Disse deltar på Kina-middagen

21 lokale politikere og næringslivstopper skal spise middag med den topptunge delegasjonen fra Kina 17. mai.

Christian Wedler, gruppeleder i (Frp), skal spise middag med toppolikere fra Kina.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

17. mai kommer en topptung kinesisk delegasjon til Stavanger. Delegasjonen skulle opprinnelig til Bergen, men på grunn av for kort rullebane på Flesland ble besøket heller lagt til Stavanger, i vertskap av Stortinget.

Delegasjonen ledes av nummer tre på rangstigen i Kina, Li Zhanshu, leder av Folkekongressens stående komité.

Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H) skal delta på middagen.

Middag på Atlantic

Gjestelisten til den kinesiske delegasjonen er ikke offentliggjort. Ordfører Christine Sagen Helgø forteller at det er vanlig at det kommer like mange gjester fra delegasjonen og vertskapet på slike besøk.

– Vi har plukket ut de vi mener det er naturlig å invitere til middagen. Fylkesmannen, fylkesordfører, varaordfører, rådmannen og politikere fra de største partiene i Stavanger samt representanter fra de bedriftene som bidrar til næringslivsbiten av besøket som skal finne sted på formiddagen, sier hun. Hun skal holde velkomsttalen under middag på Radisson Blu Atlantic Hotel.

– Det blir også musikalsk innslag fra Trio Triola, informerer hun.

– Noen har takket nei til invitasjonen fordi de har andre avtaler på 17. mai. Jeg har ikke registrert at noen har takket nei av prinsipielle grunner.

– Hva tenker du om demonstrasjonene som muligens skal finne sted utenfor Atlantic?

– Norge er et fritt land, og det er greit at noen markerer at de er uenige med regimet i Kina. Det er politiet som tar stilling til hvordan slike demonstrasjoner skal gjennomføres.

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa skal også delta.

Vil ta opp menneskerettighetene

Christian Wedler (Frp) er en av gruppelederne som skal delta.

– Jeg kommer selvsagt til å ta opp menneskerettighetssituasjonen og mangel på demokrati under middagen. Jeg er i kontakt med flere kinesiske dissidenter og skal forberede meg godt før middagen, sier Wedler.

I forrige uke sa Mats Danielsen (Frp) til Aftenbladet at delegasjonen ikke var velkommen til Stavanger på nasjonaldagen, og at han ville be ordfører Christine Sagen Helgø om å stanse møtet.

– Jeg ser frem til middagen. Som Mats Danielsen sa er det dumt at de kommer på selveste 17. mai, dagen hvor vi feirer ytringsfrihet og folkestyre, noe dessverre ikke Kina har. Men når de først kommer skal jeg ta dem imot på vanlig, høflige måte, sier Wedler.

Heidi Baugstø var med kongens nylige delegasjon til Kina. Hun har besøkt den asiatiske stormakten ved flere anledninger, blant annet da riggen North Dragon ble døpt i Yantai (bilde)

Mats Danielsen syns det er positivt av Wedler deltar på middagen.

– Jeg skulle jo helst sett at besøket ble avlyst, men når delegasjonen først kommer er jeg glad for at Christian er der og kan være en tydelig stemme på menneskerettighetene, sier han.

Kari Nessa Nordtun (Ap) er en av gruppelederne som er invitert.

– Boikott er ikke løsningen

Kari Nessa Nordtun, gruppeleder i Stavanger Ap, mener at det kan komme mye godt ut av et samarbeid med Kina.

– Å få vise fram og ikke minst diskutere den norske samfunnsmodellen med kinesiske ledere er spennende. Menneskerettighetene i Kina er en alvorlig utfordring, men det løses ikke ved boikotter, sa hun til Aftenbladet sist uke.

Publisert: