Langeland dropper forelesning om dannelse for nye studenter

Historiker Nils Rune Langeland har deaktivert Facebook-kontoen og vil ikke holde det planlagte introduksjonsforedraget om dannelse for nye studenter.

- Å tillegge meg slike holdninger som jeg nå blir tillagt er helt feil, sier UiS-professor Nils Rune Langeland.
Publisert: Publisert:
Les også

Universitetet vil ha inn UiS-professor på teppet

icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Men nordmenns møte med verden utenfor og som mottakere av arbeidsinnvandrere og flyktninger vil han fortsatt forelese i for høstens historie-studenter.— Jeg dropper foredraget i samråd med instituttledelsen. For meg er det en lettelse slik som situasjonen er blitt. Men jeg tar sikte på å holde høstens og vårens kurs i emigrasjon og immigrasjon som planlagt. Noe annet ville ha vært en svær overreaksjon, sier Langeland til Aftenbladet.

UiS-professoren ble en riksnyhet etter å ha lagt ut følgende Facebook-melding natt til fredag:

"Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn."

Personalsak

Meldingen har vakt sterke reaksjoner blant studenter og ansatte ved Universitetet i Stavanger. Professor og dekan på det humanistiske fakultetet, Elaine Munthe, innkalte Langeland på teppet umiddelbart. Hun ønsker ikke å kommentere saken nærmere for Aftenbladet tirsdag.

Les også

UiS må reagere mot professorens rasisme

Leder av Studentorganisasjonen, Amund Thomassen, sier at dette nå er en personalsak.— Personlig oppfatter jeg Langelands melding som både forhistorisk og historieløs. Den representerer ikke holdninger som UiS står for, og Studentorganisasjonen venter at det vil komme en formell reaksjon fra universitetet. Jeg har vært i kontakt med flere av studentene som skal følge historikerens program i høst og er kritiske. Det er en av grunnene til at vi i Stor følger opp dette og har hatt møter med representanter for universitetsledelsen, sier Thomassen.

"Et universitet representerer alle studenter, og det at Langeland her diskriminerer noen av elevene og driver en regelrett mobbekampanje, gjør ham uegnet som professor på noe norsk universitet," skrev Nina Narvestad i nye SOS Rasisme Stavanger i et leserbrev til Aftenbladet tirsdag.

Langeland skal blant annet undervise UiS-studentene i fordypning i historie i høst. Ifølge studiekatalogen er et av emnene "Nordmenns møte med verden utenfor som emigranter, særlig på 1800-tallet, og som mottakere av immigranter (arbeidsinnvandrere og flyktninger) med vekt på 1900-tallet."

Ute av proporsjoner

Langeland mener at det er tema han helt fint kan forelese om, uavhengig av den famøse pakistaner-meldingen.

— Jeg har forsket på europeisk historie og europeisk kultur. Dette er blåst helt ut av alle proporsjoner. 99 prosent av alle mine Facebook-uttalelser har ikke handlet om politikk, og jeg har ikke engasjert meg i debatt-tråder verken om islam eller rasisme. Å tillegge meg slike holdninger som jeg nå blir tillagt er helt feil, sier Langeland.

Han sier at han tidlig fredag erkjente at Facebook-meldingen var "teit, dum, viste dårlig folkeskikk og kunne være krenkende for andre".

— Jeg slettet den og nå har jeg også deaktivert kontoen min. Facebook har vært en slags retorisk lekegrind for meg, men jeg ser at omkostningene er for store. Det er et gigantisk nett-troll der ute, sier Langeland.

- Hva synes du om den foreløpige reaksjonen fra UiS-ledelsen?

— Jeg skjønner bekymringen for omtalen og omdømmet. Jeg har vist dårlig folkeskikk og har feilbedømt. Min ytring var i seg selv så absurd at den faller på egen urimelighet. Men dersom studenter vil gi meg yrkesforbud på denne hendelsen, blir jeg bekymret. Da kan jo ikke akademikere ha en forhistorie eller opptre som privatpersoner overhodet. Jeg har alltid opptrådt etisk og tatt hensyn til alle sider i mine forelesninger, sier Langeland.

Publisert: