Innbruddsbande dømt i Jæren tingrett

Begikk ifølge dommen 12 grove tyverier i løpet av to uker i slutten av 2016.

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tre menn (22, 26 og 32) er alle funnet skyldige i til sammen 12 grove innbrudd. De tre kom til landet 13. desember 2016 angivelig for å jobbe i byggebransjen. Få dager etter ankomst begikk de det første innbruddet.

Les også

Tre menn tiltalt etter innbruddsbølge i Rogaland

Les også

Innbrot og grovt tjuveri på Bryne

3. januar 2017 ble to av de tiltalte mennene pågrepet av politiet. Da hadde de rukket å stjele gods som gull, sølvbestikk, smykker, klokker og dyr kosmetikk fra til sammen 12 boliger.

Lange fengselsstraffer

Den eldste av dem, 32-åringen, erkjente ikke straffskyld for innbrudd da saken kom opp i Jæren tingrett.

Han dømmes til fengsel i 3 år og 8 måneder.

Les også

To innbrudd i Sandnes

Les også

Mindreårige gutter siktet for voldtekt

De to andre erkjente straffskyld for de grove tyveriene. Både 22-åringen og 26-åringen dømmes til fengsel i 3 år og 2 måneder.

I tillegg dømmes de tre til å betale til sammen i underkant av 80.000 kroner i erstatning til flere av de fornærmede. Videre dømmes de til å tåle inndragning av det påtalemyndigheten mener er tjuvegods.

For å leve

22-åringen og 26-åringen forklarte i retten at de hadde blitt forespeilet en jobb i Norge gjennom en litauisk Facebook-side. Samme dag som de kom til Sandnes, hvor de hadde forhåndsbetalt leie for en leilighet, ble det imidlertid klart at det likevel ikke var arbeid til dem.

Dermed, forklarer de to, begynte de å stjele for å få råd til å leve.

Retten, som finner det bevist utover enhver rimelig tvil at de tre kom til Norge for å begå innbrudd, fester ikke lit til denne forklaringen. I dommen vises det blant annet til at de begikk det første innbruddet bare dager etter ankomst.

Videre pekes det i dommen på at de tre kom kort tid før julehøytiden. Dette er en tid det normalt sett er lite aktivitet i byggebransjen, hvor trioen skal ha vært forespeilet jobb. Det som til gjengjeld er vanlig i høytiden, er at familie og venner reiser på besøk til hverandre og at en del hus dermed blir stående tomme.

Ingen av de tiltalte var heller i stand til å si hvem som hadde tilbudt dem jobb. De kunne heller ikke si konkret hva de skulle jobbe med.

- Visste ikke

I flere av bolighusene banden brøt seg inn i ble det funnet spor etter både 22-åringen og 26-åringen. 32-åringen har forklart at han ikke visste at de to andre var ute på tokt mens han satt i leiligheten i Sandnes på kveldene. Da han omsider fant ut hva kameratene holdt på med, skal han ha sagt at han ikke likte det.

Les også

18-åring ranet av ungdomsgjeng i Klepp

Retten tror ikke på 32-åringens forklaring. Tvert om finner en enstemmig rett det bevist at han la til rette for de grove tyveriene. Han bestilte billetter og leilighet og det var han som kjørte bilen de benyttet.

32-åringen ble pågrepet 4. januar. I retten forklarte han at han besluttet å reise hjem da de to andre ikke kom tilbake til leiligheten. Retten tror snarere at han nærmest forsøkte å flykte.

32-åringen ble pågrepet på Stavanger lufthavn, Sola. I en bag han hadde med seg, fant politiet tjuvegods. Dette var ifølge 32-åringen, som erkjenner straffskyld for heleri, gaver fra de to andre. Retten fester ikke lit til hans forklaring.

Profesjonelt utført

En enstemmig rett finner det bevist at de tre er mobile vinningskriminelle. Dette er straffskjerpende i seg selv.

Videre legges det skjerpende vekt på antallet innbrudd som ble begått. Det er også skjerpende at de grove tyveriene ble begått fra privatboliger.

Trioens mange innbrudd omtales i dommen som profesjonelt utførte. Flere av politibetjentene som rykket ut til åsteder, viser til at det var en rekke fellestrekk med innbruddene. Boligene som ble valgt ut var alle eneboliger med tilhørende hager. Dette skapte avstand til nærmeste nabo. Innbruddene skjedde ved at enten vinduer eller terrassedører plassert på uopplyste plasser ble brutt opp.

Bolighusene de tre dømmes for å ha brutt seg inn i, var plassert i nærheten til vei. Dette gjorde det lett å komme seg raskt unna.

Publisert:
 1. Jæren tingrett
 2. Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 2. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 3. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 4. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 5. – Dette er en suksess

 6. Vårt energisystem er satt på spill