Gratis jentetaxi bare i Oslo?

Hver onsdag og søndag ut juli skal en rosa taxi kjøre jenter i hovedstaden gratis hjem. – Trygge drosjer, eller gode nattbusser som stopper nært hjemmet, sier Eirik Faret Sakariassen i Stavanger SV.

Publisert: Publisert:

Slike drosjer for kvinner er en realitet i flere storbyer verden over. Dette bildet er fra Mexico. Snart kommer samme drosjekonsept til Oslo. Foto: Eliana Aponte, Reuters/Scanpix

  • Rikke Jeppesson
Denne artikkelen er over syv år gammel

– Trygge drosjer, eller gode nattbusser som stopper nært hjemmet, sier Eirik Faret Sakariassen i Stavanger SV.

Det er Sparebank 1 Oslo Akershus og P5 som sammen går inn for å gjøre Oslo til et tryggere sted for den kvinnelige befolkningen på nattestid under samfunnsengasjementet: «Vi bryr oss».

– Det er noen som mener at det ikke er god samfunnsøkonomi å få folk trygt hjem, men det er det, sier Eirik Faret Sakariassen (SV).

Han mener at det er utrygt for kvinner å komme seg hjem alene.

– Nattbusstilbudet blir stadig dårligere. Problemet er jo at det er noen som skal tjene penger på det, og de mener at det ikke er økonomisk gunstig å tilby et bredt nattbusstilbud.

Faret Sakariassen forteller at jentetaxi-prosjektet tidligere har vært gjennomført i store byer som for eksempel London, og at det viste seg å være et effektivt tiltak i forebyggingen mot voldtekter på vei hjem fra byen.

– Det er en forutsetning at det er kvinnelige taxisjåfører, det vil få mange kvinner til å føle seg trygge med tanke på de kjente drosjevoldtektene.

Trygge på veien hjem

Unge Høyre-politiker Suzanne Nedrum er positiv til dette prosjektet, og ønsker det hjertelig velkommen hvis noen sier seg frivillig til å starte opp noe lignende.

– Hvis noen har lyst til å gjøre dette i byen vår for å hjelpe til i samfunnet, så synes jeg det hadde vært fantastisk, sier Nedrum.

Hun utdyper at det hadde vært et kjempeflott tiltak fra private aktører hvis de ville hjelpe til med å få Stavangers jenter trygt hjem om kvelden.

– Må være et initativ fra noen som vil være med på å sponse dette, avslutter hun.

Noen må ta regninga

Morten Eriksen som sitter i styret i Stavanger Taxi er på ingen måte negativ til et slikt prosjekt, men forteller at noen andre enn taxinæringen må ta på seg spanderbuksene.

– Det var nok tryggere å gå hjem til Storhaug for 20 år siden. Dagens samfunn har dessverre blitt slik at vi oppfordrer jenter til ikke å gå alene hjem lenger. Det synes jeg er synd.

Eriksen påstår ikke at det er utrygge tilstander, men mener at det er tryggere å gå flere sammen, eller ta en taxi.

– Hvis noen har lyst til å gjøre dette i byen vår for å hjelpe til i samfunnet, så synes jeg det hadde vært fantastisk, sier bystyrerepresentant Suzanne Nedrum. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: