Han vil leve av verdens mest skremmende trapper

Hessel Haker (37) har flyttet til Flørli for å utnytte verdens lengste tretrapp med 4444 trinn. De er kåret en av verdens «10 scariest stairs» av CNN. Se bildegalleriet.

En cruisebåt seiler forbi på Lysefjorden. Det er cirka 500.000 som besøker området hvert år, men foreløpig finner bare noen hundre veien til Flørli.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
På det meste gikk 30 barn i skolehuset på kaien. Nå er det pusset opp til serveringssted.
Grenda er veiløs. For å komme til Flørli må man enten ta hurtigbåt eller turistferje. Eller gå over fjellet. Flørli er siste anløpssted med båten før Lysebotn.
Et 20-tall bygninger forteller om et gammelt industrisamfunn. Nå leies flere bygninger ut til overnatting.
Det er bygd småbåthavn. Ryfylke Friluftsråd skal i år legge ut bøyer slik at det blir enklere å ligge med båt.
Lørdagskvelden fyres det opp i badestampen på kaikanten.
Turen opp Flørlitrappene tar om lag halvannen time.
Det er grønt og frodig i bygda.
Hvert år går spektakulære ekstremløp innom Flørlitrappene. I år blir det Rockman Swim Run (11. juli), Flørlitrappene (15. august) og Tripp trapp triatlon (29. august).
Nytt av året er kajakkutleie.
Skolehuset pusses opp.
Dette er en av fem leiligheter som leies ut til gjester.
Utsikt fra en av leilighetene som leies ut.
Flørli byr på turmuligheter. I bakgrunnen den gamle kraftstasjonen.
I sommer blir det kunstutstilling i kraftstasjonen.
Kunstneren Agnes Tiffon bor og arbeider i Flørli.
Det er flere utstillinger med fokus på kraft, kunst og utvandring.
Man skal helst ikke ha familie for å bo i Flørli, innser Hessel Haker. Flørlitrappene med 4444 trinn er det som lokker mesteparten til det veiløse stedet.
Det nye kraftverket ligger langt inni fjellet, bak denne inngangsportalen.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Den hvite kraftstasjonen ligger som en katedral ved Lysefjorden. Sjøen skvulper i småbåthavnen. I den bratte skråningen ligger et 20-talls gamle bygninger som et bevis på en helt annen tid.

LES OGSÅ:

Les også

CNN: Rogaland har verdens mest skremmende trapper

— Jeg flyttet til Flørli i januar for å drive med turisme, forteller Hessel Haker (37), som starter sesongen fredag med åpningsfest og akustisk aften med bluegrassbandet Framifraa.

Det er en spesiell historie knyttet til bygda. I 1915 startet byggingen av Flørli kraftstasjon. Kraften skulle opprinnelig gå til et planlagt tysk elektrosmelteverk, men det ble det aldri noe av. Bygda hadde både post og butikk, og på det meste gikk det 30 barn i skolen på kaien. Da Lyse bygde ny, automatisert kraftverk langt inne i fjellet i 1999, ble stedet fraflyttet.

Den gang så det helsvart ut. Verdens lengste tretrapper sto til forfall og Lyse ville rive. Men dette klarte reiselivet, det offentlige og andre ildsjeler å hindre. Trappene ble reddet i et spleiselag. I 2012 ble trappen restaurert. Flørlitrappen er 1600 meter lang og gårfra sjøen og opp til Ternevatnet, en stigning på 740 meter.

Kultur og reiseliv

Det er laget ny småbåthavn, slik at turister i kajakker og mindre båter klarer å klatre i land. I år får kaien bedre fortøyning. Turistforeningen driver turiststasjon i bygdas eldste hus. I den hvite kraftstasjonen er det utstillinger og kafé som er åpen hver dag i sommer.

Nytt av året er pub i det gamle skolehuset og utleie av kajakker. Når båtopptrekk er på plass skal disse suppleres av robåter for turer på sjøen. Målgruppen er fotturister som vil gå de berømte Flørlitrappene eller på dagstur til Kjerag.

Drømmen til reiselivet i Ryfylke er at Flørli ikke bare skal være en eksotisk perle, men skal bli en magnet. Håpet er at stedet skal lokke 10.000 turister hvert år, ikke bare noen hundre slik som nå.

Må gjøre det bedre

Hvis målet skal nås, må Hessel Haker lykkes. Han er den andre som bosetter seg i Flørli. For ti år siden flyttet kunstneren Agnes Tiffon dit.

— Dette er min første sesong. Flørli er blitt driftet før. Jeg må bare gjøre det enda bedre, erkjenner 37-åringen.

Nederlenderen bodde i Sunnfjord i barndommen, men vokste opp ved Arnhem, nær grensen til Tyskland. Han flyttet til Norge på grunn av naturen og friheten. Først bodde han fem år i Setesdal, hvor han først drev kafé og aktivitetssenter, deretter campingplass. Så jobbet han i destinasjonsselskapet Reisemål Ryfylke hvor han blant annet organiserte dugnadsferie i Flørli for utenlandske turister. I fjor malte de to strøk på den gamle kraftstasjonen.

— Gjennom jobben ble jeg kjent i Flørli. Det er en nydelig plass. Siden jeg flyttet hit har jeg stort sett drevet med oppussing. Det har vært utrolig mye arbeid. Selv om jeg bor avsides, er det ikke usosialt. For det er omtrent alltid folk rundt meg. Dugnadsfolk, hyttefolk, turister og gjester, sier Haker, som utenom hollandsk snakker tysk, fransk, engelsk norsk og snart spansk.

— Går det an å leve av dette?

— Nei, det er langt fra realiteten. Det er ikke så mye fres på besøket ennå. Jeg leier ut fem leiligheter med fantastisk utsikt og får masse bookinger. Men mange kansellerer fordi de ikke skjønner båtavgangene. Det har vært mer arbeid og litt tyngre enn ventet, men jeg er blitt utrolig godt mottatt og har en god følelse. Dette er et ekstratilbud som ikke er i konkurranse med andre. Jeg er ikke blitt mindre optimistisk, svarer han.

Veiløs

For folk i Stavanger–området anbefaler turistverten en helg i Flørli. Man kan ta båten inn fredag kveld eller lørdag formiddag.

— Det er en flott plass å slappe av, et sted med et spesielt miljø. Man kan gå i trappene, dra på selsafari, padle på fjorden. Jeg har lavvo med bålplass og fyrer opp badestamp på lørdagskvelden, lover turistverten

Han erkjenner at det er knyttet en del utfordringer til det å bo i en avsidesliggende og veiløs grend.

— Man skal helst ikke ha familie for å bo her, eller ønske å ha det bekvemt. Alt skal planlegges nøye når man skal ta båten, sier Hessel Haker.

Lysefjorden Utvikling tilrettelegger fjorden for reiseliv. Sammen med Stavanger kommune bidrar selskapet med midler til vedlikehold.

— Flørli er på mange måter vår viktigste «baby» i fjorden. Vi har et særlig oppdrag der og har også noe ekstraressurser å sette inn til ulike tiltak, opplyser daglig leder Audun Rake.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Dette er Rogalands mest ekstreme lekegrind

 2. 500.000 i Lysefjorden

 3. Åpnet ny gjestehavn i Flørli

 4. Nå kan Flørlitrappene fikses

Publisert:
 1. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 2. Flere innstilte rutebåter torsdag

 3. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 4. 781 nye koronasmittede på Nord-Jæren

 5. Bensinprisen over 20 kroner i Stavanger

 6. Tor-Erlend (35) selger våt ved rett fra kløyvemaskinen: - Folk sikrer seg ved til neste vinter