Redder standpunktkarakterene tross streik: – Utrolig kjekt for elevene

Kannik er blant skolene som har fått dispensasjon for å redde grunnskolekarakterene til elevene.

– Dette er gode nyheter og en flott gest fra de streikende lærernes organisasjoner. Elever vil få standpunkt som planlagt og et grunnlag for inntak videregående, sier Kannik-rektor Finn Lea.
 • Ellen Kongsnes
 • Elin Stueland
  Journalist
Publisert: Publisert:

OBS: Aftenbladet skrev først at det var kloke hoder i rektorkollegiet og i forhandlingsledelsen hos UNIO og KS sentralt som kom fram til den generelle enigheten om å gi lærerne dispensasjon til å sette standpunktkarakterer. Det stemmer ikke.

Irene L. Salthe, streikeleder for Unio i Stavanger, opplyser at dispensasjonene er gitt lokalt og at det ikke finnes noen sentral, generell avtale.

Under alle pågående streiker må alle dispensasjonssøknader alltid behandles individuelt.

Tirsdag ble det imidlertid gitt en rekke dispensasjoner til lærere i stavangeskolene slik at de kan sette standpunktkarakter.

Kannik er blant skolene som har søkt om – og fått – dispensasjon for å redde grunnskolekarakterene til elevene.

– Dette er gode nyheter og en flott gest fra de streikende lærernes organisasjoner. Elever vil få standpunkt som planlagt og et grunnlag for søknaden til videregående, sier Kannik-rektor Finn Lea.

Dispensasjonen fra streiken gjelden kun denne spesifikke oppgaven og dispensasjonssøknader i streiken behandles alltid enkeltvis og lokalt, forklarer Irene L. Salthe, streikeleder for Unio i Stavanger.

– Grunnen til at vi innvilger disse dispensasjonssøknadene er fordi det vil bli en utilbørlig konsekvens for mange elever om de ikke får standpunktkarakter dette helt spesielle koronaskoleåret, sier Salthe.

Glad skolesjef

Dermed letter en stor bekymring fra mange unge elevers skuldre, som fryktet forsinket opptak til videregående skole, eller en søknad som måtte basere seg på karakteren fra jul.

– Mange elever har jobbet veldig hardt for å få mest mulig ut av dette året, da er det viktig at vi får alt med i vurderingsgrunnlaget, sier skolesjef i Stavanger, Jørn Pedersen.

Skolesjef i Stavanger, Jørn Pedersen.

Han beskriver et krevende koronaår for avgangselevene, og er glad for at de slipper å bruke terminkarakterene fra forrige semester.

– Det er kjempepositivt at dette ble godtatt, og er et resultat av et godt samarbeid, sier Pedersen.

Ifølge skolesjefen har flere lærere kommet langt i jobben med å sette karakterer, og må bare inn på skolen for å føre dette i protokollene. Andre må diskutere og oppsummere for å få satt den endelige karakteren.

LES MER OM STREIKEN:

Les også

Streiken: Slik rammes din skole

Henrik Hagen Aase, Eivind Hagir Kvindesland og Lars Daniel Gullhaug Waage i klasse 9G på Kannik skole får trolig ikke standpunktkarakter i det avsluttende faget, Mat & Helse, i dag. Selv om skolene har fått dispensasjon er det ikke sikkert at alle skolene klarer alle trinnene før sommeren.

– Utrolig kjekt og veldig viktig for elevene. Mange av elevene har vært veldig bekymret for dette, sier Lea.

Elevene ved 10. trinn på Kannik får sine standpunktkarakterer i dag, tirsdag 1. juni.

Også noen på 8. og 9. trinn

Ved noen skoler får også elever ved 8. og 9. trinn sine standpunktkarakterer i dag, tirsdag 1. juni. Det gjelder valgfag i 8. klasse og Mat & Helse i 9. klasse.

Noen skoler deler ut karakterene digitalt, andre ved fysisk oppmøte. Dette vil bli gjort forskjellige måter ved de ulike skolene i byen på grunn av streiken.

«Hvis det mangler en karakter eller to på karakterkortet ditt når vi sender det ut digitalt i dag vil det bli oppdatert i morgen. Det er ikke sikkert alle får ført ferdig i dag», skriver rektor Finn Lea på Kannik skoles hjemmesider.

Publisert:

Streik 2021

 1. Uenighet om brann­faren som stoppet streiken

 2. Varsler opp­trapping av sykehus­streiken

 3. Flere barnehager i Stavanger rammes – se oversikten her

 4. Taust mellom partene i kommunestreiken

 5. Kan jeg få fri fra jobb når barna mine er hjemme på grunn av streiken?

 6. På denne skolen reddes standpunktkarakterene for 10. trinn

 1. Streik 2021
 2. Streik
 3. Skole og utdanning