14 tiltak skal gjøre cruisenæringen mer miljøvennlig

- Vi må stille krav til miljøtiltak for å få ned utslippene, sier ordfører Christine Sagen Helgø. Stavanger har vedtatt å redusere utslippene av klimagasser med 80 prosent fram mot 2030.

Stavanger kommune mener at en mer miljøvennlig cruisenæring er viktig i arbeidet med å nå klimamålene.
 • Benedicte Øhren Danielsen
  Benedicte Øhren Danielsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

På onsdag møttes ordførere, byråder og havnesjefer fra Norges største cruisedestinasjoner i Oslo for å markere enighet om 14 konkrete tiltak for en mer miljøvennlig cruisenæring. Disse tiltakene vil bidra til å gi bedre luft til innbyggerne i de store byene, samt redusere lokale miljøskader og cruisenæringens klimafotavtrykk.

Årlig reiser rundt 26 millioner mennesker på cruise. I norske farvann utgjør det utslipp på omtrent 1 million tonn CO2 årlig.

Les også

LES OGSÅ: Nesten alle vil handle mindre for å redde klimaet, men bare halvparten vil ofre reiser

Christine Sagen Helgø, ordfører i Stavanger.

Miljøtiltak i Stavanger

- Cruisenæringen gir verdiskaping og arbeidsplasser. Samtidig er det åpenbart at vi må stille krav til miljøtiltak for å få ned utslippene. Når havnene samarbeider om en felles tiltaksplan, har vi langt større muligheter for å få til en endring, sier ordfører Christine Sagen Helgø i en pressemelding.

Stavanger kommune har vedtatt å redusere utslippene av klimagasser med 80 prosent fram mot 2030, og peker på at en mer miljøvennlig cruisenæring er viktig i arbeidet med å nå klimamålene.

Cruisehavnene som stiller seg bak tiltakene:

Oslo, Bergen, Ålesund, Stavanger, Kristiansand, Trondheim, Stranda (Geiranger og Hellesylt), Eidfjord, Aurland (Flåm), Molde, Rauma, Tromsø og Nordkapp.

Les også

LES OGSÅ: Tro, kraft og vilje

Dette er de enige om:

 1. Krav til at alle cruiseskip med operasjon i norske fjorder, sårbare områder i norske farvann eller norske cruisehavner, må operere i tråd med kravene for utslipp av NOX og SOX, slik beskrevet i ny forskrift fra Sjøfartsdirektoratet for verdensarvfjordene, med trolig ikrafttredelse fra 1. mars 2019.
 2. Felles krav til bruk av landstrøm for cruiseskip, for alle norske cruisedestinasjoner, med virkning fra 2025.
 3. Felles krav til utslippsfri drift av cruiseskip, inkludert inn- og utseiling til alle norske cruisedestinasjoner, så snart dette teknisk lar seg gjennomføre. Det tas sike på å tidfeste kravet til utslippsfri drift ved revisjon av erklæringen i 2021.
 4. Fra 2021 prioritere anløpende cruiseskip som kan dokumentere bruk av klima- og miljøtiltak, gjennom dokumentasjon av eksempelvis EEDI og EEOI, ved tildeling av anløpstidspunkt og kaiplass.
 5. Legge opp til at landstrømanleggene skal ha standardiserte grensesnitt for til- og frakopling, slik at anløpende cruiseskip kan benytte samme type utstyr i alle norske cruisehavner.
 6. Arbeide sammen for en årlig trinnvis økning av statlige farledsgebyrer, for anløpende cruiseskip som ikke tar i bruk landstrøm, i havner der landstrøm er tilgjengelig.
 7. Årlig trinnvis økning av kommunale havneavgifter for anløpende cruiseskip som ikke tar i bruk landstrøm, i havner der landstrøm er tilgjengelig.
 8. Utrede flerbruksmuligheter ved etablering landstrømanlegg for cruiseskip, for å øke utnyttelsesgraden og redusere kostnadene for landstrømanlegg
 9. Utrede mulighetene for å dekke cruiseskipenes oppvarmingsbehov ved kai.
 10. Kreve nullutslippsløsninger i all cruiserelatert busstransport fra og med 2022.
 11. Kreve nullutslippsløsninger i all transport av varer, avfallsbehandling, vedlikehold og andre tjenester relatert til cruiseskipets anløp fra og med 2022.
 12. Arbeide for at ny lov kan gi hjemmel for å innføre begrensninger på maksimalt antall cruisepassasjerer per dag, samt maksimalt antall cruiseanløp per dag.
 13. Vurdere om det finnes alternative, og mer egnede, kai arealer til cruisevirksomhet med utgangspunkt i miljø, sikkerhet og passasjervolum.
 14. Arbeide sammen for at Enova i større grad prioriterer midler til maritim næring for å stimulere til raskere utbygging av landstrøm i cruisehavner.
Publisert:
 1. Cruiseskip
 2. Utslipp
 3. Klimapolitikk
 4. Turisme
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

 2. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

 3. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 4. Frelsesarmeen beholder arven fra Inger-Tones adoptivmor

 5. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

 6. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste