Skiltet som skal vise vei til Hanasand, virker ikke

Et flunkende nytt veiskilt skulle ha forklart bilistene veien til rett kai, men det digitale skiltet virket ikke. Flere hundre biler kjørte feil.

Publisert: Publisert:

Dette nye skiltet skulle fjerne all tvil om hvor man skulle kjøre for å ta ferja til nordfylket. Men det er ute av drift. Foto: Kristian Jacobsen

  • Kjell Arne Knutsen
    Journalist

Sterk vind fredag ettermiddag gjorde at ferjene over Boknafjorden ikke kunne legge til kai i Mortavika. I stedet valgte kapteinene å seile til Hanasand, som er reservekai.

Endring i kjøremønsteret krever god skilting og Vegvesenet har derfor investert i et stort digitalt skilt som skal forklare hvor bilførerne skal kjøre når Mortavika stenges. Skiltet står på E39 ved Nordbø rasteplass i Rennesøy, like før krysset hvor bilistene svinger til Hanasand.

Også lørdag går ferjene på Hanasand grunnet uvær - fremdeles uten at det nye skiltet fungerer.

Dette var skiltet som informerte om veien til reservekaien på Hanasand. Men uten stedsangivelse av noe slag var det mange som bare kjørt rett fram og havnet på den stengte kaien. Foto: Kjell Arne Knutsen

– Her har det skjedd en glipp fredag. Vi trodde at skiltet var intakt, men det var det ikke. Beskjeden fra elektrikeren hadde ikke kommet fram til meg, sier byggeleder Tor Skårland i Statens vegvesen.

Skiltet er helt nytt og skulle vært i drift for første gang fredag. Etter planen skal det fjernstyres fra Vegtrafikksentralen i Bergen.

Konsekvensen ble at flere hundre biler kjørte rett fram i krysset og endte på en kai uten ferjer. Der sto en trafikkvakt og forklarte at de måtte kjøre tilbake og svinge inn mot Hanasand. Bomturen førte til om lag 14 kilometer ekstra kjøring.

Trafikkvakten i Mortavika fikk en travel fredag ettermiddag med å forklare at bilene hadde kjørt feil. Foto: Kjell Arne Knutsen

Det gikk ikke helt som planlagt da Karin og Øystein Lingaas skulle besøke datteren i Haugesund. Foto: Kjell Arne Knutsen

Karin og Øystein Lingaas var på fra Sandefjord for å besøke datteren i Haugesund, da de havnet i Mortavika. Der fikk de beskjed om å snu.

– Forferdelig dårlig skiltet. Vi så et oransje skilt, men det sto ingenting om at det var E39 det gjaldt, sier ekteparet.

De kjørte elbil og håpet at strømmen holdt hele omveien. Ikke var de sikre på veien til Hanasand heller, men satset på å finne fram etter å ha fått en veibeskrivelse.

Karin Lingaas må snu i Mortavika og kjøre til Hanasand for å komme seg over Boknafjorden. Foto: Kjell Arne Knutsen

– Her er det bare å beklage. Det er ikke bra at så mange kjører feil. Her har det vært en svikt hos oss, sier Tor Skårland.

Han understreker at noe skilting var på plass fredag. Før Rennfast-tunnelene, på Harestad i Randaberg, stor det et skilt som informerte om at Mortavika var stengt. I krysset ved Nordbø rasteplass sto et skilt med pil som viste veien til reservekaien.

– Det er om lag 15 kilometer mellom disse to skiltene og det siste skiltet hadde ingen undertekst. Tror du at alle bilistene skjønte sammenhengen?

– Nei, kanskje ikke. Men planen var som sagt at lysskiltet skulle ha fungert i tillegg, sier Skårland.

Han håper at lysskiltet kommer i drift så raskt som mulig.

Dette var synet som møtte bilførerne som kjørte til Mortavika fredag ettermiddag. Store bølger og ferjer som gikk rett forbi. Foto: Kjell Arne Knutsen

Han mener det er flere ting som kunne fungert bedre. Ifølge byggelederen fikk Vegvesenet altfor sent beskjed fra ferjemannskapet om at Hanasand ble tatt i bruk.

– Vi trenger i hvert fall en halvtime fra beslutningen tas til vi er på stedet for skilting av omkjøringsvei. Det fikk vi ikke fredag. Dette må ta vi opp med besetningen, sier Skårland.

Da Mekjarvik fungerte som reservekai, ble bilførere varslet flere ganger med tydelig skilt. Først et gult skilt med «viktig info 100 m», deretter gult skilt «Mortavika stengt» og til slutt oransje skilt med pil mot Mekjarvik «E39 Bergen/Haugesund». Det var også skiltet med røde piler under E39-brua på Harestad. Foto: Leserbilder

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

  2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

  3. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  4. Ferjemøte om Hjelmeland: - Jeg er forsikret om at saken blir tatt opp på høyeste hold

  5. Brann i søppeldunk på Arkaden

  6. Oilers’ Champions League-motstander er klar