- Vil du spise ferdigmat hver bidige dag?

Vil vi spise Fjordland hver bidige dag resten av ditt liv? Nei, det vil vi ikke! Hvorfor skal da våre gamle på sykehjem gjøre det?

Kirsten Harstad, hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet i Stavanger kommune.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kirsten Harstad er opprørt. Hun synes det burde være en selvfølge at det serveres fersk, hjemmelaget mat til de gamle på sykehjem. Hun er hovedtillitsvalgt i Sykepleierforbundet i Stavanger.

– Det nye kjøkkenet på Lervig sykehjem må styres derfra, det må ligge under sykehjemstyreren, ikke settes ut til andre. Det er av helt avgjørende betydning, fortsetter Harstad.

– Hvorfor?

– Av mange grunner. Helt fra tiden min mor var pasient på Mosheim. Jeg vet hvor mye det betydde for henne. Selv var jeg virksomhetsleder ved Haugåstunet sykehjem i mange år. Kjøkkensjefen var en del av vår ledergruppe. Vi var i nær dialog hele tiden, for mat er en viktig del av driften av et sykehjem. Mat er helt essensielt i et menneskes liv, det er både ernæring, hygge og glede, sosialt samvær.

På Haugåstunet kunne jeg gå inn på kjøkkenet og si: Fru Hansen er så dårlig nå, hun har ikke appetitt, kan dere lage et eller annet. Hvis kjøkkenet ikke ligger under sykehjemmet, har du ikke den muligheten.

– Du kan bestille retter utenom menyen fra storkjøkkenet på Stokka?

-Ja, men det er noe helt annet! Mye mer tungvint og mindre fleksibelt. Da hadde du sikkert fått maten dagen etterpå, men det er nå du fru Hansen trenger den. Tilstanden hos de gamle endrer seg stadig vekk. Med eget kjøkken under styrers ledelse, har du muligheten til spontane endringer, svarer Harstad.

Les også

Her lages maten til ni av Stavangers sykehjem

– Da jeg var syk i høst, klarte jeg ikke å spise noe som helst. Jeg vet hvor mye det betyr at noen kan komme med noen som kan friste, noe du kan få i deg, tilføyer hun.

På storkjøkkenet på Stokka vakumpakkes maten før den kjøles ned, lagres og leveres sykehjem som ikke har eget produksjonskjøkken.

Rådmannen mener det er god kvalitet på maten fra storkjøkkenet, noe også kjøkkensjefen der og daglig leder og styreleder for Stavanger byggdrift framholder.

-Ikke kom og fortell meg at ferdigprodusert mat er like godt som fersk, hjemmelaget mat. Ta for eksempel det med fisk. Du får ikke fersk fisk fra storkjøkken. Det er stekt og vakumpakket fisk som varmes opp. Det er noe helt annet å få fersk fisk. Og med eget kjøkken kan du ta ting mer på sparket. Kjøpe fersk makrell og jordbær når det er sesong for det, er Harstads kommentar til det.

Les også

Charles Tjessem tester sykehjemsmat

Hun snakker engasjert videre:

– God matlukt er også viktig. Synes ikke du det er deilig når du kommer inn i et hus og det lukter nybakte boller? Det er både inspirerende, du blir sulten av det, det er trivsel.

– Leif Arne Moi Nilsen (Frp) og Ingebjørg Folgerø (H) (nåværende og tidligere styreleder av Stavanger byggdrift, red.anm.) sier det ikke skal lukte mat på sykehjem, det er ikke lov, for de gamle blir kvalme av matlukt.

– Helt latterlig, folk har jo matlukt i husene sine. Hvis du er kvalm og uvel, må du selvsagt skjermes. Men vi kan ikke lage regler etter unntakene, er Harstads reaksjon.

Les også

Hvem skal lage mat til Olsen neste år?

Ferskt bakverk både dufter og smaker bedre enn ferdigprodusert.

Kaker

Harstad er ikke bare opptatt av at de eldre skal få god middag, men at de skal få ferskt bakverk til kaffekosen:

– Da kommunen la om fra egne kjøkken på sykehjemmene til storkjøkken, sa de at aktivitørene kunne steike vafler og bake boller på de små kjøknene på avdelingene. Men pleierne har jo ikke tid til det! Og aktivitører og assistenter har de jo tatt vekk! Harstad rister på hodet. Hun fortsetter:

– Noen sier de ikke har godt av kaker. Alvorlig talt! Hvis jeg bor på sykehjem om 25 år, skal jeg ikke få lov å spise kake?! Dette er jo tull! Hvis de gamle synes det er godt og koselig med kaker til kaffen, la de for Guds skyld få det! Og alle vet jo hjemmebakt er noe helt annet enn tørre ferdigkaker fullstappa av det mest usunne fettet og E-stoffer, de kakene er jo laget for at de skal være lenge holdbare.

Les også

Vedtok "storkos med storkjøkken"

I Danmark, for eksempel i Århus, legger de nå ned sentralskjøkken og bygger kjøkken ved hvert sykehjem, forteller Kirsten Harstad i Sykepleierforbundet.

Penger

Harstad er ustoppelig, for dette brenner hun for:

– Dette handler om penger. Hva med livskvalitet og verdighet? Penger ja. Men medisiner er fryktelig dyrt. Hvis fru Hansen har treg mage, er det jo bedre og billigere å gi henne deilig sviskegrøt enn et avføringsmiddel! Og hvis herr Olsen har sår som ikke vil gro, hjelper det med god sjømat (inneholder sink og Omega 3 og proteiner) og frisk frukt (C-vitaminer). Bandasjer og sårsalver er ikke gratis!

Les også

Striden om sykehjemsmat: - Mat like viktig som medisin

Se til Danmark

– I Danmark går de motsatt vei, påpeker Harstad: Der legger de ned sentrale storkjøkken og bygger kjøkken ute på sykehjemmene.

I Århus for eksempel. Der sier rådmannen: «Vi har i mange år ladet os tyrannisere og forføre af billige madløsninger og effektive arbejdsgange. Og vi har glemt at lytte til de ældre.»

– Og se på de ideelle sykehjemmene i Stavanger. Hva har de? Kjøkken. Hva slåss de for å beholde? Kjøkken. Hvis jeg skal på sykehjem en gang, skal jeg på et sykehjem med eget kjøkken. Nei, nå må vi sette foten ned og unne de gamle skikkelig god mat. Noe annet er å gå baklengs inn i framtiden, avslutter Harstad.

Publisert: