Kritisk til barnehage for novemberbarn

Til høsten kan babyer på åtte måneder få rett på barnehageplass. Det kan få svært uheldig konsekvenser for barna å begynne så tidlig, mener universitetslektor.

Cecilie Evertsen er universitetslektor ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning på UiS.
 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Foreldre bør tenke seg veldig godt om før de sender så små barn i barnehage, og virkelig jobbe med å finne andre alternativer, sier Cecilie Evertsen, universitetslektor ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved UiS. Hun underviser blant annet i småbarnspedagogikk og spesialpedagogikk.

Lovforslaget:

 • Kunnskapsministeren vil gi alle barn som fyller ett år i november rett til barnehageplass.
 • Han foreslår at kommunene kan velge å tilby plass allerede i august for de barna som er født i november. Det vil da være opp til foreldrene om de ønsker plass fra august, eller om de vil vente til barnet fyller ett år i november.
 • Forslaget er ute på høring.
Veronica Opheim, barne- og ungdomsarbeider i Kvaleberget barnehage, mener det vil være vanskelig å gi barn så små som åtte måneder så mye nærhet og voksekontakt som de trenger i barnehagen.

Sårbare

Regjeringen foreslår å tilby barnehageplass til barn født i november fra høsten 2017. Det betyr at de aller yngste bare er åtte måneder når de begynner i barnehagen. Lovforslaget er nå ute på høring, med frist i slutten av februar.

– Forskning viser at det kan bety en risiko for barnets psykiske helse hvis ikke barnehagen klarer å ivareta dem godt nok. Variasjonen mellom barnehager er stor. Det betyr at det er flaks og uflaks som avgjør om de kommer i en barnehage som er god nok på å ivareta små barn emosjonelt, sier Evertsen.

Hun sier at så små barn er svært sårbare.

– Det er en uheldig utvikling at yngre og yngre barn kan få rett til barnehageplass, sier hun.

I 1999 gikk 1532 barn på null og ett år i barnehage i Rogaland, ifølge Statistisk sentralbyrå. I 2015 var antallet 4215. Det vil si nesten tre ganger så mange barn.

Novemberbarn kan få rett til barnehageplass til høsten.

Trygghet

– Det teoretiske grunnlaget er krystallklart. Når barn er så små, er de svært avhengig av mor og far. De kan ennå ikke opprettholde de indre bildene av foreldrene sine, altså skjønne at mor og far eksisterer selv om jeg ikke ser dem. Det tar veldig lang tid og det er omfattende å skape en ny trygg tilknytningsrelasjon til noen i barnehagen. Hvis et barn ikke føler seg trygt, vil det bruke det meste av sin energi på å søke trygghet i stedet for å utforske verden, sier hun.

– Mange ettåringer går jo i barnehage. Hvor stor forskjell er det på et barn på åtte måneder og et barn på ett år?

– Det er vanskelig å si, for det er så stor forskjell på barn, men ettåringen er også veldig sårbar når hun begynner i barnehagen. Den aller nyeste forskningen viser at barnet blir mer og mer stresset utover dagen når foreldrene er borte lenge, altså mer enn fem timer. Stress i små mengder i seg selv er ikke farlig, men kan være det hvis det vedvarer over tid. Barn er fullstendig avhengige av at de voksne i barnehagen har kunnskap om tilknytning.

– Foreldre bør forvente at det alltid er en tilgjengelig voksen når barna søker trøst og omsorg i barnehagen. Dette er grunnsteinen for barnets emosjonelle, sosiale og kognitive utvikling. Da får det heller være at det er rotete i garderoben enn at personalet ikke har tid til å trøste og ivareta, sier hun.

Novemberbarn kan få rett til barnehageplass til høsten.

– Forstår du at noen kan bli provosert av at de blir advart mot å sende barnet i barnehage?

– Min intensjon er at folk skal forstå hvor alvorlig det er hvis ikke tilbudet i barnehagen er godt nok. Det kan nok være litt provoserende fordi du føler du ikke har annet valg. Jeg mener ikke å si at foreldre ikke gjør jobben sin, jeg vet at foreldre i de aller fleste tilfeller gjør så godt de kan.

– Hva med de foreldrene som ikke har andre muligheter?

– Første prioritet er en lang innkjøring. Dessuten er det viktig at barnet får korte dager over lang tid og at foreldrene er vare på barnets signaler om å føle seg ivaretatt i barnehagen.

– Og hva skal man se etter?

– Et tegn på at de etablerer trygghet, er at de klarer å finne trøst hos én av de voksne i barnehagen når foreldrene ikke er der. Det er også et godt tegn å at de klarer å slippe seg løs til lek, sier Evertsen.

– Barn kan være frustrerte og urolige ved oppstart i barnehagen. Dette er vanlig, men hvis det varer over tid skal man være oppmerksom, sier hun.

Akkurat nå jobber Læringsmiljøsenteret med en film om de minste barnas behov for omsorg og trygghet i barnehagen. Denne skal brukes for å vise hvordan man fremmer god tilknytning til de minste barna og hva man ikke skal gjøre.

Fang og armer

Veronica Opheim, barne- og ungdomsarbeider i Kvaleberget barnehage, deler Evertsens bekymring.

– Det vil være vanskelig å gi så små barn alt de trenger. Det er den største bekymringen, sier Opheim.

– En baby på åtte måneder har et stort behov for nærhet og voksenkontakt hele tiden. Man kan risikere at det er flere så små barn på en avdeling, og sånn voksentettheten er i dag, vil det bli vanskelig. Det er ikke nok fang og armer, sier Opheim.

– Vi føler det er en utfordring allerede sånn det er i dag. Når barn er så små og sårbare, har de enda større voksenbehov. De har mye mindre mulighet for å si ifra og trenger voksne som er mottagelige hele tiden.

Cecilie Evertsens tips for å sikre god tilknytning mellom barn og omsorgsperson

 • Bruk tid sammen med barnet ditt der du er både fysisk og emosjonelt til stede. Dette vil få barnet til å føle at det er verdifullt og at du er interessert i å være sammen med det.
 • Vær til stede for barnet ditt både når det er glad, trist og sint (Voksne avviser ofte barnet når det er sint istedenfor å prøve å forstå og sette ord på barnets frustrasjon). Hjelp barnet med å sette ord på hva som skjer og prøv å forstå barnet. Dette vil hjelpe barnet med å få en større toleranse for vonde følelser, og på sikt en god evne til regulere emosjoner på en hensiktsmessig måte.
 • Vis ovenfor barnet ditt at det er verdifullt. Fortell barnet at du er glad i han/henne.
 • Oppfordre barnet ditt til å utforske, og ta alltid imot barnet når det søker etter din nærhet og omsorg. Dette betyr at den voksne må ha respekt for barnets behov for omsorg og nærhet, og ikke avvise barnets behov for nærhet og trøst i situasjoner der den voksne ikke syns det var noe å gråte for.
 • Skap forutsigbarhet for barnet gjennom faste rutiner.
 • Si unnskyld til barnet om du har oppført deg urimelig. Som for eksempel om en har vært «avvisende» i stressende situasjoner og/eller fått mindre tid enn en hadde ønsket sammen med barnet ditt.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Betal far for å vente!

 2. Kristoffer Joner vil forby plastposer

 3. - Plastposer er mer miljøvennlig enn papirposer

Publisert:
 1. Barn og unge
 2. Barnehage
 3. Foreldre
 4. Psykisk helse
 5. Baby

Mest lest akkurat nå

 1. Bolighus nedbrent i Klepp

 2. Kvelden tilhørte Froddien

 3. Du vett, mååååden han seie det på

 4. Drapssiktede kan ha vært siktet lenge uten å vite om det

 5. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

 6. Personen som ble funnet død i Loddefjord, var savnet 24-åring fra Stavanger