– Det skal ikke være mulig å slippe noen så langt ned

Verge og advokat Olaf Nygaard mener bofellesskapets ansatte bare må gå inn i Beboer 403s leilighet. Og gjøre jobben sin.

Advokat og verge Olaf Nygaard mener de ansatte i bofellesskapet må brette opp ermene. Det holder ikke å la være å gå inn i boligen til Beboer 403 fordi det er ekkelt. - Det er bare å gå inn og gjøre det. Det er bare å si hva man vil og hvorfor, og så gjøre det, sier Nygaard. Her fra Aftenbladets besøk i mars 2017.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er veldig bra at det blir satt søkelys på noe som har vært et problem over lang tid. Når jeg ser reaksjonene fra administrasjon og politikere, tror jeg dette vil føre til noe, sier advokat Olaf Nygaard til Aftenbladet.

Etter Aftenbladets reportasje «Den uutholdelige stanken fra leilighet 403» - samt Brannvesenets alarmerende rapport om samme bofellesskap – tok Stavanger kommunes levekårssjef Eli Karin Fosse til orde for å avvikle bofellesskapet. Det har siden 2010 hatt åtte leiligheter for personer med alvorlige rusproblemer og psykiske lidelser.

– Disse reaksjonene hadde aldri kommet uten Aftenbladets reportasje. Da hadde et gått fem nye år uten at noe hadde skjedd, sier Nygaard.

Beboer 403s stue i november 2015, da ansatte ved bofellesskapet slo alarm for andre år på rad.

– For enkelt å avvikle

Han er skeptisk til å avvikle bofellesskapet.

– Jeg syns det blir en for enkel løsning. Det finnes sikkert noen dette bofellesskapet kan fungere fint for. Det neste skrittet da blir gjerne å tilby sykehjemsplass. Min klients boevne er ikke-eksisterende. Men han passer ikke inn på et sykehjem. Han burde ha hatt noen som fulgte ham tettere. Noen ansatte som var øremerket ham. Da hadde mye vært løst, sier Nygaard.

Les også

SE BILDENE Brannvesenet slo alarm etter bekymringsmelding om bofellesskapet

Tre fire-ganger får han «lurt inn» vaskebyrået fra sitt advokatkontor. Leiligheten til Beboer 403 fortoner seg da som en søppeldynge, og må vaskes helt ned. Men det går bare et par uker før leiligheten kan være like skitten, nedsøplet og rotete.

– Jeg tror ikke folk kan forestille seg hvor ille det er. Det skal ikke være mulig å slippe noen som bor i kommunal regi så langt ned, bare fordi han sier han ikke vil ha hjelp.

Soverommet til beboer 403 da Aftenbladet besøkte bofellesskapet i mars i år.

– De ansatte syns det er ekkelt

– Hva må gjøres, slik du ser det?

– Han må rett og slett følges bedre opp, slik at han har et verdig liv. De ansatte mener for eksempel at de ikke kan gå inn og gjøre rent, med mindre han sier det er greit. Men han evner ikke å se behovet. Det er bare å gå inn og gjøre det. Det er bare å si hva man vil og hvorfor, og så gjøre det.

Les også

Brannvesenet etter tilsyn ved bofellesskapet: Slo alarm om fare for liv og helse

– Hvorfor gjør ikke kommunen det, tror du?

– Fordi de ansatte syns det er ekkelt. Det er så enkelt som det.

– Handler dette om de ansatte eller om ledelse?

– Det er jo en lett blanding. En leder vegrer seg for å dytte ansatte inn i en leilighet som dette. Mens en ansatt sier at dette er for ekkelt. «Det står ikke i min stillingsinstruks at jeg skal gjøre dette. Jeg skal ikke inn i den verste dritten.»

– Rett i at noe må gjøres

Arbeidstilsynet fastslo under flere tilsyn i 2015 og 2016 at bofellesskapet var en svært farlig arbeidsplass.

– Ja, de har påpekt det. Men på huset har de verneutstyr, i første rekke hansker, slik at du ikke blir stukket av brukte sprøyter. Jeg mener dette ikke er så vanskelig. Men de har kjørt seg litt fast.

– Høyres Kåre Reiten sier kommune ikke kan tillate slike svinestier. Han mener loven må endres så kommunen kan bruke mer tvang, og at det må bygges sentralinstitusjoner for de sykeste beboerne med dårligst boevne?

– Jo, men skal man bare putte disse personene inn i en hule, slik at ingen ser hvor ille de har det rundt seg? Det må være en form for verdighet. Det er ikke vits i å lage nye institusjoner for å sørge for den verdigheten. Men Reiten har rett i at når det har vært så ille så lenge som nå, må kommunen innse at den ikke har fått det til. Noe må gjøres.

– Har sendt inn vaskefolkene

– Varslerne sendte deg filmen fra Beboer 403s leilighet i 2015. Han er umyndig og du er vergen hans. Har du gjort nok for ham?

– Ja, jeg har sendt inn disse vaskefolkene mine, og de har fått det til. Men dette må holdes ryddig og rent jevnt over. Det nytter ikke å rengjøre hver tredje måned.

– Det du sier er at de ansatte må brette opp ermene?

– Ja. Og så må de som jobber der vite at «her er det sånn». De må synes det er givende å få dette til.

Publisert: