- Sandnes uaktuelt for Strand

Sjansene for en ny Ryfylke-kommune har minket kraftig etter folket i Hjelmeland sa nei, men Strand har ennå ikke gitt opp håpet.

Hjelmeland-ordfører Bjørn Laugaland tømmer ut stemmene, som viste 51,7 prosent "nei"-flertall i folkeavstemningen. Fra venstre Anita Husøy Riskedal (KrF), Lill Laugaland (Sp), Torunn Munthe (H), Kjell Apeland (H), Håkon Helgøy (KrF) og Johan Mjølhus (V).
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Min tolkning av valgresultatet i Hjelmeland er at de 56 prosent som valgte å ikke stemme, egentlig sier at de overlater dette til politikerne. Vi er derfor spente på om politikerne i Hjelmeland har guts til å gå for intensjonsavtalen de har vært med på å lage, uttaler Irene Heng Lauvsnes (H), ordfører i Strand kommune.

Hjelmeland-nei til ny kommune

Kommunestyret i Hjelmeland tar stilling til kommunesammenslåing tirsdag. Strand diskuterer saken dagen etter. Rådmann Jon Ola Syrstad i Strand går inn for en ny kommune bestående av de tre Ryfylke-kommunene Strand, Forsand og Hjelmeland - i tråd med innstillingen fra Fylkesmannen i Rogaland.

Nei til Sandnes

– Sammenslåing med Sandnes er ikke aktuelt, heter det i forslag til vedtak.

Rådmannen begrunner det med at en eventuell sammenslåing med Sandnes kommune ikke har vært vurdert som et alternativ. Strand og Sandnes grenser til hverandre i en kort strekning i fjorden sør for øya Idse, men det er ikke noen direkte vei eller annet transportsystem mellom de to kommunene.

Rådmann Jon Ola Syrstad og ordfører Irene Heng Lauvsnes i Strand

– Stortingets vedtak om realisering av Ryfast forutsetter at hovedtransportåren både fra Hjelmeland og fra Forsand skal gå via Strand kommune og Ryfast til Stavanger. Kommunesenteret Jørpeland vil da ligge i en kjøreavstand på mindre enn 30 minutter fra Stavanger sentrum. Dersom kommunestrukturen i Ryfylke-regionen ikke gir sterke nok kommuner vil den aktuelle samarbeidspartner for Strand kommune være Stavanger kommune, mener rådmann Syrstad.

De folkevalgte har tidligere vedtatt at de vil avvente Stortingets vedtak om nye kommunegrenser, før de eventuelt vurderer nabosamtaler med Nye Stavanger.

– Frp ødela

Ordføreren i Strand mener utspill fra Frp snudde stemningen i Hjelmeland.

– Jeg mener opptredenen til Helge André Njåstad, som leder for kommunalkomiteen, er uheldig. Frp sitt medieutspill om at også Siv Jensen går inn for nye Sandnes, førte til usikkerhet omkring folkeavstemningen i Hjelmeland. Jeg mistenker dette for å være et bevisst valgt tidspunkt. Utspillet fikk folk til å tro at Forsand var tapt og at det da ikke ville bli tre, men kun to kommuner. Jeg tror at det gjorde at mange valgte å ikke stemme, uttaler Irene Lauvsnes.

– Klype salt

Det avviser stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

– Nå er vel ikke hjelmelandsbuen mest kjent for å lytte til Frp, så det tar jeg med en klype salt. I motsetning til ordføreren i Strand tror jeg hjelmelandsbuen har stemt ut i fra hva de selv mener er riktig, og ikke noe annet, kommenterer Steffensen, som jobber for Nye Sandnes, fordi Frp hele tiden har lagt til grunn frivillighetslinjen til grunn.

Roy Steffensen

Ordfører Lauvsnes regner med at Strand kommer til å gjøre samme vedtak som før.

– Jeg er usikker på beslutningen i Hjelmeland – tror det er 50 – 50 prosent sjanse for ja. Jeg er for tiden bekymret for hele kommunereformen da det er for stor fokus på «frivillighet» og for liten fokus på bakgrunnen for reformen: Bedre tjenester og styrket lokaldemokrati. Hadde «frivillighet» vært det som skulle til, så har vi kunnet slått oss frivillig sammen i de siste 50 årene, men vi har jo ikke gjort det. Jeg trodde Stortinget nå skulle bygge hensiktsmessige kommuner, i stedet blir det taktikkeri omkring frivillighet. Det er ikke likegyldig for Rogaland hvordan kommunestrukturen blir. Det kan medføre større endringer enn vi aner. Jeg er av den oppfatning at Sandes og Stavanger burde slått seg sammen for å få EN sterk storby som jobber i samme retning. Nå har frivilligheten medført at vi ikke får dette til. Det mener jeg er beklagelig, uttaler Lauvsnes.

Pål Morten Borgli

– Strand bør gå i seg selv

Fungerende ordfører Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes reagerer. Han er på samling med Kommunaldepartementet for kommuner som har vedtatt sammenslåing, sammen med ordføreren i Forsand.

– Jeg synes ordføreren i Strand legger mye på skuldrene til Frp. Hun burde kanskje gå litt i seg selv - når det er nei fra alle kanter. Dette er jo Strand sitt eget dilemma, at ingen vil gifte seg med Strand. Da burde de gå i seg selv og spørre «hva gjør vi nå». Utspillet viser et desperasjon på et nivå der det er om å gjøre å stoppe frivillige ekteskap, framfor å bruke energien på å få til et ekteskap i egen regi. Nå tror jeg det går greit med Sandnes-Forsand. Nye Sandnes skal bli et godt bidrag i Ryfylke. Ryfylke blir bare større og sterkere. Vi skal strekke oss innover, og er snille og gode folk. Det skal også Strand få nyte godt av, det lover jeg de. Veldig mange som bor i Sandnes er glade i Ryfylke. Vi kan gjøre mye bra på næring og turisme sammen, ting som de kanskje ikke klart før, sier Borgli.

Han reagerer på stadige utspill med sikte på å forkludre den frivillige sammenslåingen mellom Sandnes og Forsand.

– Vi ser nesten daglig at noen prøver forstyrre, de bør konsentrere seg om egen prosess, innfinne seg med at frivillige sammenslåinger ikke kommer til å bli rør og legge det bak seg. Vi registrerer at Hjelmeland sa nei, det bør Strand respektere, sier Borgli.

Nei fra Hjelmeland

Hittil har det vært 10–9 flertall i Hjelmeland for å bestå som egen kommune. Det ligger an til tett løp når kommunestyret behandler saken tirsdag, men flertallet ser ut til å lande på nei nok en gang.

Varaordfører Lin Veronica Jacobsen (Ap) lar seg ikke påvirke av utspillene fra Strand.

Lin Veronica Jacobsen

– Det kan godt hende Irene har rett, men jeg velger å respektere de som faktisk har stemt i denne saken. Det var et stort flertall i kommunestyret i Hjelmeland for å ha denne folkeavstemningen, og da må vi stå inne for det vi har gjort. Til syvende og sist så er dette kun et innspill til regjering og Storting. Det er de som skal avgjøre saken uansett. Så får vi se om Høyre i regjeringen legger seg på linjen til Frp og Ap eller om de vil tvinge Høyre-ordføreren i Forsand inn i en ny kommune med Strand og Hjelmeland, kommenterer Jacobsen.

Anita Riskedal (KrF)

På vippen

Nøkkelpersonen kan bli Anita Riskedal (KrF), som kanskje ender på vippen. Hun har tidligere stemt for sammenslåing. Riskedal har signalisert at hun ønsker å følge folkemeningen, men at det blir et vanskelig gruppemøte i KrF mandag. Partiet har hittil stemt samlet for sammenslåing.

– Det er selvsagt frivillig å nytte seg av stemmeretten sin, men jeg finner det vanskelig å ignorere de som faktisk har møtt opp for å si sin mening. Igjen. Jeg synes derfor det blir merkelig å prøve å tolke hva «hjemmesitterne» skal ha ment, kommenterer hun.

Høyres Torunn Munthe er uenig.

– Jeg vil minne alle om at det ikke var en bindende avstemning, men en rådgivende. Selv vedtaket skal endelig fattes av politikerne.
Da må og skal de ta en helhetlig vurdering, bemerker Munthe.

Hennes partifelle Henrik Nesvik tolker 44 prosent frammøte, som at innbyggerne mente det var unødvendig å tvinge fram en folkeavstemning nå.

– Nå får vi diskutere dette på gruppemøte, og så må vi ta en helhetlig vurdering av saken. Vi skal representere innbyggerne sin mening, men vi er også pålagt å ta ansvarlige og informerte valg, til det beste for kommunen og innbyggerne, kommenterer Nesvik.

Senterpartiet delte seg da det ble snakk om nye nabosamtaler. Nei-mannen Harald Ommundsen brøt ut og er nå uavhengig.

– To ganger har flertalet av de som mener noe sagt nei, når vi ber om råd. Det er det vi vet. Så kan en spekulere i hva de andre sikkert mener, men det vet vi egentlig ingenting om. Vi bør forholde oss til det de nesten tusen sambygdingne som stemte mente, konkluderer Ommundsen.

Dette foreslår Magnhild
Publisert:
 1. Strand
 2. Hjelmeland
 3. Ryfylke
 4. Forsand
 5. Strand kommune

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 6. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt