Nye SOS Rasisme advarer mot navngitt nazist

Selv nekter organisasjonens medlemmer å la seg intervjue med mindre de får være anonyme.

- Det er bedre at det er kjipt å være nazist enn at nazistene gjør livet kjipt for andre, sier en talsperson for Nye SOS Rasisme. Denne uka delte de ut løpesedler hvor beboere i et boligområde i Sandnes ble advart mot en navngitt person i nabolaget.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Denne uka ble om lag 150 løpesedler lagt i postkasser i Sandnes. I det aktuelle boligområdet bor en mann som i en norsk nettavis har stått frem som nazist.

På løpesedlene, som er delt ut av Nye SOS Rasisme Stavanger, navngis den unge mannen. Leserne blir gjort oppmerksom på at han er medlem av Nordfront og at han er nazist. Nederst på løpeseddelen står også mannens adresse.

Les også

Tidligere Nordfront-medlem i avhør: Villig til å ta livet av mennesker på ideologisk grunnlag

- Ja. Det er vi som har delt ut løpesedlene, sier Nye SOS Rasisme-medlemmet, som altså krever å få være anonym.

- Hvorfor står dere ikke selv frem når dere på løpesedler advarer folk mot en navngitt person?

- Fordi Nordfront er en voldelig organisasjon. I 2012 jagde Nordfront antirasistiske aktivister i
Trondheim med kniv når de utførte en lignende aksjon, sier talspersonen.

- Skal være ubehagelig

I begynnelsen av mars ble et tidligere Nordfront-medlem funnet skyldig i brudd på blant annet våpenloven. I dommen fra Jæren tingrett ble straffen satt til 8 måneders fengsel.

28-åringen, som er bosatt på Jæren, ble blant annet dømt for å ha hatt en halvautomatisk rifle og ammunisjon i bilen.

Les også

Flere anmelder hatkriminalitet

Les også

Politiet bekrefter at skoleangrep var hatkriminalitet

På løpeseddelen hvor Sandnes-mannen, som fremdeles er Nordfront-medlem, blir navngitt, står følgende: «I Rogaland ble det for 2 år siden konfiskert flere titalls skytevåpen fra medlemmer av Nordfront, inkludert automatvåpen med Nordfront sin logo på».

- Hvorfor deler dere ut disse løpesedlene?

- Vi ønsker å advare lokalsamfunnet ettersom nazistisk organisering er farlig. Vi vil at folk skal vite om denne personen for å gjøre det vanskeligere for ham å rekruttere. En annen grunn er at det skal være ubehagelig å være nazist. Folk som organiserer seg som nazister må presses ut, og folk som vurderer å bli nazist må se at det ikke er noe gøy, sier talspersonen fra Nye SOS Rasisme.

Angrer ikke

Den navngitte nazisten er ikke tidligere straffedømt. I den nevnte artikkelen velger han å stå frem nettopp for å si at han ikke er voldelig. I den samme artikkelen sier han at 28-åringen som nylig ble dømt i Jæren tingrett, ble kastet ut av Nordfront nettopp fordi han ble ansett som for ekstrem.

- Har dere betenkeligheter med å identifisere folk på denne måten?

- Det er ikke noe som har veid tungt nok til å hindre oss i å dele ut løpesedlene. Vi har jobbet hardt med å sørge for at alle opplysninger er korrekte og at vi gjør dette mot rett person, sier talspersonen, som bekrefter at det har kommet flere reaksjoner på aksjonen.

- Både positive og negative. Flest positive, sier talspersonen.

Ble anmeldt

Aksjonen i Sandnes er ikke den første Nye SOS Rasisme Stavanger gjennomfører mot Nordfront-medlemmer. I 2015 aksjonerte organisasjonen mot mannen som nylig ble dømt i Jæren tingrett. Denne aksjonen ble anmeldt til politiet. Saken ble siden henlagt.

Les også

Kvinne (53) tiltalt for drapsforsøk

Les også

33-åring dømt for minst 10 voldtekter

- Vi mener i alle disse aksjonene at vi ikke bryter loven, sier talspersonen, og legger til at Nye SOS Rasisme har gjennomført lignende aksjoner også andre plasser i landet.

- Hva skal til for at dere definerer en person som nazist?

- I det siste tilfellet har personen selv åpent erklært at han er medlem av Nordfront, som kaller seg «Den Nordiske Motstandsbevegelsen». Dette er en organisasjon som åpent støtter Hitler og Quisling, som tror på rasevitenskap og som sprer hat og vold. Det er ingen tvil om at denne organisasjonen er nazistisk. De insisterer på å bli kalt nasjonalsosialister istedenfor nazister, men dette gjorde også nazistene under krigen. Dette er et krav som ikke bør imøtekommes av noen, sier talspersonen.

Betenkelig

Den navngitte Sandnes-mannen har fått anledning til å kommentere saken om løpesedlene, men har ikke besvart Aftenbladets hendelse.

Advokat Trine Frantzen, som er forsvareren til det tidligere Nordfront-medlemmet fra Jæren, synes det er veldig betenkelig at Nye SOS Rasisme Stavanger aksjonerer på denne måten.

- Det er politiet som skal vurdere hvem som kan utgjøre en fare. Det er ikke Nye SOS Rasisme sin oppgave, sier Frantzen.

Hun kjenner ikke til aksjonen som var rettet mot det tidligere Nordfront-medlemmet på Jæren. I 2015 var hun ikke hans forsvarer.

- Om min klient ble rammet av en liknende aksjon i dag, ville jeg rådet ham til å anmelde forholdet, sier advokaten.

- Hva blir det neste?

Frantzen understreker at det ikke er gode hensikter som avgjør om en aksjon er riktig eller ikke. Hun spør seg om hvor mye aktivistene egentlig vet om mennesker de navngir på løpesedler.

- Hva vet de egentlig om disse menneskene? Et annet relevant spørsmål er: Hva blir det neste? Skal vi tillate at også mennesker som er dømt for seksuelle overgrep navngis på denne måten? Hva med pedofile? Hvor går grensen, spør advokaten.

- Nordfornt-medlemmer har selv delt ut flygeblader i forbindelse med asylmottak på Klepp. Er dette greit?

- Det er noe annet når en enkeltperson blir navngitt og adressen hans røpet på denne måten, mener Frantzen.

Lite seriøst

Politiinspektør Sigve Espeland i Sør-Vest politidistrikt understreker at han ikke ønsker å kommentere den konkrete saken. Han kan imidlertid bekrefte overfor Aftenbladet at Nye SOS Rasisme Stavangers siste aksjon ikke er anmeldt.

- På generelt grunnlag vil jeg si at denne typen aksjonsform fremstår som lite seriøs og den kan være ulovlig. Slike løpesedler kan også føre til mer arbeid for politiet da slike fyrer opp under motsetninger, sier politiadvokaten.

Les også

Tidligere SOS Rasisme-leder dømt til fengsel for medlemsjuks

I forbindelse med innføringen av den nye straffeloven i 2015, ble ærekrenkelsesbestemmelsen fjernet fra straffeloven. Aksjoner som den Nye SOS Rasisme Stavanger står bak kan likevel være straffbare.

- En kan straffes for det som i straffelovens paragraf 266 (se faktaboks) omtales som hensynsløs adferd, sier Espeland.

Selv om det stemmer

I dag er det imidlertid vanligere å saksøke om en føler seg ærekrenket – altså ta sivilrettslige skritt. Det er det blant annet den mye omtalte frisøren Merete Hodne vil gjøre etter at Løgnaslaget omtalte hennes som «nazifrisør» i sin seneste revy.

Ifølge Espeland kan en også straffes selv om påstanden på for eksempel en løpeseddel stemmer.

Les også

Merete Hodne saksøker Løgnaslaget

- Dersom en person åpent og offentlig har stått frem som en nazist, vil det være mindre krenkende for ham eller henne om det i ettertid blir delt ut flygeblader om nettopp dette. Det kan imidlertid være straffbart selv om det stemmer, sier politiinspektøren, som er seksjonsleder for påtale i Sandnes.

Publisert: