I juni blir det billigere bussbilletter for ungdom og studenter

Samferdselsutvalget går inn for at alle elever i videregående skole skal få studentrabatt på bussen. I juni heves aldersgrensen for voksenpris fra 15 år i dag til 17 år.

– Nå gjør vi tiltak som lærer flere ungdom til å velge miljøvennlig tidlig i livet. Dette vil kunne bidra til gode vaner for resten av livet, uttaler Kjartan Alexander Lunde (V). Foto: Joachim Steinbru

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fylkestinget skal ta den endelige avgjørelsen om endringer i dagens takst- og rabattsystem for buss. Samferdselsutvalget (SU) diskuterte saken onsdag, og kom med positiv innstilling.

– Dette er en god nyhet for ungdommer. I Samferdselsutvalget har Venstre fått gjennomslag for å heve aldersgrensen for barnebillett til 18 år på bussen, uttaler Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre og medlem av SU.

NSB og flere av de andre fylkeskommunale kollektivselskapene har gjort samme endring ved årsskiftet. Nå tar Rogaland Venstre æren for at det blir billigere også i Rogaland. En slik endring vil koste Kolumbus rundt 1,5 millioner kroner i året i reduserte billettinntekter.

– I fylket sitt budsjett for 2019 fikk Venstre gjennomslag for å gjøre det gratis for barn under 6 år å reise på bussen. Vi har også fått senket prisen på ungdomskort de siste årene og hevet aldersgrensen på ungdomskortet. I sum en betydelig innsats for å gjøre det enklere for barn, ungdom og familier å reise oftere miljøvennlig, framholder Venstre-politikeren.

Det er enighet blant partiene om at alle elever ved videregående skoler, enten de er private eller offentlige, skal få studentrabatt på bussen. Rogaland har skilt seg ut fra andre fylker på dette området. Blant annet har ikke studentbevis fra private videregående skoler som Sonans blitt akseptert av det fylkeskommunale kollektivselskapet Kolumbus. Forslaget om å inkludere alle elever i videregående skoler i studentrabatten vil koste kollektivselskapet ytterligere 800 000 kroner.

Arbeiderpartiets Andreas Bjelland Eriksen la fram et forslag om å innføre klippekort for buss. Janne Johnsen (H) viste til at dette vil koste 38,8 millioner kroner og minnet om budsjettavtalen som er inngått.

– Hvor tar Ap pengene fra? Det er ikke satt av i nærheten denne pengesummen i budsjettet, påpekte Johnsen og lurte på om partiene ikke er bundet av budsjettavtalen. I så fall ville Høyre også stemme for klippekort-ordningen. Da valgte Ap å trekke forslaget.

SV foreslo å utrede voksenkort, tilsvarende ordningen med ungdomskort. Dette forslaget fikk stemmene til SV, Venstre og Frp - og falt.

Publisert:
 1. Kollektivtransport
 2. Rogaland
 3. Kolumbus
 4. Buss
 5. Kjartan Alexander Lunde

Mest lest akkurat nå

 1. Anette Thorsen (34) fra Stavanger hadde hverken egenka­pital eller foreldre­hjelp. Slik fikk hun oppfylt bolig­drømmen

 2. – Du kødder ikke med en som har vunnet folket tilbake

 3. Torvik beklager e-post: – Ikke rasistisk ment. – Kan oppleves rasistisk, sier professor ved VID

 4. Grosjean takker sikker­hets­bøyle for livet

 5. Fjell­bygda nektet å dø. Nå har de store planer

 6. Det er en uting å dra be­grepet falske nyheter inn i viktige debatter