Ikke alle får like god dab-dekning

Bor du i byen, får du nok meget god dab-dekning. Men på fjellhytta i grisgrendt strøk må du kanskje kjøpe en uteantenne for å få dab-dekning innendørs.

Vil du høre dab-radio på hytta på fjellet, må du kanskje kjøpe en utendørs antenne.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Når de riksdekkende kanalene slukkes i FM-nettet i Rogaland i dag, får nesten alle dab-dekning. Nesten. Men i forskjellig kvalitet.

Daglig leder i Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge AS og avdelingsdirektør Øyvind Vassaasen i NRKs avdeling for medieutspilling og beredskap forklarer hvem som er de heldige, og hvorfor:

Hvor stor blir dekningsgraden i Rogaland?

99,88 prosent av alle husstandene i Rogaland har dab+ dekning, slik at de får inn NRKs kanaler. Til sammenlikning var FM-dekningen i Rogaland 99,84 prosent. Landsgjennomsnittet for dab+ er 99,7 prosent. De kommersielle kanalene, altså alle andre enn NRK, har en dekningsgrad på 92,8 prosent.

Les også

Slik ordna radioveteranen DAB- dilemmaet

Les også

Slik blir du klar for dab

Les også

Etter fm-slukkingen hører flere på radio

Er dab-dekningen like god over alt?

Nei. Vi rangerer dekningen som meget god, god og basis. Terrengforhold, antall sendere og styrken på senderne avgjør signalstyrken i hvert område. Tommelfingerregelen er at det er sterkest signaler i tettbebygde strøk. Basisdekningen tar utgangspunkt i forholdene utendørs. Bor du for eksempel i et svært øde område der dekningskartet viser at det bare er basisdekning, kan det hende at du ikke får dekning innendørs. Dette gjelder nok i en del hytteområder. Da må du anskaffe deg en utendørsantenne for dab.

Hvorfor kan vi ikke bare få «meget god dekning» over alt?

Det er krevende å bygge kringkastingsnett i Norge. Både på grunn av bomønster og topografi (terrengforhold). Det ville blitt vanvittig dyrt. Vi har allerede flere sendere i Norge enn de har for eksempel i Storbritannia, som har over 60 millioner innbyggere. For å oppnå dekningsgraden på 92,8 prosent, slik de kommersielle kanalene har, ble det satt opp 200 sendere rundt omkring i Norge. For å øke dekningsgraden sin til 99,7 prosent, har NRK satt opp 800 sendere til.

Hvordan er dab-dekningene i tunnelene?

Mens kringkasterne har ansvaret for dekningen langs veinettet i Norge, har Statens Vegvesen ansvaret for kringkasting i tunnelene. Ifølge dem skal alle tunneler som har hatt FM-dekning også ha dab-dekning når de riksdekkende kanalene slukkes i FM.

Vil alle i Rogaland som har hatt FM få dab+?

NRKs dab-dekning er minst like bra som P1s FM-dekning i Rogaland. Men siden de to kringkastingsteknologiene ikke fungerer helt likt, kan det forekomme at steder som nå har FM-dekning ikke får dab, og omvendt.

Hva gjør en om en ikke får dekning?

https://radio.no/dekningshjelperen/ kan du både søke hjelp for å få løst problemet, samt å rapportere inn steder der det ikke er dekning. Kringkasterne utreder alle feilene som blir innrapportert, og forsøker å finne en løsning så langt det er mulig. Men husk: akkurat som med FM, kan forskjellen mellom dekning og ikke dekning være en halvmeter. Prøv å flytte litt på radioen eller antennen!

Les også

No startar IVAR innsamling av FM-radioar

Mange er sure på dab. De liker ikke at FM blir slukket, og at de dermed blir tvunget til å kjøpe nye ting når det gamle fungerer helt utmerket. Så hvorfor er dab bra?

Den viktigste årsaken er det økte radiotilbudet. Fra å ha fem riksdekkende kanaler, der NRK hadde tre av dem, får du nå inn 30 kanaler med dab. 15 av dem kommer fra NRK, 15 er kommersielle. Og mange kanaler er nye. Når du først har dekning, får du inn alle de 30 kanalene, ikke bare NRK P1, slik noen har hatt med FM. I tillegg er dab et mer driftssikkert nett enn FM. Og med dab blir det aldri mer sus og skrap. Så lenge det er lyd, er den klar.

Les også

Farvel til en familie

Les også

Omdal om dab+: Å radio, ka ska me tro?

Men hvorfor måtte vi slukke FM-nettet nå igjen?

Igjen et økonomisk spørsmål, som henger sammen med Norges kompliserte kringkastingsforhold. Det hadde vært umulig å starte utbygging av dab uten å vite at man på et tidspunkt kunne stoppe dobbeldistribusjonen. Først da det ble vedtatt at de fem riksdekkende kanalene kunne slukkes, ble det mulig å starte utbyggingen og lage nye kanaler. Dette er også forklaringen på hvorfor Norge er det første landet i verden som stenger FM. Men flere land vil følge etter. Sveits er først ut. Og det bygges ut dab-nett svært mange plasser i Europa nå. Selv har jeg kjørt til Italia og hørt dab-radio hele veien, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge AS.

Publisert:
 1. DAB
 2. Rogaland
 3. NRK

Mest lest akkurat nå

 1. – Veldig lite igjen til Lyse og eierne etter at staten har tatt meste­parten av inn­tektene

 2. Mistenker nå at alle med inn­reise som er smittet, har omi­kron-varianten

 3. Sjefens hyllest til Thors­tvedt: – Den mest kom­plette spilleren i Bel­gia

 4. Verdens største sjakk­brett kan havne i Stav­anger sent­rum

 5. Viking i dialog med Brentford om Gunnar­sson-kjøp

 6. 33 flere covid-19-pasienter enn fredag