Fregatten ligger stabilt

Slik skal KNM «Helge Ingstad» berges i dag.

 • Anne E. Hovden
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Fregatten har i natt ligget stabilt. Arbeidet med å få festet KNM «Helge Ingstad» til land har gjennom natten gått som planlagt, opplyser pressetalsmann Thomas Gjesdal fredag morgen.

Det er sveiset på festepunkter på skroget. Nå skal hullene som er boret og fundamentet som er satt på land herdes før vaiere kan strekkes. Når det er gjort, vil fregatten være sikret slik at det videre bergingsarbeidet kan igangsettes.

Skal fraktes til Haakonsvern

Planen er å heve skipet på en lekter. Deretter skal ammunisjonen i militærskipet tas ut og tømmes. Risikoen knyttet til flytting av ammunisjon skal ikke være stor.

– Men det vil alltid være noe risiko forbundet med eksplosiver, sa Gjesdal i går.

Planen er at skipet skal fraktes til Haakonsvern etter at ammunisjonen er fraktet ut av skipet.

HER GÅR DE OMBORD: Sikringen av havaristen har i natt gått etter planen, og her er redningsmannskaper på plass helt inntil KNM «Helge Ingstad».

Boltet fast

Fregatten ble torsdag ettermiddag boltet fast til grunnen for ikke å synke, men arbeidsmannskaper frykter vind og flo vil flytte fartøyet.

Thomas Gjesdal sa torsdag at de da var bekymret for flo som kom inn klokken 23 torsdag kveld.

– Bekymringen er at fartøyet vil bevege seg når vannet stiger. Den største bekymringen er at fartøyet kan skli fra land, sa Gjesdal da.

Dette har ikke skjedd.

Arbeidsfordelingen

Statens havarikommisjon er kommet til Bergen og begynte torsdag arbeidet med å finne årsaken til at KNM «Helge Ingstad» og tankbåten «Sola TS» støtte sammen i 04-tiden torsdag morgen. De har allerede snakket med mannskapet på de to båtene

Kystverket leder nå aksjonen som har til hensikt å begrense omfanget av forurensningen (oljevernaksjonen). Sjøforsvaret leder arbeidet med bergingsoperasjonen for havaristen. Kystverket fører tilsyn med dette arbeidet

Bedt om bergingsplan

Av ressurser i området har Kystverket to fartøyer i kystnær beredskap, med oljevernsystemer, ni depotmannskaper og 1000 meter absorberende lenser, samt ressurser fra Kystvakten. KV «Tor» er innsatsleder for operasjonen på sjø, opplyser Kystverjet.

Kystverket vil konsentrere seg om oppsamling av eventuell frittflytende olje, samt begrense spredning av utslippet fra havaristen. «Utslippet som til nå har nådd sjø er fortsatt stort sett helikopterdrivstoff – som løser seg opp/fordamper», skriver Kystverket i en pressemelding.

Kystverket har bedt om en bergingsplan og en plan for tiltak på havaristen fra Forsvaret. Denne vil komme cirka klokken 12.00 i dag.

Les også

 1. Hadde system for antikollisjon slått av: – Aner ikke hva grunnlaget var

 2. Kystverket: Betydelig mindre lekkasje fra havaristen

 3. Vann trengte inn i mannskapslugarer da tankskipet flerret opp siden på fregatten

 4. Her reddes de fra fregatten

 5. Redningsaksjon fortsetter i natt: Skipet boltet fast til bunnen for ikke å synke

STABIL: I går fryktet arbeidsmannskapet at vind og flo ville flytte fartøyet. Ingenting av dette har skjedd.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

 2. Ny utrolig rekord for Haaland

 3. Ryfylke har fått sin første vingård

 4. Kunngjorde at han legger opp - nå vurderer Bryne-profilen å gjøre helomvending

 5. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 6. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død