70–80 personer isolert etter steinras i Sauda

Et ras med stein og jordmasser stenger fylkesvei 520 mellom Sauda og Hellandsbygda. Ingen er tatt av raset, men det isolerer bygda Hellandsbygd.

 • Birgitte Flote
  Journalist
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Klokka 17.38 lørdag opplyser Vegtrafikksentralen på Twitter at veien ikke blir åpnet i dag, lørdag.

En geolog har gjort en vurdering av steinraset. Statens vegvesen opplyser at opprydningsarbeidet har startet.

– Vi vet ikke sikkert hvor lang tid dette vil ta, men håper å være ferdig sent i ettermiddag eller tidlig i kveld, sier trafikkoperatør Gaute Losnegård i Vegtrafikksentralen ved 14-tiden lørdag.

Fraktet folk

Like før klokken 03.30 natt til lørdag opplyste politiet at det er lite trolig at noen er tatt av raset som gikk over fylkesvei 520 fredag kveld.

Politiet har sammen med skredgruppen til Røde Kors undersøkt raset fra luften.

– Raset er om lag 20 meter bredt og fyller veibanen med tunge steiner. Vi kan med stor sikkerhet si at det ikke er noen i raset, men vi har ikke søkt i selve raset, sa innsatsleder Stein Torjusen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Raset sperrer veien mellom Sauda og Hellandsbygda. Der er 60 innbyggere og om lag 20 lokale hyttefolk isolert fordi veien østover mot Røldal er vinterstengt.

Raset ble meldt like før 23.30 fredag kveld, og et helikopter fra 330-skvadronen fraktet folk fra skredgruppen til Røde Kors og lavinehunder inn til området.

Raset stenger fylkesvei 520, som er del av Statens vegvesens nasjonale turistveier, like ved turistattraksjonen Allmannajuvet.

Geologer på plass lørdag

Vegtrafikksentralen opplyste lørdag morgen at geolog vil være på stedet sammen med entreprenør rundt klokken 0900. Klokken 10.30 var det klart for å begynne med opprydningen.

Grunnen til at dette tar så lang tid, er at steinraset er ganske stort:

– Ifølge entreprenøren er raset omtrent fem-seks meter høyt og 30–40 meter bredt så det vil sannsynligvis ta tid når ryddearbeidet først starter, sa trafikkoperatør Marianne Hove til Aftenbladet ved 09.30-tiden.

Publisert:
 1. Sauda
 2. Skred

Mest lest akkurat nå

 1. Ti videregående skoler på rødt nivå fra torsdag

 2. 106 grader øst: – En hyllest til mamma

 3. Tiltakene på Nord-Jæren videreføres: – Vi sitter klare med både brems og gasspedal

 4. Barnehager og skoler i Stavanger settes på rødt tiltaksnivå – holder stengt onsdag

 5. Mette Dybwad Torstensen mener hun fikk anoreksi etter å ha blitt veid på skolen. Nå overrasker ny studie om unge og vekt.

 6. Vedtak i Stortinget: Et stort skritt nærmere anleggsstart for ny E39 i Sandnes