Boreal innstiller Lauvvik-Oanes inntil videre

På grunn av en kraftig reduksjon i antall reisende innstiller Boreal Lauvvik–Oanes-sambandet inntil videre, melder Boreal i en pressemelding.

Sambandet Lauvvik–Oanes innstilles fra og med mandag 16. november og inntil forutsetningene og rammebetingelsene for en forsvarlig drift er på plass, melder Boreal.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I pressemeldingen skriver Boreal at forutsetningene for sambandet er radikalt endret i og med at Ryfast-sambandet fortsatt ikke tar betalt, og nå ikke ser ut til å gjøre det før tidligst i februar 2021.

 Lauvvik–Oanes-produksjonen ble planlagt med den forutsetning at Ryfast skulle starte opp 1. januar 2020 med betaling.

– Myndighetspålagte restriksjoner for å hindre spredningen av covid-19 rammer også sambandet, og vi ser at trafikken går betydelig ned i takt med økt koronasmitte i samfunnet. Nå forventer vi at trafikken vil falle ytterligere som følge av myndighetenes anbefalinger om hjemmekontor og å begrense unødvendige reiser, sier daglig leder Steinar Mathisen i Boreal Sjø.

Under 100 kjøretøy på en dag

På det meste ble det i januar registrert over 900 kjøretøy i sambandet på én dag, og i sommer lå antallet flere dager på mellom 600 og 700. I november er gjennomsnittet redusert til i underkant av 200 kjøretøy per dag, og i forrige uke ble det for første gang registrert under 100 kjøretøy på én dag. I løpet av de fem siste ukene har trafikken falt med 30 prosent. 

– Vi har selvsagt på et tidlig stadium undersøkt mulighetene for å søke koronarelaterte kompensasjonsordninger for Lauvvik–Oanes, men det eksisterer ikke ordninger som dekker dette sambandet, sier Mathisen.

Når ferjesambandet blir innstilt, mister innbyggerne i Sandnes muligheten til å reise direkte mellom Forsand-delen og resten av kommunen. Alle må kjøre gjennom Ryfast.

Les også

Fylkesordføreren om Høgsfjord-sambandet: - Det er ikke urimelig å kreve kaileie av Boreal

Les også

Fjord1 om Høgsfjordsambandet: - Boreal kan ikke skylde på korona

Sambandet innstilles fra og med mandag 16. november og inntil forutsetningene og rammebetingelsene for en forsvarlig drift er på plass.

– Både medarbeidere og ledelse i Boreal har jobbet på spreng for å holde driften i gang på tross av at vi har tapt betydelige summer på sambandet. Nå er trafikken så lav at vi er nødt til å innstille, sier Mathisen. 

Framtidsplaner er fortsatt de samme

Boreal tenker langsiktig om Lauvvik–Oanes, og har helt siden oppstarten hatt en ambisjon om å elektrifisere sambandet og gjøre det utslippsfritt. 

– Våre framtidsplaner for sambandet er fortsatt de samme, og dette arbeidet pågår for fullt.  

Torsdag ble det klart at Miljødirektoratet har autorisert Kjerag og Preikestolen som nasjonale turiststier, og vi ser fram til å gjøre Lauvvik–Oanes til en grønn inngangsport til Ryfylke, sier Mathisen. 

Les også

Preikestolen og Kjerag utnevnes til Nasjonale turiststier

Boreal beklager de ulempene den midlertidige innstillingen medfører for de reisende. 

– Vi vet at Lauvvik–Oanes er viktig for lokalbefolkningen, og mener at sambandet vil være et godt supplement til Ryfast under normale forutsetninger, sier Mathisen. 

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes, til høyre, er sikker på at ferjesambandet kommer sterkt tilbake igjen når situasjonen er blitt mer normal.

– Kjedelig for de reisende

Det synes varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) er trist.

– For oss som tenker på de reisende, er dette kjedelig. Men jeg har full forståelse for at Boreal ser seg nødt til å innstille. Når folk har valget mellom å reise gratis og betale, så vil de fleste velge det som er gratis. I tillegg er det igjen kommet sterke anbefalinger om hjemmekontor. Da nytter det ikke, sier Borgli.

Varaordføreren tror ikke innstillingen ellers vil ha noen særlige konsekvenser for kommunen.

– Nei, avstanden er slik den er. Folk fra Finnøy må også gjennom Randaberg for å komme til Stavanger. Men det er jo dårlig miljøpolitikk at hele regionen må innom Stavanger sentrum.

Borgli er sikker på at ferja mellom Lauvvik og Oanes vil være tilbake for fullt igjen når bompengesystemet i Ryfast starter opp og pandemien har roet seg.

– Det vil bli et godt og lønnsomt samband, mener han.

Publisert: