Poli­tiet ventet i to år før de aksjo­nerte i over­greps­sak

Allerede i januar 2017 ble politiet tipset om at 41-åringen var i besittelse av overgrepsbilder. Først i 2019 slo de til.

Publisert: Publisert:

I to år ventet politiet med å slå til mot den tiltalte mannen. I mellomtiden lastet han ned flere overgrepsbilder. (Illustrasjonsbilde Kristian Jacobsen)

 • Cornelius Munkvik
  Journalist

– Dette er først og fremst et politisk ansvar, og det er utslag av en helt bevisst politikk. Slik ressurssituasjonen er, har verken Kripos eller lokalt politi annet valg enn å la et slikt tips ligge, sier advokat Anne Kroken.

Hun er forsvareren til en 41 år gammel mann som nylig ble dømt til 120 dagers ubetinget fengsel for å ha chattet om overgrep mot barn, og for å ha vært i besittelse av og delt overgrepsmateriale.

Politiet hadde anledning til å stanse tiltaltes kriminelle aktivitet allerede i 2017. I stedet fikk 41-åringen fortsette slik at også ytterligere overgrepsbilder og -filmer ble delt.

For mange saker

Produksjon, besittelse og deling av overgrepsmateriale rammes av straffeloven paragraf 311 (se faktaboks). Flere av de såkalte 311-sakene blir norsk politi oppmerksomme på etter å ha mottatt tips fra den amerikanske organisasjonen National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC).

I januar 2017 tipset NCMEC Kripos om at et overgrepsbilde kunne knyttes til en norsk IP-adresse. Kripos utarbeidet en anmeldelse, og sendte den til Sør-Vest politidistrikt hvor den aktuelle IP-adressen befant seg.

Politiadvokat Fredrik Martin Soma er påtaleansvarlig jurist i Operasjon Spiderweb. Foto: Jon Ingemundsen

Politiadvokat Fredrik Martin Soma bekrefter overfor Aftenbladet at politiet mottok tipset i 2017. Han bekrefter videre at etterforskning ikke ble startet før høsten 2019.

Les også

Rogalending i 30-årene pågrepet og siktet for seksuelle overgrep mot hunder

Les også

Pengeinnkrever gikk inn i feil hus: Dømt for trusler mot kvinne og barn

– Vi får inn flere tips enn vi klarer å håndtere umiddelbart. Derfor må vi fortløpende vurdere hvilke saker vi skal prioritere. Denne saken ble ikke prioritert, sier Soma.

Risikovurdering

41-åringen erkjente delvis straffskyld under rettssaken i Stavanger tingrett. Han visste ikke at det var ulovlig å chatte om overgrep mot barn, men det er det. Under rettssaken forklarte han at det bare var fantasi og ikke reelle overgrep det ble chattet om.

LES OGSÅ: Reddet halvannet år gammel jente fra flere overgrep: – Vi måtte handle med en eneste gang

Bildene og filmene han var i besittelse av, var derimot produkt av reelle overgrep. 41-åringen ble dømt for alt.

– Når vi får inn tips, gjennomfører vi en risikovurdering. Vi gjør vurderinger av både mistenkte og materialet anmeldelsen gjelder, sier Soma.

Følgende spørsmål er sentrale i denne vurderingen:

 • Fremstår materialet som egenprodusert?
 • Har mistenkte egne barn?
 • Har mistenkte tilgang til barn – for eksempel i sitt yrke?

– I 41-åringens sak I 41-åringens sak var svaret nei på disse spørsmålene, og saken ble derfor nedprioritert i forhold til saker med høyere risiko. Likevel er det naturligvis ønskelig å aksjonere med en gang. Dette materialet er produkt av seksuelle overgrep mot barn, og etterspørselen holder liv i produksjonen, sier Soma.

Flere gamle saker

Undersøkelser Kripos har gjort viser at 30 prosent av dem som er siktet, tiltalt eller domfelt for brudd på straffeloven paragraf 311, også er siktet, tiltalt eller domfelt for fysiske overgrep mot barn.

Soma er enig i at det ikke er heldig at slike saker blir liggende på vent.

Les også

Offiser i det norske forsvaret dømt for å ha søkt på overgrepsbilder

Les også

Skjerper kampen mot nettovergripere: Krever at internettilbydere varsler ved mistanke

– Det er fremdeles noen saker i køen, men antallet gamle saker har minket kraftig. I januar 2019 ble Operasjon Spiderweb opprettet i Sør-Vest politidistrikt og vi har funnet en mer systematisk måte å håndtere disse anmeldelsene på, sier politiadvokaten.

26 saker som omhandlet brudd på straffeloven 311 ble tatt med inn i Spiderweb. Den eldste var fra oktober 2015.

Rettssikkerhet

Advokat Anne Kroken, som er den tiltalte 41-åringens forsvarer, reagerer på at NCMECs tips i saken ble liggende så lenge. Hun mener at dette er et utslag av en helt bevisst politikk.

– Ressurssituasjonen gjør at Kripos og lokalt politi må la slike tips ligge. I denne saken ble anmeldelsen liggende i to år. Det burde likevel være oppsiktsvekkende at man ikke har mulighet til å undersøke opplysninger om besittelse av bilder som viser overgrep mot barn, sier Kroken, som understreker at hun uttaler seg uavhengig av 41-åringens sak.

Advokat Anne Kroken mener det er oppsiktsvekkende at noen 311-saker blir liggende. Foto: Rune Vandvik

Hun mener det er selvsagt at saker hvor man mistenker pågående overgrep, eller mulighet for nye overgrep, må prioriteres.

– Men uten at saker undersøkes vet man ikke dette, og bildene viser uansett hva som faktisk har skjedd. Det er et spørsmål om rettssikkerhet. Her gjelder hensynet til barna som misbrukes og egentlig om hvilke verdier myndighetene faktisk ønsker å verne, sier advokaten.

Viktige saker

Kroken er enig i at arbeidet med 311-saker har blitt bedre etter opprettelsen av Operasjon Spiderweb.

LES OGSÅ: Reiste 55 mil for å pågripe nettovergriper: – Truslene var så grove

– Men det er fortsatt en lang vei å gå. Dette er blant de aller viktigste sakene. Etter mitt syn kan mange andre saker, for eksempel sykkeltyverier vente, sier hun, og fortsetter:

– Sykkeltyveri vil ofte eieren av sykkelen ha mulighet til å forebygge. Den samme muligheten har ikke barn som misbrukes, sier Kroken.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

 2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

 3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

 4. Gutt påkjørt på Bryne

 5. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

 6. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

 1. Seksualforbrytelser
 2. Sør-Vest politidistrikt
 3. Stavanger tingrett
 4. ip-adresser