Fikk invitasjon - takket nei

Leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen reagerer kraftig på at Sølvberget nekter å fjerne Borgervernet Rogaland fra debatten på Sølvberget 26. mars. Han har ingen intensjoner om å møte dem til debatt.

Runer Berglund Steen, leder for Antirasistisk Senter
 • Hein Georg F. Haram
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Denne debatten blir en prøvestein for oss. Det er den første kontroversielle debatten vi arrangerer etter den nye bibliotekloven. At ytringsfrihet kan være vanskelig, ser vi jo blant annet i denne saken, sa Sølvbergets leder, Marit Egaas i går.

Les også

Nekter å fjerne Borgervernet Rogaland fra debatten

Dette er uttalelser som leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen reagerer kraftig på. Han mener at det er bekymringsverdig hvordan bibliotekene utøver sitt samfunnsansvar.

– Hvis det skal være en "prøvestein" for bibliotekene om man inkluderer en representant for et nynazistisk miljø i en paneldebatt, blir jeg dypt bekymret for hvordan bibliotekene tenker å utøve sitt samfunnsansvar. Når hun gjør dette til en ytringsfrihetsdebatt, indikerer hun at vi ikke har ytringsfrihet hvis nynazister ikke får delta side om side med andre aktører i samfunnsdebatten. Dette representerer en alvorlig glidning i det offentlige ordskiftet, hvor det argumenteres for å gi podiet til stadig mer ekstreme stemmer av hensyn til ytringsfriheten, sier Steen til Aftenbladet.

Steen sier videre at Antirasistisk Senter ble invitert til debatten, men takket nei på grunn av at Borgervernet Rogaland ville være representert.

– Vi valgte ikke å delta i debatten fordi vi ikke ønsker å bidra til å muliggjøre arrangement som dette, eller bidra til å gi det legitimitet. Det er derfor vårt syn både at Borgervernet Rogaland bør avinviteres, og at man ikke bør møte dem til debatt, sier lederen og fortsetter:

– Det er altså snakk om en gruppe hvor man finner støtte til en voldsdyrkende ideologi og til utryddelse av andre mennesker. En av de mest aktive er Tore Tvedt, som er dømt for uttalelser om å "renske ut" jøder. Dette er hatkriminalitet. Hva man gjør når man åpner podiet for denne gruppen, er å styrke forutsetningene i det norske samfunnet for hatkriminalitet. Det er simpelthen en svært dårlig måte å bekjempe hatefulle ytringer på, sier han.

Antirasistisk Senter er ikke de eneste som mener Borgervernet Rogaland bør avinviteres. Den antirasistiske organisasjonen Motmakt skriver på sine sider at Sølvbergets invitasjon til Vaule er et uttrykk for "svært sviktende dømmekraft".

Les mer:

Les også

 1. Nye SOS Rasisme anmelder Borgervernet Rogaland

 2. Gufset fra ytre høyre

 3. - Pinlig og flaut for Sandnes

 4. Høyreekstreme kan få besøk

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Bruker du en av disse medisinene? Da skal du ha en tredje vaksinedose

 2. Nytt flyselskap med rute mellom Stavanger og Oslo

 3. Jærbedrift skal levere 10.000 kvadratmeter med solceller til Stavanger lufthavn

 4. Meteorologen forklarer: Derfor får vi uvær

 5. Solbakken åpner for Veton Berisha i neste landslagstropp

 6. Ingve Bøe i ekstase - ekstra fornøyd med én spiller