Hjelpearbeidere skremt over utviklingen

<p> Siden november 2007 har fem personer med tilknytning til lavterskeltilbudet K 46 dødd av overdose. &ndash; Flertallet av de tunge rusmisbrukerne vi har kontakt med debuterte med hasj, sier Lisbeth Skibenes. </p>

  • Jon Dagsland Holgersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

K 46 er et tilbud for personer med rusproblemer i aldersgruppen 18 og 25 år. Gjennom det siste halvannet året har de ansatte fått god kjenneskap til unge rogalendingers narkotikaproblemer. De er skremt over alle dødsfallene de siste åtte månedene.

– Det gjør noe med oss når vi ser at så unge mennesker gå så langt. For oss er det likevel viktig å ha tro på det vi driver med, sier prosjektleder ved K 46 Lisbeth Skibenes.

Må forstå konsekvensene

Hun og kollega Agnete Veland mener mer liberalt forhold til hasj er et stort problem blant unge mennesker, og oppfordrer både ungdommer og deres foreldre må bli klar over konsekvensene av å bruke stoffet.

– Hasj kan være begynnelsen på et liv med tyngre russtoffer, men er også alvorlig i seg selv. Derfor er det svært viktig at unge mennesker forstår hva rusmiddelet kan føre til, sier Skibenes, som understreker at mange som bruker hasj ikke går videre til tyngre stoffer.

Høy terskel

Agnete Veland mener hasj-bruk for ofte blir bagatalisert.

– Hvis vi spør våre brukere om hvilket rusmiddel de ville beholdt, gitt at de sluttet med alle andre, så svarer de fleste hasj. Mange mener de trenger denne rusen for å føle seg normal i hverdagen. Problemet med en del unge rusmisbrukerne er at de mener å ha kontroll på hasj-bruken. Dermed forstår de ikke hvor vanskelig det er å slutte før ting har gått for langt, sier hun.

Veland skjønner at det kan være vanskelig for unge rusmisbrukere, og deres foreldre, å oppsøke hjelp. Hun håper likevel at flere vil ta tak i problemene før det er for seint.

– Om man enten velger å komme ned hit, eller bare å ta en telefon til oss, så kan vi gi informasjon og videreformidle hjelp. Rusproblemer kan oppstå blant unge folk med svært ulike sosial bakgrunn, og det er viktig å forstå at det er flere som er i samme situasjon, sier Veland.

Mange fra barnehjem

Statisikk over brukerne av K 46 viser likevel at det er enkelte likhetstrekk mellom mange av ungdommene som oppsøker dem. For eksempel har cirka 70 prosent vært innom barnevernet i kortere eller lengre perioder.

– Når disse unge menneskene har omfattende rusproblemer i en alder av 17-25 år, på tross av å ha vært innom barnevernet, må vi kunne stille spørsmål om hva grunnen til dette er. Vi vet at årsakene til rusproblemer er mange og kompliserte, men her må hjelpeapparatet og pårørende ta et fellesansvar for å gripe tak i situasjonen før den har utviklet seg altfor mye, sier Skibenes.

Fungerende barnevernsjef i Stavanger Sigrun Madland er ikke særlig overrasket over tallene fra K 46. – Det er naturlig at barnevernet blir koblet inn i saker som innebærer rusmisbruk, og at de samme personene går igjen i ulike deler av hjelpeapparatet, sier hun.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at ingen fortsatte å gå på stoff etter at de var hos oss, men slik er det ikke. Likevel tror jeg vi klarer å hjelpe mange av dem vi er i kontakt med, fortsetter Madland.

Publisert: