Solfrid Lerbrekk føler seg støtt av KrF

– Jeg føler meg angrepet når KrF sin tredjekandidat er så tydelig imot at homofile skal være foreldre, sier Solfrid Lerbrekk, førstekandidat for SV Rogaland.

Solveig Lerbrekk mener at Marie Ljones Brekke angriper familier som ikke er en kjernefamilie.
 • Ingebjørg Iversen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg opplever at Marie Ljones Brekke angriper alle familier som ikke er en kjernefamilie, enten det er enslige foreldre, steforeldre, skilte foreldre eller homofile foreldre, sier Lerbrekk om Kristelig Folkepartis tredjekandidat.

Reaksjonene kommer etter at Marie Ljones Brekke ble intervjuet av Vårt Land. (Krever Vårt Land-abonnement). Der sa hun blant annet at det er vanskelig å nå ut med meninger som motstrider sannheter, som at det er like bra at et barn vokser opp med homofile foreldre eller en mor og en far. Det tar Lerbrekk personlig.

– Jeg blir fornærma av at KrF Rogaland plasserer en kandidat med slike holdninger så høyt på listen. Jeg blir helt målløs.

Gammeldags

Holdningene er gammeldagse og sender ut feil signaler, synes hun.

– Hun er bare to år eldre enn meg. Jeg hadde blitt mindre støtt hadde hun vært 75 år. Tiden går fremover, det kan virke som at hun har vokst opp i en annen tid.

Ljones Brekkes utsagn får henne til å føle seg annenrangs.

– Det er som om at vi som ikke er i den klassiske kjernefamilien spiller på B-laget, uten mulighet til å rykke opp til A-laget.

Hun lurer på hvordan KrF har tenkt å sørge for at det blir flere kjernefamilier og mindre skilsmisser.

– Skal de gi fordeler til de i kjernefamilier og ulemper til oss utenfor, spør hun.

LES OGSÅ:

Les også

Regjeringens ungdomspartier vil fortsette samarbeidet

Les også

– Hva er vel humor uten politikk og religion?

Lerbrekk føler seg personlig støtt av utsagnene til Marie Ljones Brekke. Det sender ut feil signaler, mener hun.

– Å være homofil er ikke et valg

Det er 12 år siden Lerbrekk kom ut av skapet som lesbisk. Hun har aldri opplevd å få noe negativt «slengt i fleisen», men forteller at vennene hennes har opplevd det. Hun synes det er et godt tegn at hun ikke har fått noen kommentarer. Å være homofil ikke er noe man velger selv, understreker hun.

– Jeg valgte ikke å være homofil, jeg er bare sånn. Hvorfor er det slik at vi er dårligere foreldre av den grunn?

– Utsagnene er direkte hentet fra partiprogrammet vårt

Marie Ljosnes Brekke er lei av å bli anklagd for å degradere grupper av mennesker.

– Jeg synes det er spesielt at SV gjør standpunktet om at barn har det best med sine foreldre til noe uvanlig og sensasjonelt, sier hun.

– Alle er like mye verdt, punktum, finale. Jeg har aldri uttalt eller ment at homofile er mindre verdt enn andre mennesker. Jeg mener at barns beste må kunne diskuteres uten at det betyr å degradere menneskeverdet til noen grupper, og synes det er uheldig at SV blander sammen flere forskjellige ting.

– Det jeg har sagt i intervjuet er hentet fra vårt program. Det handler om at barn har det best med en mor og en far. Jeg tror du hadde fått det samme svaret dersom du hadde spurt noen andre i partiet, legger hun til.

Barn trenger forbilder av begge kjønn

Hun mener at barn har det best når de får vokse opp i en familie med sin mor og far. Kvinner og menn er skapt til å utfylle hverandre - de har ulike sider, og barn trenger forbilder av begge slag, mener hun.

– Det er en grunn til at vi ønsker at kjønn skal være jevnt fordelt i barnehager, fordi kvinner og menn har ulike styrker og at de best får det til når de jobber sammen. Da forstår vel folk at jeg ønsker det samme i nærmiljøet hvor du er aller mest.

Hun sier at KrF vil jobbe for at kjernefamilier skal få mer hjelp når de har det vanskelig. Slik kan de unngå skilsmisser, håper hun.

– Men det er klart at foreldrene vet best, og noen ganger er det å gå hvert til sitt. Vi vil bare sørge for at de har den hjelpen de trenger via lavterskeltilbud som familievernkontor.

– Ikke opp til politikerne

Marthe Øvrum er leder i Skeiv Ungdom. Hun er helt uenig i at en familie bør bestå av en mann og en kvinne. At Lerbrekk føler seg støtt skjønner hun godt.

– Det er mange former for familier, og det blir veldig begrensende å si at det mest optimale er en familie med en mor og en far.

Hun mener at de i en maktposisjon må være forsiktige.

– Det er ikke opp til politikerne å bestemme hvordan du lever et godt og lykkelig liv.

Publisert:
 1. Eirik Faret Sakariassen
 2. Vårt Land
 3. Rogaland
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)
 5. Knut Arild Hareide

Mest lest akkurat nå

 1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Disse korona­reglene gjelder nå

 4. SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

 5. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 6. 41 smittet på bedehus-basar