Hva er forskjellen på stormflo og springflo? Hvor ofte skjer det? Hva er oppstuing?

8 spørsmål og svar om stormfloen.

  • Marita Ramsvik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det neste døgnet er det ventet ekstremt høy vannstand langs store deler av kysten. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel og gitt ekstremværet navnet Didrik.

Vi har fått Kristin Seter fra Meteorologisk institutt til å svare på noen spørsmål om den varslede floen.

1. Hvilke områder blir hardest rammet i natt og i morgen?

– Det er Rogaland, Sunnhordland og Hardanger som blir hardest rammet. Her har vi sendt ut rødt farevarsel, som er det høyeste varselet for ekstremvær.

2. Hva er springflo og hvorfor oppstår det?

– Hver dag stiger og synker havnivået, på grunn av tyngdekraften fra månen og solen. Det er det vi kaller flo og fjære. Omtrent hver fjortende dag, når vi har fullmåne eller nymåne, drar tyngdekraften fra både solen og månen i samme retning og vannstanden øker ekstra mye. Da får vi det vi kaller springflo.

3. Hva er forskjellen på stormflo og springflo?

– Springflo oppstår på grunn av tyngdekraften fra sol og måne, mens stormflo rett og slett skyldes lavtrykk. Lavtrykk fører til at havnivået stiger. Og ofte kan det oppstå storm i tillegg. De virkelig store havnivåtoppene får du når stormflo og springflo skjer samtidig. Det er det som skjer i de områdene som har fått rødt farevarsel i natt. I tillegg har vi en tredje effekt, og det er det vi kaller oppstuing.

4. Oppstuing? Hva er det?

– Det er det høres ut som. Vannet stues opp og inn mot land. Nå har vi hatt en lang periode med sørvestlig vind blåsende inn mot land over lang tid. Det har ført til at vi har en høyere vannstand inn mot kysten, og det er det kaller vi oppstuing.

5. Hvor ofte skjer dette?

– Det er forventet at dette skjer omtrent hvert femte år. Men det er et gjennomsnittlig anslag.

6. Vil vi se flere tilfeller av stormflo i årene som kommer?

– De fleste klimaforskerne er enige om at grunnvannstanden vil stige, men er ikke enige om hvor mye. Det som er sikkert er at havet blir varmere og at havisen smelter. I tillegg ser vi en tendens til flere kraftige stormer fremover. Så det kan godt tenkes at vi får flere episoder med stormflo fremover.

7. Har vi et godt vern for fremtidig økt stormflo?

– Det er litt vanskelig å svare på, siden det er opp til hver enkelt kommune å verne for stormflo. Men det blir jobbet med det. Meteorologisk institutt jobber med Norsk Klimaservicesenter, som gir råd til kommuner og fylker om hva de bør gjøre for å sikre seg mot blant annet økt stormflo.

8. Hvor mye nedbør er det meldt?

– Vi vil få en ny runde med vind og regn i natt sammen med lavtrykket som kommer inn, men det er ingenting dramatisk med selve nedbørsmengdene som er ventet i natt og i onsdag.

Publisert:
  1. Meteorologisk institutt

Mest lest akkurat nå

  1. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

  2. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

  3. Hun blir ny sjef i Kolumbus

  4. Bilfører nektet å stoppe i Stavanger sentrum, på­grepet til fots på Våland

  5. Monica Fjeld (49) synes det er vanskelig å finne kjærligheten i voksen alder. Disse tre tipsene kan hjelpe

  6. Thor Inge og Greta bur i eit 50 år gammalt hus som enno ser ungt ut