Halleluja-stemning hos Nordan

Nordan har fått hodet over vannet etter Synne. 2016 gikk fra flom til flyt. 90-årsjubilanten leverer det beste resultatet i konsernets historie.

Adm. dir. Tore Rasmussen med kona Elin. Sammen med 400 ansatte feiret de gullåret 2016.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Hvis du er lei av dystre tall fra oljenæringen og trenger en gladnyhet nå før jul, kan du trygt lese videre. Nissene på Nordans juleavslutning het Tore og Johannes Rasmussen. De hadde ikke skjegg og maske, men de hadde verdifulle «gaver» i sekken, nemlig nyheter som trygger de mange arbeidsplassene i konsernet.

– 2016 blir et meget godt år. Vi setter solide rekorder både på topp- og bunnlinje. Omsetninger øker med 15 prosent fra i fjor. Nå nærmer vi oss 2,2 milliarder kroner, sier Tore Rasmussen og har god grunn til å smile. Det beste året i konsernets historie lå an til å bli det verste året i konsernets historie. Stikkord er «Synne», storflommen like før jul i fjor.

Kanskje flytting

La oss skru klokka tilbake til Solamøtet i januar 2016. Her sendte budskapet adm.dir. Tore Rasmussen leverte fra talerstolen sjokkbølger inn i lundsamfunnet. Han sa rett ut at det kunne gå mot en flytting hvis ikke noe ble gjort med elva.

— Vi klarer ikke en flom til som denne. Da mister vi all troverdighet i markedet, sa Tore Rasmussen den gang til Aftenbladet.

Nå er tonen en annen. Nordan fikk hjelp. Samfunnet stilte opp.

– Jeg vil takke alle for den ekstraordinære innsatsen de gjorde i forbindelse med «Synne». Flommen tok mye av vår tid, men i november satte vi sluttstrek sammen med vårt forsikringsselskap. I dag kan jeg si at vi har kommet gjennom dette uten at det vil få langsiktige, negative virkninger, sier Rasmussen.

I unntaksåret 2016 klarte Nordan å doble resultatet fra rundt 85 millioner kroner til rundt 200 millioner kroner.

– Derfor kan jeg love at det blir bonus til alle. Den blir utbetalt i mars.

Rasmussen forteller at alle fabrikkene og alle salgskontorene gikk med overskudd i 2016. Det gjorde de ikke i 2015.

– For første gang i historien utgjør salget i Norge under halvparten av konsernets omsetning. Det skyldes først og fremst veksten i Sverige.

Markedsdirektør Johannes Rasmussen hilser på Alexandra (5 mnd). Den eldste som var til stede på juleavslutningen var 96 år gammel.

Familiebedrift

Rasmussen forteller at den største framgangen likevel er i Norge. Nordan har truffet markedene spesielt bra i Norge og Sverige i år.

– Nå skal vi investere 60 millioner kroner i fabrikken på Moi for å modernisere produksjonen.

I 2016 er det 90 år siden Johannes Rasmussen kom til Moi og startet en liten trevarefabrikk. Seinere fikk den navnet Nordan. Det er en forkortelse for Norge og Danmark. Rasmussen var opprinnelig dansk.

Det er fortsatt en familiebedrift. Nå er det barnebarna som sitter i ledelsen.

Etter tusenårsskiftet har Nordan utviklet seg fra å være en stor Norsk bedrift til å bli et internasjonalt konsern. I jubileumsåret passerer trolig omsetningen 2,2 milliarder kroner. Nordan har i dag 10 fabrikker og 25 salgskontorer i ulike land.

Flom

Bedriften produserer vinduer og dører. Hver dag triller det ut tilsammen 2200 enheter fra fabrikkene. Det er rundt 1500 personer ansatt i Nordan-systemet. 400 av dem jobber på Moi.

Nordan er en suksesshistorie. De må være lov til å skryte litt av seg selv på juleavslutningen. Spesielt i et jubileumsår. Men samtidig har 2016 vært et veldig spesielt år for hjørnesteinsbedriften på Moi.

Direktør Tore Rasmussen.

Markedsdirektør Johannes Rasmussen forteller at det var svært krevende å komme på offensiven etter flommen.

– Men ut over våren tikket det inn gode nyheter. Det toppet seg da vi ble kåret til årets leverandør innenfor byggebransjen i Norge.

Publisert: