– I dette paradiset vil de bygge kraftverk

Mens fjelltoppene i Dalane danderes med vindmøller, letes det i dalbunnene etter elver og fosser som kan brukes i kraftproduksjon. Nå står slaget om to kraftverk i Bjerkreim.

 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Aslaug Undheim er opprørt. Hun er en av grunneierne i Fossbrekka. Her har folk til alle tider brukt i naturen. Trolig var dette ferdselsåre så langt tilbake som i steinalderen.

– Fossbrekka er en sjelden perle. Det er ikke alltid vi ser det selv, derfor kan det være greit å høre hva utlendinger sier. De synes det er utrolig at vi planlegger to kraftverk akkurat her, sier hun mens hun guider Aftenbladet inn i heia.

Kjærlighet

Aslaug Undheim er rektor på Dalane Videregående skole. Hun er fra Jæren, men havnet i Bjerkreim av den minst originale av alle grunnen for å havne i Bjerkreim, nemlig kjærlighet.

– I begynnelsen følte jeg meg kvalt av fjellene. Nå elsker jeg dem.

Hun forteller om stort engasjement i saken. Spesielt varmer det å se responsen på Facebook. Fossbrekka fikk mange utenlandske venner etter at Volkswagen kom til naturperlen med 50 fotografer og journalister fra hele verden.

– De ville presentere en ny bilmodell i den meste spektakulære naturen de kunne finne i sør-Norge. Filmen har hatt 350 000 visninger. Utlendingene omtaler Fossbrekka som et paradis, sier hun.

Aslaug Undheim forteller at Fossbrekka selvsagt er med i boka over de fineste landskapene i Rogaland.

Vil ha omkamp

Hun er svært lite tilfreds med det hun kaller «makta i Bjerkreim». Formannskapet har i en høringsuttalelse sagt ja til konsesjonssøknaden. Hun vil at politikerne skal vurdere saken på nytt. Det har hun så langt ikke fått gehør for.

– De gjør dette for 600 000 kroner i skatt.

Hva er det så utbyggeren ønsker å gjøre? De vil bygge en dam i betong som blir rundt tjue meter lang og tre meter høy. Langs Storåna skal det legges et røyr på rundt 500 meter. Her kommer det én kraftstasjon.

Så gjentas det samme et par kilometer lenger nede i elva, men her skal det i tillegg sprenges ut en tunnel. Hvert av de to kraftverk skal produsere 3 megawatt strøm. Tretallet er viktig. Etter at Bjerkreimsvassdraget ble vernet, er 3 megawatt grensa for hva et kraftverk kan produsere.

Jettegryta til venstre for Aslaug Undheim kan bli tørrlagt, forklarer hun, ved en kraftutbygging.

Staten har hatt hånd om fallrettighetene i over 100 år. Det er selskapet Småkraft AS som vil bygge de to kraftverkene. Selskapet har kontor i Bergen. Småkraft har inngått en avtale med Statskraft om å bygge og drifte anleggene.

Konflikt

I Rogaland er det totalt 21 vannkraft-søknader under behandling. Av disse er fem søknader for tiden ute til høring. Utenom de to prosjektene i Bjerkreim, gjelder det tre nye kraftverk i Hjelmeland.

Tirsdag skal Fylkesutvalget si sitt. Det er stor spenning knyttet til om de følger politikerne i Bjerkreim og sier ja, eller om de er enig med fylkesrådmannen og sier nei.

Fylkesrådmannen mener planene kommer i direkte konflikt med den gamle middelalderveien. Han kaller konsekvensutredningen for «svært mangelfulle og unøyaktige» når det gjelder kulturminneverdier. «Opplevelsen av den gamle kirkeveien gjennom et særegent og upåvirket kulturlandskap på Fossbrekka, vil bli vesentlig redusert ved anleggelse av en kraftstasjon», skriver Fylkesrådmannen.

Småkraft AS ble stiftet i 2002. Eier er Aquila Capital. Martin Vangdal sier at alle prosjekter er viktige, men at det blir den videre prosessen som vil avgjøre om de skal komme med korrigeringer.

– Jeg har ikke lest uttalelsen fra Fylkesrådmannen, men i Bjerkreimsvassdraget er det en åpning for å søke om konsesjon opp til 3 megawatt, derfor har vi søkt. Så får vi se underveis hva som skjer.

Det strømmer på med nye medlemmer i Facebookgruppa Fossbrekkas venner, forteller Aslaug Undheim.
Publisert:
 1. Kraftverk
 2. Bjerkreim
 3. Småkraft
 4. Dalane
 5. Volkswagen

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­konsept i Stavanger: – Tror det kommer til å bli veldig populært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 4. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 5. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 6. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger