Israels ambassadør hjemkalt

Israels ambassadør i Oslo, Naim Araidi, er blitt kalt hjem av utenriksdepartementet i Jerusalem etter beskyldninger om upassende oppførsel.

Publisert: Publisert:

Naim Araidi, Israels ambassadør i Norge. Foto: Kristian Jacobsen

  • Harald Maaland
    Journalist i Aftenbladet
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Aftenbladet har fått bekreftet opplysningene fra flere sikre kilder, som imidlertid ikke vil stå fram ved navn.

Ambassaderåd George Deek, som er nummer to ved den israelske ambassaden i Oslo, svarer slik da Aftenbladet stiller ham spørsmål om saken: "Jeg er ikke i stand til å kommentere saken for øyeblikket."

Det var den store israelske avisen Yedioth Ahronoth som først skrev om hjemkallelsen, men uten å nevne navn eller i hvilket land ambassadøren var stasjonert. Men bloggeren Richard Silverstein publiserte lørdag navnet på sin blogg, og senere har Aftenbladet fått bekreftet påstandene fra flere uavhengige kilder.

Seksuelt upassende

Ifølge Yedioth Ahronoth har norske ansatte ved den israelske ambassaden og ambassadørens residens beskyldt Naim Araidi for seksuelt upassende oppførsel, men ambassadøren avviser beskyldningene.

Les også

- Dette er en ripe i lakken for Frps Israel-venner

Da beskyldningene ble framsatt, skal den israelske utenrikstjenesten ha sendt en jurist til Oslo for å undersøke saken. Etter dette skal Araidi ha blitt hjemkalt for å bli i Israel inntil saken er ferdig etterforsket. Ifølte Yedioth Ahronoth skal ambassadøren ha uttalt at han ville trekke seg tilbake fra utenrikstjenesten.

Dikter og druser

Naim Araidi er ingen profesjonell diplomat, men dikter og litteraturprofessor. Dessuten er han druser, en arabisk minoritet som holder til primært i Syria, Libanon og Israel. De har sin egen religion, som springer ut av islam, men hvor det også finnes elementer fra hinduisme og gresk filosofi. Det bor vel 100.000 drusere i Israel i dag, de fleste i den nordlige delen av landet. Selv kommer Araidi opprinnelig fra landsbyen Maghar i Galilea. Druserne er fullt integrert i Israel, gjør seg gjeldende i israelsk samfunnsliv, og gjør i motsetning til palestina-araberne også tjeneste i Israels væpnede styrker.

Les også

Hvem kommer her?

Grunnen til at Naim Araidi ble utnevnt til ambassadør i Oslo, skal ha vært at den israelske regjeringen ville bedre Israels omdømme i Norge, etter israelske bekymringer over voksende antisemittisme her til lands. Da ville det kanskje gjøre seg med en representant for en av Israels minoriteter, attpåtil en dikter og akademiker som kunne fremme de kulturelle forbindelsene mellom de to land.

Besøk i Stavanger

Ambassadør Araidi har vært flere ganger i Stavanger, og er ved to anledninger blitt intervjuet i Aftenbladet. Den ene gangen deltok han i litteraturfestivalen Kapittel i september i fjor, og opplevde da å bli boikottet av enkelte andre deltakere. Selv ville han gjerne være en bro for fred, uttalte han da til Aftenbladet. Han mente dessuten at Israel gjerne kunne bruke druserne oftere som politiske og kulturelle brobyggere, siden de kjenner både den arabiske og israelske kulturen.

Nå er det et åpent spørsmål om ambassadøren kommer tilbake til Oslo.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

  2. Sivilisert debatt viser forskjellen på Trump og Biden

  3. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

  4. – Hvis jeg ikke engasjerer meg nå, og naustet på Sør-Bokn blir revet, kommer det til å irritere meg resten av livet

  5. Drømmeinnhopp for Hauge – scoret for Milan: – Jeg er veldig glad

  6. Ung kvinne knuste rute i Stavanger sentrum

  1. Politikk