten, og at de norske myndighetene via Oljefondet skal bruke 2,8 milliarder kroner på å støtte Monsanto istedenfor å støtte det norske, økologiske landbruket og får de gode varene ut til folket.

- Bruk pengene på økologisk

- Oljefondet støtter vel ikke Monsanto, men investerer i selskapet for å tjene penger?

— Jeg mener det er å støtte Monsanto. Vi trenger ikke å bruke så mye penger på å støtte noe vi vet ødelegger vårt eget livsgrunnlag.

- Mener du at Oljefondet skal gi støtte økologisk landbruk?

— Jeg mener at Oljefondet har så mye penger at vi kunne investert på en måte som gjør at vi får en bærekraftig utvikling over hele jordkloden. Jeg synes det norske oljefondet må se helheten, slik at vi får jordkloden til å fungere for alle og ha det sunt og bærekraftig, og slik at vi skal ha både reine planter og dyr og planter igjen om hundre år.

- Gjør skumle ting

- Hvorfor er Monsanto skyteskiven?

— Monsanto eier 90 prosent av patentene på genmodifiserte planter og frø. Det er de som har all genmodifisert soya og mais. De hogger ned regnskogen i Brasil og Argentina. Jeg synes de gjør veldig mye skumle ting. Selskapet ønsker heller ikke at genmodifisert mat skal merkes spesielt.

Norsk lov slår fast at mat som selges i Norge ikke skal inneholde mer enn 0,9 prosent genmodifisert matinnhold. Ingen rene, genmodifiserte matprodukter er så langt godkjent av Mattilsynet for salg i Norge.

- Ikke betryggende

- Er ikke dette betryggende nok?

— Nei, giften er der likevel. Dette er grenseverdier som myndighetene tillater å forgifte vår befolkning med. Og hva vet vi som summen av dette med 0,9 prosent her og 0,8 prosent der? Det handler om moral og etikk. Hvorfor skal vi hele tiden tjene mer og mer når vi ser at det ødelegger livsgrunnlaget vårt?

For økologisk mat

- Vet du at det er gift i genmodifisert mat?

— Jeg vil absolutt si det. Det er nok av forskning som viser at det er skadelig. Det kan vi ikke ha noe av, og derfor har vi et tog i dag. Vi håper å få spredt litt informasjon, slik at vi kan velge økologisk mat.

- Er dette altså like mye en demonstrasjon for økologisk mat?

— Ja, det er like mye en demonstrasjon for økologisk mat som mot Monsanto, sier Anne Kristine Thorsen til Aftenbladet.

Lørdagens demonstrasjon i Stavanger er del av en internasjonal aksjonsdag mot Monsanto.

- Ikke skadelig

Professor Kristian Gundersen Foto: UiO

Professor Kristian Gundersen ved institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo mener det ikke burde være noen grunner til at genmodifisert mat skal være skadelig for helsen vår.— De kunstige genene er veldig like alle andre gener. Man kan naturligvis være på vakt viss det er spesielle, fremmede proteiner som utvikles i plantene. Men jeg har ikke registrert at genmodifisert mat har skadet mennesker, sier professoren, som ikke har noen betenkeligheter med å spise genmodifisert mat.

Påvirker ikke arvestoffet

— Mesteparten av det vi spiser, brytes ned i sine enkelte bestanddeler under fordøyelsen. Når vi kommer ned på det nivået, blir genmodifisert mat ganske likt naturlig mat.

- Er det noen risiko for at modifisert genmateriale i maten skal påvirke arvestoffene som finnes i kroppens DNA-molekyler?

— Genene i maten vi spiser blir ikke overført til våre egne gener. Våre celler har beskyttelsesmekanismer som gjør at man ikke inkorporerer fremmed DNA. Ingenting av det vi spiser går over i det menneskelige genmaterialet, sier Gundersen.

Naturens eksperiment

- Bør vi bekymre oss for at genmodifiserte organismer skal kunne skade miljøet?

— Naturen selv eksperimenterer hele tiden selv med gener, og jeg tror ikke det blir så veldig forskjellig fra når vi lager genmodifisert mat.

Ordet skaper frykt

- Hva tror du skyldes frykten for genmodifisert mat?

— Det jo litt sånn at visse ord skaper spesiell frykt. Det samme gjelder når man snakker om atomkjerner. Jeg tror ordet genmanipulasjon i seg selv trigger frykt, og det krever en del mer innsikt enn det folk flest har for å forstå hva det egentlig innebærer, sier Kristian Gundersen til Aftenbladet.

Genteknologiloven regulerer bruken av genmodifiserte organismer og mat i Norge.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. For første gang kjørte over 10.000 gjennom Ryfylketunnelen i løpet av ett døgn

  3. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

  4. Ka då ittepå skilsmissen?

  5. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

  6. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til UiS

  1. Stavanger