Julefryd lokker med levende julekalender

Noe å glede seg til hver eneste dag. Spesielt for barna.

Cecilie Christ (daglig leder i Stavanger Sentrum AS), Stein Andreassen (kulturrådgiver i Stavanger kommune), Åse Natskår Svihus (initiativtaker til Levende julekalender), Lene Aadahl (museumspedagog på Stavanger maritime museum, Linn Tønnessen (programkoordinator på Søvberget) og Anne Grethe Amland (leder i Frelsesarmeen i Stavanger), lover mye adventskos i Stavanger sentrum.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Torsdag morgen klatrer arborist og lyssjef Falke Omdal i Stavanger kommune opp i en stige på Arneageren. Han setter et støpsel inn i en kontakt og vips så lyser tusenvis av lys, og også noen stjerner, i treet foran Sølvberget.

Les også

Stavanger sentrum blir satt pris på

Nå er hele julebelysningen i Stavanger sentrum på plass. Til sammen 50 kubikkpaller med lys henger på trær, på bygninger og som tepper over gater. Nå kan jula komme. Men før mandelen i grøten skal finnes og gavene under juletreet åpnes, skal folk kose seg i Stavanger sentrum.

Samler perlene

Og det er akkurat det «Julefryd Stavanger» (se faktaboks) vil snakke om når de inviterer på morgenkaffe torsdag før første søndag i advent.

Les også

13 meter juletre i sentrum

- Tanken med «Julefryd» er å samle aktører i Stavanger som har julearrangement. Hvert år byr Stavanger sentrum på mange flotte arrangementer. Vi ønsker å gjøre disse perlene mer synlige og samler dem derfor under én paraply. Nå er «Julefryd» etablert. Målet er at flere skal kobles på allerede neste år, sier Stein Andreassen som er kulturrådgiver i Stavanger kommune.

Arborist og lyssjef Falke Omdal tenner tusen julelys.

Han understreker at samarbeidsprosjektet ikke er et kommersielt prosjekt. Alle arrangementene er gratis.

- Dette handler ikke om økt handling, men om økt barneglede, sier Andreassen.

Samler og løfter

Cecilie Christ, som er daglig leder i Stavanger Sentrum AS, er enig i kulturrådgiverens oppsummering. Riktig nok betyr flere folk i sentrum også økt handel, men Christ håper at folk kommer først og fremst for å oppleve stemningen.

Les også

«Stavanger er forsøplet av gatekunst»

- Det er fantastisk nå når julebelysningen er oppe over de brosteinsbelagte gatene våre. Stemningen håper jeg at så mange som mulig får oppleve, sier hun.

Selve julebelysningen blir tatt ned igjen etter at ribben og pinnekjøttet er fordøyd. Mørketidsbelysningen, teppene over blant annet Søregata og Fargegata håper hun kan henge til mars.

- «Julefryd» samler og løfter arrangementene i adventstiden (se faktaboks). 1. søndag i advent blir en fantastisk dag med julegrantenning, åpning av Pepperkakebyen og julekonsert i Domkirken, for å nevne noe. Dette blir også den siste søndagen før jul som sentrumsbutikkene holder stengt, sier Christ.

Etter klokka 17.00

Med på morgenkaffen torsdag morgen var også Åse Natskår Svihus. Damen er egentlig tannpleier, men i denne sammenhengen er hun først og fremst initiativtakeren til den levende julekalenderen. Ideen fikk hun da hun var i Covent garden i London.

Les også

Stavanger er vår kulturkommune, Klepp på bunnen

- Her var det noe spennende å se hele tiden. Hvorfor ikke få til noe slik også i Stavanger. Bak hver luke skjuler det seg spennende aktiviteter. Alt fra fysikk og kjemi for unger til små teaterstykker i sentrum, sier Natskår Svihus.

Lukene åpnes klokka 18.00 på hverdager og klokka 14.00 i helger.

- Jeg elsker byen min, men etter klokka 17.00 sovner den litt inn. Levende julekalender skal skape liv og røre også på kveldstid, sier hun.

I 08.30-tiden torsdag morgen ble lysene og stjernene tent i treet på Arneageren. Nå er alle julelysene tent.
Publisert:
 1. Arneageren
 2. Fargegata
 3. Handel
 4. Stavanger kommune
 5. Advent

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. Fikk strømregningen for Tou i desember: – Det er et ekstremt høyt tall

 3. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 4. David Toska har sonet sin straff. Da må han også kunne være på tv og snakke om sjakk.

 5. Eierne hjalp familie etter brann før jul, søndag brant deres eget hus

 6. Elden har også vært på siktedes side i Birgitte-saken