Riksantikvaren godtar Dale-planer

Det gamle psykiatriske sykehuset på Dale kan bygges om til boliger, slår Riksantikvaren fast.

Publisert: Publisert:

Dette skal bli boliger. Nå sier også riksantikvaren ja til ombygging av FG-bygget. Foto: Dale Eiendomsutvikling

  • Åsmund Ådnøy
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Riksantikvaren godtar planene, men liker dem ikke.

Andre gamle sykehus er mer verdifulle

Det dreier seg om det såkalte FG-bygget fra 1913, som er det mest ruvende bygget i det gamle sykehusområdet på østsiden av Gandsfjorden.

Denne bygningen vil Dale Eiendomsutvikling utvide på baksiden, og ha inntrukne balkonger i taket i stedet for dagens vinduer. Taket blir et stålgitter som skal gi en illusjon av takets opprinnelige form.

Les også

Dale får skifte taket

Planene "knyttet til lysåpninger og takfasade er å anse som vesentlige og kan etter vårt syn ikke beskrives som mindre tiltak", skriver Riksantikvaren i sin uttalelse.

-Det blir gjort for store inngrep i taket til at det kan kalles vern, sier seksjonssjef Margrethe Tviberg hos Riksantikvaren til Aftenbladet.

Likevel kommer ikke etaten til å levere innsigelse mot planene. I år ble det vedtatt en verneplan for helsesektoren, som skal sørge for at historisk viktige helsebygninger blir tatt vare på. FG-bygget på Dale står ikke på denne listen. Derfor stanser ikke Riksantikvaren planene på Dale.

Fra den ene til den andre

Boliger på Dale er en lang historie. Fylkeskommunen eier et stort område på Dale, og eier Dale Eiendomsutvikling, som skal drive fram boligutvikling der. I første omgang skal det bygges 150 boliger i EU-programmet Concerto. Nybruk av FG-bygget er en del av denne utbyggingen.

Fordi Rogaland fylkeskommune står bak planene, har Hordaland fylkeskommune uttalt seg om kulturminnesiden av utbyggingen. Hordaland mente at utbyggingen ikke tok nok hensyn til bevaring av FG-bygget.

Det politiske fylkesutvalget i Rogaland satte den uttalelsen til side tidligere i høst. Saken gikk da videre til Riksantikvaren, som var på befaring på Dale i oktober.

Etter Riksantikvarens punktum for kulturminnespørsmålet, er det nå opp til Sandnes bystyre å fatte endelig vedtak i saken.

Slik kan baksiden av FG-bygget på Dale bli.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ampert i ferjekø på Hjelmeland: Politiet ber bilister om å ta hensyn

  2. Forren fikk nei fra Sandnes Ulf

  3. Bru og Sevland i krisemøte om ONS

  4. Kjørte i 142 km/t - mistet lappen

  5. Color Line kjører med fulle skip fra 15. juni

  6. – Skal ikke også enslige menn snart kunne kreve hjelp fra staten til å skaffe seg egne barn?

  1. Sandnes