Redd for korona? Forsikringer dekker ikke «reisefrykt»

Forsikringsselskaper får telefoner fra engstelige nordmenn som har bestilt flybilletter. – Man får ikke erstatning for generell reisefrykt.

Har du lagt påskeferien til Spania, men vil avbestille på grunn av frykt for koronaviruset? Du får ikke igjen pengene på forsikringen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

32 personer i Norge er per tirsdag formiddag bekreftet smittet av koronaviruset. Det opplyser Helsedirektoratet.

I en pressemelding opplyser Tryg at flere ringer til forsikringsselskapet og er engstelige for å reise:

– Vi forstår at mange frykter å bli smittet på flyplasser og fly, men man får ikke erstatning for generell reisefrykt. Dersom du skulle få koronavirus på reisen dekker vi legeutgifter, medisin og utsatt reise på lik linje med annen akutt sykdom. Forutsetningen er at du ikke har reist til et land som UD og Tryg fraråder å reise til, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens.

Les også

Korona-virus påvist i Stavanger hos familie

Les også

– Må helsepersonell avlyse ferieturer?

Finnes unntak

Reisefrykt er derimot en gyldig erstatningsgrunn hvis du har bestilt reise til land som Utenriksdepartementet (UD) har frarådet reiser til, i forkant av utbruddet:

– Vi dekker avbestilling for reiser til Kina og Hong Kong som er gjort før UDs reiseråd ble publisert 25. januar i år. I tillegg har Tryg utvidet avbestillingsdekningen til å gjelde Lombardo- og Veneto-regionene i Italia, sier Irgens.

Avbestillingsdekningen til Tryg gjelder for reiser med avreisedato til og med 15. mars.

– Skulle du bli holdt tilbake av lokale myndigheter, og bli satt i karantene, dekkes dette over reiseforsikringen som sykdom på reise, så sant du kan vise dokumentasjon fra lege eller offentlig helsevesen, sier Irgens.

Folkehelseinstituttet (FHI) har i dag (tirsdag) utstedt nye reiseråd. Her fraråder de nordmenn å reise til Sør-Korea, samt områdene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte nord i Italia, på grunn av den store spredningen av koronaviruset.

Les også

Direktestudio: Koronaviruset

Nye reiseråd – nye vilkår

Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, en del av If, forteller at de også har fått mange henvendelser fra bekymrede nordmenn etter at viruset ble påvist i Europa, og senere i Norge:

Hver dag får Europeiske Reiseforsikring rundt 200 henvendelser om koronaviruset.

– Det er naturlig nok mange bekymringer blant kundene. Mange har bestilt reiser til påsken eller sommeren, og er usikre på om de skal reise eller ikke. Andre er redd for å bli satt i karantene, og dermed få praktiske og økonomiske utfordringer som følge av dette, sier Handeland.

I kjølvannet av Folkehelseinstituttets oppdaterte reiseråd har Europeiske Reiseforsikring sagt at de nå vil dekke avbestillinger av reiser til de gjeldende områdene.

– Ifølge vilkårene har de reisende 14 dager på seg til å avbestille etter at reiserådet blir utstedt, så vi dekker nå avbestillinger til de aktuelle områdene til og med 17. mars, sier Handeland.

– I tillegg velger vi å gjøre individuelle vurderinger for reisende som har bestilt tur til Kina. Her har antallet henvendelser roet seg betraktelig den siste tiden.

Les også

– Ansatte bør holde seg hjemme om de har vært i et område med koronasmitte

Les også

– Jeg synes tendensen nå er at vi engster oss for mye

Gjør research

Handeland påpeker derimot at frykt ikke er en gyldig erstatningsgrunn:

– Når viruset er påvist så mange steder, kan man i teorien bli smittet over alt. Det er derfor vi stoler på UD og deres anbefalinger om hvor det er trygt å reise. Dersom man blir satt i karantene av lokale myndigheter på reise, dekker vi det i både inn- og utland.

Det betyr hotellopphold inntil to uker.

– Vår rolle er ikke å fortelle folk om de skal reise eller ikke, men vi lener oss på rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI) og UD. Sett deg godt inn i landet du skal reise til, gjør research og lytt til anbefalingene til FHI og UD. Skulle du bli syk eller skadet på reisen, eller bli satt i karantene av lokale myndigheter på steder UD ikke fraråder deg å reise til, skal vi selvfølgelig hjelpe til.

Publisert: