FAU på Nylund: - Elever skal ikke lese bibelvers, men kan synge om kirka

Nye retningslinjer om julefeiring, fra foreldreutvalget ved Nylund skole, skulle gi «verdens mest ukontroversielle juleopplegg». Så ble det bråk igjen.

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) utarbeidet 21. desember 2016 innspill til en konseptbeskrivelse av juleavslutninger ved Nylund skole etter bråket året før om blant annet framføring av «Deilig er jorden».

LES MER:

Les også

Får ikke synge «Deilig er jorden» på Nylund skole

Les også

Nå planlegger Nylund neste års julefeiring

Notatet ble tatt til orientering da det nye driftsstyret konstituerte seg 23. februar 2017.

FAU har ikke krevd «bestillingsskjema»

Det inneholder ingen krav om, eller bestillinger av, et skjema der foreldre kan krysse på hvilke sanger ungene kan synge på juleavslutningen.

I en tekstmelding bekrefter FAU- og driftsstyreleder ved Nylund skole, Liv Sand, at verken FAU eller driftsstyret har bedt om, eller vært med på å utarbeide det kontroversielle skjemaet som foreldrene, etter omtale i Aftenbladet, nå blir bedt om å ignorere.

– Ja, dette har ikke vært tema i våre drøftinger, skriver Sand i en SMS til Aftenbladet.

LES OGSÅ:

Les også

Tror ikke mangel på «Deilig er jorden» ødelegger kulturarven

Valgfrihet

FAU ba om et fullverdig alternativ på skolen hvis skolen tilbyr gudstjeneste. Utvalget gikk inn for at elever kunne avstå fra enhver form for feiring og festivitas hvis foreldre av livssynsmessig overbevisning måtte mene det.

Alternativene var julegudstjeneste, skoleopplegg eller undervisning den første dagen, samt fellessamling eller undervisning for den andre dagen.

Ett stort fellesarrangement for alle elevene ble foreslått for å ivareta samholdet.

Videre ba FAU om at det ble krav om påmelding kombinert med god informasjon.

Nei til å lese bibelvers

Her er noen av FAU-innspillene om gudstjenesten:

Det er opp til den enkelte om man velger å be, delta i lovprisning av herren, synge med på fellessenger og så videre. FAU mener elever ikke skal lese bibelvers.

«Vi mener videre at det ikke er heldig om elever fremfører julespill som det øves på i skolen", med unntak for elever som kan gjøre dette i egenskap av å være med i kor eller andre kirkelige aktiviteter.»

Elever fra utvalgte klassetrinn kan stå fremme i kirken og synge et par kristne julesanger.

FAU godkjente synging av julesanger

«Sangene må velges av musikklæreren og/eller presten.»

«Forutsatt at det informeres på forhånd - og før øving på skolen begynner, har ikke FAU motforestillinger mot at elevene synger noen av de mest kjente kristne julesangene.»

«Ønskes innspill og ideer fra oss, kan vi nevne "Det lyser i stille grender" som eksempel på en vestnorsk tradisjonell julesang, og "Her kommer dine arme små" som en julesang på grunn av den kjente Ajax-historien om "Dei små armane" ligger langt fremme i bevisstheten til mange siddiser.»

«Ellers oppfatter vi klassikere som "Et barn er født i Betlehem" og "Deilig er jorden" som uproblematiske.»

«Det understrekes at dette kun er ideer, innspill og eksempler fra vår side, og at andre enn oss tar den endelige beslutningen om hvilke sanger som skal synges.»

«Det må informeres om sangene før eventuell øving på skolen begynner».

– Julenissen anses helt uproblematisk

FAU om skoleopplegget:

Må være et fullverdig alternativ til gudstjeneste og bør gjenspeile jul, men ikke inneholde kristne elementer.

Samtidig maner FAU til en pragmatisk tilnærming:

«En film hvor en engel vises som et bipoeng eller en sang eller et dikt hvor et kristent element nevnes uten å være fremtredende, kan vurderes brukt - og skal ikke omskrives.»

Julenissen anses som helt uproblematisk element i et skoleopplegg, selv om hans opprinnelse er den katolske helgenen St. Nikolaus.

«FAU har ingen problemer med at det vises julefilm med ikke-kristent innhold, eksempelvis "Reisen til julestjernen" eller "The Grinch".

Musevisa er innafor

«Ordet "jul" er like uproblematisk. Kunnskapsformidling om eldre juletradisjoner i Norge er også uproblematisk.»

«FAU har ingen problemer med at det vises julefilm med ikke-kristent innhold, eksempelvis "Reisen til julestjernen" eller "The Grinch".

Som foreldre har vi heller ikke problemer med at det avsynges ikke-kristne julesanger.

Skolens musikklærere vet helt sikkert om noen slik sanger som må antas å ha et særlig godt fotfeste i stavangerområdet.»

«Vi kan nevne "På loven sitter nissen", "Musevisa", "Vi tenner vår lykter", "Jul i svingen", "Happy XMas (War is over)", "On the first day of Christmas" som noen blant svært mange aldeles uproblematiske sanger.»

«For fullstendighetens skyld presiserer vi også at FAU ikke har noe imot at elevene - dersom engelske sanger velges - synger det engelske ordet for "jul".»

FAU: «"Skulle valget falle på "Så går vi rundt om en enebærbusk", er det uproblematisk om elevene synger det verset hvor ordet "kirke" nevnes.»

«Kirke» er greit å synge om

«"Skulle valget falle på "Så går vi rundt om en enebærbusk", er det uproblematisk om elevene synger det verset hvor ordet "kirke" nevnes. Det understrekes at dette kun er ideer, innspill og eksempler fra vår side, og at andre enn oss tar den endelige beslutningen om hvilke sanger som skal synges.»

FAU presiserer nok en gang at vi ikke ønsker å forsøke å detaljregulere innholdet i juleavslutningsopplegget.

– Verdens beste juleopplegg

Innspillet ble avsluttet med dette:

«Så kan vi alle sammen glede oss til verdens beste- og forhåpentligvis - verdens mest ukontroversielle juleavslutningsopplegg i 2017.»

FAU understreket at innspillet ikke var ultimative krav eller forsøk på å detaljregulere skolens virksomhet. FAU skrev at en heterogen (ulikt sammensatt) elev- og foreldremasse ikke burde føre til at skolen ikke tilbyr elevene å oppleve det som gjennom mange hundre år har vært norske tradisjoner og som er en del av vår kulturarv.

"Foreldrene bør, innenfor rimelighetens grenser, gis en viss valgfrihet".

Les andre saker:

Les også

 1. Helt i hundre på skolegårdsfest på Nylund

 2. Deilig er jorden på skolen

 3. Skolesjefen, trollene og Aftenbladets fantasi

 4. Abid Raja (V) om Nylund: - Ingen barn blir kristne av å synge «Deilig er jorden»

Publisert:

Nylunds juleavslutning

 1. Nylund-rektor innvilges mediefri på ubestemt tid

 2. «Det var presisert at gutten ikke hadde lov å synge med på refrenget»

 3. Taust driftsstyre etter møte om juleavslutningen på Nylund

 4. Sylvi Listhaug (Frp) glad for U-sving om julesanger ved Nylund skole

 5. FAU på Nylund: - I «Så går vi rundt om en enebærbusk», er det uproblematisk om elevene synger verset hvor «kirke» nevnes

 6. Abid Raja (V) om Nylund: - Ingen barn blir kristne av å synge «Deilig er jorden»

 1. Nylunds juleavslutning
 2. Debatt
 3. Jul