Resultatmålingen av norsk bistand slaktes

Virker norsk bistand? I årevis har man ønsket å vite svaret, men fortsatt er det umulig å si ja eller nei.

Publisert: Publisert:

Lille Pedro bor på landsbygda i Nicaragua har lånt sin første bok takket være norsk bistand. Men nå er prosjektet lagt ned. Foto: Tor Dagfinn Dommersnes

  • Tor Dagfinn Dommersnes
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

En rapport som legges fram i Norad i dag konkluderer med at det ikke er mulig å svare på hvilke resultater norsk bistand gir. Viktige årsaker er at det eksisterende regelverket, som har svakheter, ikke blir fulgt i praksis. Dessuten stilles det for uklare krav til samarbeidspartnerne i de mange bistandsprosjektene, samtidig som ansatte i UD og Norad ikke prioriterer resultatrapporter.

Viktig kunnskap

Vi kjenner godt til hvem som får norsk bistand, og hvor mye hver enkelt får. Men effekten av alle pengene som Norge gir i bistand er jo det aller viktigste.

Dette vet vi altfor lite om. Det er Evalueringsavdelingen i Norad som har bestilt rapporten. Den er utarbeidet av en uavhengig gruppe forskere fra det britiske konsulentbyrået Itad og Chr. Michelsens Institutt.

— Det har lenge vært et ønske fra den politiske ledelsen i departementet å få vite effekten av norsk bistand, sier seniorrådgiver Vibecke Dixon ved Evalueringsavdelingen til Aftenbladet.

Hun sier at Evalueringsavdelingen selv tok initiativ til rapporten for ett og et halvt år siden.

UD må bli bedre

— Vi ser i rapporten at svært mye kan forbedres, både i Utenriksdepartementet, Norad og blant samarbeidspartnerne, og også internt i vår egen avdeling, selvsagt.

Dixon understreker at denne rapporten ikke sier at bistanden ikke virker.

— Den sier at det er umulig å gi et presist svar.

— Men hvorfor kan man ikke svare på dette etter så mange år med bistandsarbeid?

— Rapporten peker på mange årsaker, både organisatoriske og hvordan arbeidet utføres i praksis. Det viktigste er kanskje at medarbeidere ikke prioriterer høyt nok å rapportere resultatene. Mange oppgir at de ikke har tid.

Få pengene ut

Det er veldig viktig for den politiske ledelsen at bistandsbudsjettet brukes opp i løpet av året. Det har lenge vært et mål å bruke én prosent av brutto nasjonalinntekt til bistand.

— Dette kan føre til at ansatte må kaste seg over nye prosjekter i stedet for å evaluere de prosjektene som er ferdige, sier Dixon.

Kurses, men..

Det arrangeres egne resultatmålingskurs for medarbeidere innen bistandsapparatet. Men disse kursene er for korte, har for få deltakere og prioriteres ikke av lederne. Dermed rapporteres det kun aktiviteter og ikke resultater.

Kravene som stilles til samarbeidspartnere i utlandet er heller ikke presise nok. Blant rådene som rapporten kommer med er å styrke kunnskapen om og prioriteringen av praktiske og konkrete sider ved resultatmåling. De ansatte bør også premieres på CVen sin dersom de er flinke i resultatmåling.

Brasil fikk mest

Norge ga 32,8 milliarder kroner i bistand til 116 land i 2013. Det er mer enn noensinne, og en økning på 5,2 milliarder fra 2012, melder NTB.

Summen tilsvarer 1,07 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI). Året før var andelen 0,93 prosent, ifølge Norad.

– Tallene viser et stabilt og høyt nivå på norsk bistand, sier Norad-direktør Villa Kulild.

Men de konkrete resultatene av bistanden vet vi altså fortsatt alt for lite om, i 2014.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ny fartshump for Rogfast

  2. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

  3. Butikkansatte fant tyv i kjelleren

  4. Alt i sommer kan Frøylandsvatnet få nytt turstopp med øl og vin

  5. Disse lagene møter Viking og Sandnes Ulf

  6. Granat funnet i nærheten av statsministerboligen

  1. Politikk